– I dag har jeg litt lavt blodsukker, så beklager for det, advarte Marion Boge Skaar (24), da BA ble tatt imot i Åsane Arena.

Bergen var i helgen arrangør for NM i styrkeløft, og Marion var en av rundt 180 vektløftere som skulle presse musklene til det ytterste.

Svimmel og kvalm før start

Det lave blodsukkeret skyldes at Skaar ikke hadde fått i seg et ordentlig måltid de siste to dagene. Før konkurransedagen lå hun nemlig faretruende nærme maksgrensen for vektklassen sin.

I forkant av konkurransestart var hun både kvalm og skjelven.

– Se nå!

Skjelvende hender skyldes trolig nerver før hun skulle ut og teste formen, men at kroppen ikke har fått næring de siste 24 timene hadde nok og satt sitt preg på henne.

Fredag kveld skulle hun teste makskapasitet i knebøy, benkpress og markløft.

Heldigvis unngikk hun de mest ekstreme tiltakene for kortidsvektnedgang.

– Yes! 300 gram å gå på, kunne hun juble etter siste innveiing før oppvarmingen begynte.

I vektklassen på 76 kilo målte hun 75,7 kg.

Skaar fortalte at det noen ganger må drastiske tiltak til for å få lov til å være med å konkurrere.

– Tidligere har jeg brukt vannmanipulasjon. Da drikker man enorme mengder vann, for så å kutte ned med væske før innveiing. Det anbefaler jeg ingen.

Hun mener at de aller fleste i miljøet har en eller flere sånne historier.

Kan være helsefarlig

– Det er absolutt ikke sunt for kroppen, og er en enorm psykisk og fysisk belastning. Da jeg holdt på med vannmanipulasjon før et stevne ble særlig vennene mine bekymret.

24-åringen flyttet til Bergen fra Hyllestad i Sogn for tre år siden for å begynne på studier på Høyskolen på Vestlandet.

Her går hun nå bachelor i faglærer i kroppsøving, og interesserer seg spesielt i tematikken rundt styrkeløft og psykisk helse.

– Jeg holder på med å undersøke effekten av kortidsvekttap for å nå vektklasser. Oppgaven er ikke ferdig ennå, men jeg ser allerede at det er kommet inn mange historier om ekstrem påkjenning for utøverne.

– Dette er også særlig noe ungdom ikke bør holde på med, og derfor jeg mener at det er viktig å snakke om.

Stor forskjell på junior og senior

Marion begynte å konkurrere i styrkeløft for to år siden. Helgens mesterskap på hjemmebane var hennes tredje norgesmesterskap, men første gangen hun konkurrerte i seniorklassen. Det er særlig en ting hun har lagt merke til.

– Det er ekstremt strengt på vektklassene her. Bikker du over klassen du er påmeldt i, ryker du rett ut, forteller hun.

Da hun konkurrerte som junior var det lavere terskel for å bevege seg mellom vektklassene. Nå blir fokuset flyttet, ifølge Skaar, fra å gjøre det bra i idretten til å sikre seg et konkurransefortrinn på vekten.

Helt vanlig

Treneren til Skaar, Torbjørn Krokene, hadde god tro på den ferske seniorutøveren før hun skulle ut i ilden.

– Marion har vist god progresjon, jeg tror at hun kommer til å gjøre det veldig bra, forteller Odin-treneren.

At hun har vært nervøs med tanke på vekten, er ikke nytt for veteranen.

– Det er helt standard, sånn vil det alltid være.

– Det viktigste i denne idretten er å veie så lite som mulig innenfor vektklassen din. Dersom to utøvere løfter likt, så er det den som løfter mest i forhold til kroppsvekt som tar seieren, forklarer han.

Likevel understrekte Krokene at det er en del risiko forbundet med å forsøke å tape de siste kiloene rett før man skal teste formen.

– Det er en hårfin balansegang man beveger seg på. Mellom det å ikke spise og ha nok energi til å løfte tungt. Den er det mange som ryker på.

Gledet seg til å spise

Skaar opplyste til BA at hun ikke hadde hatt ett skikkelig måltid på to døgn for å rekke å gå ned den siste kiloen før helgen.

– I dag håper jeg på ny pers på alle øvelsene, men mest av alt gleder jeg meg til å spise etter innveiing, ler hun.

Mellom innveiing og før konkurranse hadde utøverne to timer på seg til å spise, skifte og varme opp.

Og det første måltidet etter innveiing? Spagetti, med Nugatti til dessert, det er det som ga mest energi etter lang tid uten mat.

– Du skulle sett de ulike matvarene folk har med seg. Det er helt sykt, man må bare ta det som gir mest utbytte på kortest tid.

Marion Boge Skaar klarte målsettingen sin med ny personlig rekord i alle tre øvelsene. Hun løftet 2,5 kg mer enn sine tidligere pers og tok en 7.-plass i klassen sin under NM.