– Jeg har bare truffet henne et par ganger, men jeg har aldri møtt en mer engasjert politiker. Selv om jeg er uenig med henne politisk, synes jeg hun gjør en kjempejobb, sier Aksel Fugelli fra Fyllingsdalen.

Ikke skole-politiker

De siste dagene har det haglet inn støtte-eklæringer til ordfører Trude Drevland på Facebook.  Fugelli er en avsenderne:

«Trude Drevland er en fantastisk dame. (...) . Entusiasmen og spontaniteten hennes er unik. Derfor er hun kanskje skyldig i å ikke være blant dem som tenker seg om åtte ganger før hun blir med på noe. Men er det de redde og feige, innholdsløse og alltid korrekte, vi vil ha til å være byens ansikt? Trude er ikke en oppfostret skolepolitiker som pakker ordene inn i bomull, studerer partiprogrammet nøye før hun uttaler seg, handler kun med tanke på neste valg, eller passer på å ikke gjøre for mye, verken rett eller galt, og da vil hun av og til bli våt på føttene. Nettopp derfor er hun så viktig.»

– Det er mye bedre med politikere som gjør mye enn dem som gjør lite og ingenting. Trude er et ja-menneske, og oppgaven hun påtok seg innebar mer enn hun tenkte, sier han til BA.

– Kunne ikke Trude håndtert dette på en annen måte?

– Vi må se håndteringen i sammenheng med det livet hun lever. Hun lever et veldig travelt liv som få av oss kan forstå, og da kan det være lett å glippe. Det er forskjell på glipp og svindel, sier han.

Bakgrunn:

Cruisegaver i grenseland 

Trude tok privatfly betalt av rederen til sjøsettingen i Italia

Flere politikere sa nei til cruiset 

Holdt tett om privatfly og luksushotell

– Trude Drevland burde fått alle likene ut av skapet med en gang

Trude Drevland er sykmeldt

All ære til Trude

Det er mange støtte-erklæringer på Facebook-statusen Drevland la ut fredag. En av dem som kommenterer på Trudes egen status etter stormen er jussprofessor Jan Fridthjof Bernt.

Han skriver «Den som ikke har gjort større feil i sin jobb eller sine verv, har ingen grunn til å være misfornøyd med seg selv. Du har stått på i jobben din og representert byen på en flott måte. Og stått som en påle gjennom påkjenninger som ville knekket de fleste. Så ta den tiden du trenger for å komme til krefter igjen, og se fremover. Det du har bak deg, har du all ære av.»

– Syltynt grunnlag

Også Hans Geelmuyden, i PR-byrået Geelmuyden.Kiese stiller støtter Drevland i kommentarfeltene.

– Dette er storm i et champagneglass, sier Geelmuyden.

Han har selv jobbet som redaktør blant annet i Morgenbladet og er ikke imponert over medienes behandling av saken om bergensordfører Trude Drevland og hennes reiser i forbindelse med cruise-shipet Viking Star.

– Jeg er enig i at mediene skal filleriste maktpersoner når det er grunnlag for det, men i denne saken går de banans på syltynt grunnlag, mener Geelmuyden.

BA spurte Drevland ut om turen til Venezia for to uker siden. Da fortalte hun aldri at hun dro med privatfly, heller ikke at hun hadde gjester med på luksushotellet hvor hun bodde i to døgn.

– Alle gudmødre må på tur med båten. Hvis ikke kommer onde farken og tar både skip og mannskap. Det må da dere i den gamle shippingbyen Bergen vite, mener han.

Geelmuyden mener at Trude Drevland ikke har gjort noe galt.

– Hun står på for Bergen 24/7. Denne gangen klønet hun det til, men jeg kan ikke se hun har gjort noe galt, sier han.

Han mener mediene moraliserer, og spiller på smålighet i jakt på lesere og oppmerksomhet når de bruker mye spalteplass på å publisere saker om hvilke turer og kostnader hun har hatt i forbindelse med gudmor-rollen.

– Drevland burde vært åpen mye tidligere. Det er hennes svakeste punkt i denne saken, sier Geelmuyden.

–  Slik jeg kjenner saken, er dette en fillesak. Hvis det ikke er flere skjelett i skapet, håper jeg dere får mer spennende ting å skrive om neste uke, sier han.

Ordfører Trude Drevland er for tiden sykemeldt, men leder i Bergen Høyre Kenneth Stien, takker på vegne av Trude.

– Trude setter stor pris på kommentarene hun får. Det at folk fra byen i hennes hjerte viser varme tilbake, betyr utrolig mye og er en bekreftelse på at hun er en god ambassadør, sier Stien.

– Hun har utøvd ekstremt dårlig skjønn

Men ikke alle er enig at Drevland ikke har opptrått kritikkverdig.

– Hun har utøvd ekstremt dårlig skjønn, sier Frank Aarebrot, uttalte professor i sammenlignende politikk ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til BA i går.

Han fremhever at bystyret i Bergen har vedtatt opprettelse av et gaveregister.

– Da må man etterleve de bestemmelsene. At hun venter et helt år, og ikke registrerer gavene før avisene nå begynte å skrive om det, er brudd på det regelverket hun selv har vært med på å innføre, sier Aarebrot.

– Det er også et poeng at hun har tatt ut feriedager, og samtidig sier hun representerer byen. Da skal hun i så fall ikke ha feriedager. Og er hun på ferie, bør det være henne som dekker utgifter, sier Aarebrot.

Professoren presiserer at det ikke galt å si ja til å være gudmor, og at det er naturlig at rederiet betaler.

– Det er ikke det som er galt. Men når hun får cruisereise og voldsomt flotte hotellovernattinger og flyr med privatjet, bør det brenne et lys.