Arita Åkre og mannen Gjermund lager sider i toppklasse, som du kan smake under Bergen Sjømatfestival i neste uke. Foto: SKJALG EKELAND Les også Sider og sjømat gjør susen
Kjøkkensjef Jørgen Sørheim og eier Anne Sofie Lie-Nielsen serverer også ulike limonader på spisestedet «Plassen» ved Tinghuset. Foto: SKJALG EKELAND Les også Fransk favoritt på Tårnplass
Koker du svineknoken to ganger, trenger du faktisk ikke vanne den ut dagen før. Kjøttet og kraften fra svineknokene gir deg også mange muligheter. Foto: Ypper / Druefin AS Les også Røkt svineknoke på japansk
Det er sesong for skrei. Torsken er en fantastisk råvare, som gir en kokk mange muligheter. – Skrei er luksus, slår Raymond Mikkelsen fast. Foto: SKJALG EKELAND Les også Skrei i rødglødende saus
Raymond Grimstad har flere sorter fisk hengende til modning hjemme i kjøleskapet. Det gir en spesiell konsistens og smak når kokken tilbereder rettene. Foto: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN Les også Heng fisken i kjøleskapet!
Vegar Moe Nilsen er sjef for fiskedisken hos Lerøy Mat Galleriet, der de blant annet har hjerteskjell fra Lofoten. Foto: ARNE RISTESUND Les også Nytelse fra Norge og Napoli
Eierne av Colonialen åpnet nylig kjøttbutikken «Slakt» i Bergen. Her viser Andreas Ansok en ettertraktet vare – nemlig vaktler. Foto: ARNE RISTESUND Les også Eksklusiv fugl på «Slakt»
Kussai Abobakr (til venstre) eier Greek Gyros House – med retter som er blitt svært populære. Med seg har han sin kollega, Mohamed Hallak. Foto: RUNE JOHANSEN Les også Gresk «kebab» – uten juks
Kokk William Kahrs Rosenlund liker å lage mat med norske råvarer med en liten vri. På Matbaren til Colonialen kan du prøve rimelige småretter med utvalgte viner. Foto: Ypper / Druefin AS Les også Bar med kurs om mat og vin
BAs matskribent oppfordrer til å handle lokalt – også nå i førjulstiden. Egle Stockute og Vågal er et av spisestedene som har holdt åpent under koronakrisen. Her viser hun en italiensk spesialitet – Panettone. Foto: Ypper Les også Julebakst på italiensk vis
Mattis Litlere (t.v.) har nylig åpnet «Litlere Damsgård». Med seg på laget har han blant andre Stian Léon Holme og Telma Tenvik Rahd. Foto: SKJALG EKELAND Les også Delikatesser på Damsgård
Fjåk sjokolade blir laget i Eidfjord i Hardanger. – Det er trolig landets beste håndverkssjokolade, mener vår matskribent – etter å ha fått smaksprøver av Agurtxane Concellon. Foto: EIRIK HAGESÆTER Les også «Fjåk» er den nye sjokoladen
Jennifer Fernandez på Colonialen selger trøffel, samt utgaver av tilbehør som inneholder den eksklusive råvaren. Den karakteristiske duften av trøffel er ikke å ta feil av! Foto: SKJALG EKELAND Les også Luksuriøs trøst i mørketiden
Jessica Hugøy er restaurantsjef på Marg & Bein – et av byens mange spisesteder som sliter med liten omsetning under koronakrisen. Foto: SKJALG EKELAND Les også Julegaver i «annerledesåret»
«Humlene» samlet på Apollon for å smake juleøl til mat og kos; fra venstre: Inger Vestrheim, Mirella Bodoni, Wenche Hjelmås og Rita Grøtte. Foto: SKJALG EKELAND Les også Humler og friske øldamer
Kjøkkensjef Nikolas Carlsen og restaurantsjef Lovisa Bjælke serverer «Afternoon Tea» hver lørdag på Restaurant 1877. Foto: AGNIESZKA IWANSKA Les også Erke-engelsk ettermiddagste
Lars Erik Hille er kjøttansvarlig på Damsgård restaurant. Biffene kommer fra Selheim på Voss og Folkedal i Hardanger. Damsgård har også sitt eget modningsrom for kjøttet. Foto: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN Les også Moden biff på Damsgård
Julio Guiance fra Madrid serverer mjød på Valaskjalv på Bryggen. Restauranten har det største utvalget av denne gamle vikingdrikken i Bergen. Foto: AGNIESZKA IWANSKA Les også Viking med mjød på menyen
Alonso Coronal fra Mexico City lager taco – med og uten larver – på OkiDoki i Skostredet. Foto: AGNIESZKA IWANSKA Les også «To taco med larve, takk»
Lunsjversjonen av Moules Frites. Middagsutgaven kommer i en egen gryte servert på bordet. Det har i mange år vært en populær rett på Bryggeloftet og Stuene. Foto: SKJALG EKELAND Les også Ni tonn med blåskjell på Bryggen
Anne Lise Strømmen er daglig leder ved Colonialen Fetevare der ost i mange utgaver er en av spesialitetene. Flere norske oster er populære blant kundene. Foto: SKJALG EKELAND Les også Norske oster i godt selskap
Thomas Dahl har laget kebab av lokalt hjortekjøtt. – Vi ville lage en «ren», nordisk versjon som ikke overdøvet smaken av kjøttet, forklarer kokken. Foto: SKJALG EKELAND Les også Festival jubilerer med hjortekebab og sider
Anleggsgartner Sigurd L. Boasson dyrker masse sine takhager på Kokstad. MatTak-prosjektet leverer også økologiske grønnsaker til byens restauranter. Foto: SKJALG EKELAND Les også Et tak med mat på Kokstad
Håkon Vesetvik er kjøkkensjef på Cornelius Sjømatrestaurant. «Rå-bar» er blitt et populært konsept, der du får et lite foredrag av kjøkkensjefen med på kjøpet. Foto: AGNIESZKA IWANSKA Les også Holmen med havets smaker
Bryggerimester Gahr Smith Gahrsen leder produksjonen av øl ved 7 Fjell – og liker å spille blues på sin Gibson-gitar når han har en ledig stund. Foto: SKJALG EKELAND Les også Glad Gahr med øl og gitar
Bien Centro lager pizza etter tradisjon fra Napoli. Ammar Nasra har akkurat hentet ut denne klassiske Margheritaen fra vedovnen. Foto: SKJALG EKELAND Les også Hva er «ekte» pizza?
Firmaet han overtok for 39 år siden, rundet i fjor hele 110 år – og Lie-Nielsen-firmaet har overlevd alt. Nå er man optimister for fremtiden, og håper dessuten å nå helt til topps i «Årets baker»-konkurransen som er i regi av bransjeorganisasjonen Baker- og Konditorbransjens Landsforening. (Foto: TOM R. HJERTHOLM) Les også Snart 40 år siden Bernt tok over: Konkurrentene har forsvunnet én etter én
Bjørn Nielsen selger både levende og kokt krabbe fra båten sin. Foto: ARNE RISTESUND Les også Sjarkens krabbe som suppe og smørbrød
BA-kokk Ragnhild Børven sammen med ekteparet Olaug Fagerbakke og Helge Terje Fosse som driver gård, restaurant, catering og produksjon av kjøtt og melk på gården i Bergsdalen. Foto: ARNE RISTESUND Les også Laget restaurant i gårdstunet
«Verda er vid, men Voss er vidare», sies det. Voss Gardsslakteri holder til på Selheim i «Indre Tjukkabygdæ», med Raundalen som nærmeste nabo. Her tilbereder Ragnhild Børven nyskåret svinemørbrad på grillen. Foto: ARNE RISTESUND Les også Svinemørbrad grillet på gårdstunet
Bjørn Brynjolf Pedersen overtok Homlagarden midt på 1970-tallet. Kunstneren fra Kvam jobber nå for fullt med økologisk produksjon av kjøtt fra kalkun og kylling. Homlagarden leverer både til butikker og restauranter. Foto: ARNE RISTESUND Les også Kunsteren satset på kylling og kalkun
BA-kokk Ragnhild Børven lager salat med ost og spekepølse fra Bente Getz sin produksjon. På gården i Samnanger har hun fire kyr og syv sauer - og en påfugl som sprader rundt i tunet. Foto: ARNE RISTESUND Les også Bentes lille bedrift
Servicen på Kippers varierer mye fra år til år. Det har vært tider da servitørene ikke sa hei, kommenterer matanmelderen. Arkivfoto: Magne Turøy Les også Spår kjempesommer på Verftet
Halstein Leiren er oppvokst med laksefiske. I 2009 startet han sin egen lille bedrift med røyking og graving av laks og ørret. I januar gikk han til topps i Det Norske Måltid med sin gravet regnbueørret. Foto: ARNE RISTESUND Les også Halstein (70) vinner priser for fisken sin
Trofaste på matfestivalen i Bergen. Gjengen fra Steinstø fruktgard i Hardanger har i mange år vært med og løfte frem det beste fra lokale gårdsprodusenter. I år vil også utenlandske produsenter være til stede under tre dager lange matfestivalen i begynnelsen av september. (Foto: TOM R. HJERTHOLM) Les også – Nå kommer utlendingene også
Med fersk fisk levert fra båtene lager Ragnhild Børven suppe utenfor Nordhordland Fiskemottak i Bøvågen. Foto: ARNE RISTESUND Les også Fiskesuppe laget i snø og sludd