Du kan tulle med mye i denne verden, men er det noe du helst ikke bør rokke ved, så er det den bergenske buekorpshistorien.
Skuteviken-bråket
Sist noen stakk hodet frem og hevdet korpset var eldre enn først antatt, ble det bråk.
I år er det 92 år siden Skuteviken-gutter fant en gammel fane i en kjeller i Skuteviken.
På fanen sto «Skutewikens Buecops, anno 1853».
På andre siden av Sverresborg raste dræggeguttene. Og i snart hundre år har Dræggens Buekorps aldri akseptert at Skutevikens Buekorps er «verdens eldste».
Hos Dræggens står å lese at «Dræggens Buekorps er det eldste av de bergenske guttekorps».
Stiftet i 1856 blir nå Dræggens skjøvet ned på tredjeplass.
Arild Lilleskare er en av pådriverne bak å få ny fane, og har mange med seg, når han i dag legger frem en skisse av den nye fanen.
– Bakgrunnen er at den vi har per i dag er både stor og ikke minst veldig tung. En lettere fane er absolutt på tide å skaffe seg, opplyser Lilleskare som leder styret i Buekorpsmuseet. Han vet godt at det han ønsker å gjøre, påkaller manges vrede.
– Når vi først skal lage en ny fane, mener vi tiden er inne for at Markens Bataljon får frem det korrekte årstallet for når bataljonen ble stiftet.
I flere år har en i Markens Bataljon gått bakover i historien for om mulig kunne dokumentere det som «i alle år» har versert: stiftelsesåret er ikke 1859, men derimot 1854.
I fjor rundet Markens Bataljon 160 år , og under markeringen kom det enda tydeligere frem at noe var på gang. Det finnes etter hvert så mange hendelser og fortellinger som styrker det mange har tenkt, men ikke helt våget si høyt.
Det litt ironiske oppe i det hele, er at det er den komplette historien til Dræggens Buekorps som er med og støtter deler av Markens syn på opprinnelsen.
I dræggehistorien står skrevet at de i 1856 traff på Isdalen Kårdekorps som er forløperen til Markens.
Markens-guttene dro ofte til Isdalen, hvor det var mye aktivitet rundt gården Garmandslund. En øyenvitneskildring fra før Svartediket ble demmet opp, er en viktig kilde.
5-tallet manglet
På det som i dag er bunnen, er det nemlig en holme - og på denne var det hugget inn årstallet «18.4».
Man mener at 5-tallet mangler.
– Nå er vi etter vår mening, kommet til et punkt der det må være de andre som må bevise at vi tar feil - og ikke omvendt!