Fredag ble syv spisesteder som manglet serveringsbevilling stengt etter en aksjon fra A-krimgruppen. På ett av stedene ble det også funnet ulovlig importert kjøtt, men det spisestedet ble ikke stengt.

Kunder BA har snakket med, virker å ha et avslappet forhold til aksjonen.

De fire Austevoll-karene Simen Gjøvåg, Kristoffer Østervold, Ole Tøkje og Knut Henrik Østervold tok middagen på Burgerhuset søndag ettermiddag.

Kompisene tror matkvaliteten har blitt bedre de siste årene, ettersom det har vært mer fokus på temaet. Ingen av dem har hatt dårlige opplevelser etter å ha spist mat ute før.

– Men du forventer kanskje litt renneræv når du er ferdig med en kebab, sier Tøkje.

– Forventningene er ikke så høye?

– Du vet jo hva du spiser. Men det er like godt klokken fire om natten hver gang, sier han.

– Det blir fort en kebab når man er ute på byen. Det er lett, kjapt og godt, samstemmer Kristoffer Østervold.

Bør være oppmerksomme

A-krimgruppen oppfordrer kunder til å sjekke renhold og orden på spisestedene, og sørge for at betalingen foregår gjennom en bankterminal og ikke kontant.

– For meg har ikke det så mye å si. Jeg tenker ikke slik. Pris og maten er alt jeg bryr meg om, sier Marcus Myre etter en matbit på Teater kebab sammen med Tinius Samset og Seth Myre.

Saken fortsetter under bildet.

 

Philipp Reinhardt, kunde hos Kebaben, er derimot oppmerksom på disse tingene.

– Selvfølgelig. Det er bra utvalg i Bergen, så hvis et sted er skittent kan jeg gå et annet sted.

– Føler du deg trygg på all maten du får servert?

– Ja, hvorfor ikke? Det er nok tilbud i Bergen med høy kvalitet!

Saken fortsetter under bildet.

 

Støtter kontrollen

Esad Lokmic har i mange år drevet Nirvana Kebab i Øvregaten. Han synes det er bra det gjennomføres kontroller av byens spisesteder.

– Det støtter jeg, for det finnes subjekter som ikke driver alvorlig, sier Lokmic, som viser til at for eksempel bytte av daglig leder kan føre til at ikke alle steder har god nok informasjon.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Hvis man ikke driver riktig, da bør man ikke drive i det hele tatt. Kundene må beskyttes og kunne stole hundre prosent på det de spiser, sier Lokmic.

– Er det trygt å spise overalt i Bergen?

– Jeg kan si én ting: Mattilsynet gjør en god jobb og sjekker ofte. På stedene med smilefjes kan man trygt spise.

Han mener, i likhet med flere andre, at A-krimgruppen var i overkant barduse på fredag.

– Det er en psykisk belastning om ti stykker kommer inn. Det er skremmende. Jeg synes de kan løse det på en annen måte, mener han.

Ønsker strengere tilsyn

Mateen Farho ved Ihlas i Bergen sentrum er veldig glad for fredagens aksjon.

– Jeg håper de fortsetter på samme måte!

Saken fortsetter under bildet.

 

Farho mener så mye som halvparten av byens gatekjøkken ikke driver godt nok når det gjelder matlaging og arbeidsmiljø. Han mener Mattilsynet bør være enda strengere enn de er i dag.

– Noen steder jeg har spist har ikke vært noe godt sted å spise mat, sier Farho.

Han mener også lønnen er dårlig flere steder, noe som fører til svart arbeid. Dette er noe A-krimgruppen skal ettergå med informasjonen de innhentet i fredagens aksjon.

– Det vil nødvendigvis ta litt tid før det etterarbeidet er ferdig, sier Øystein Andersen, talsperson for A-krim.

– Er dette noe dere mistenker?

– Ja, det er veldig vanlig. Det er en av grunnene til at det ble innført minstelønn i serveringsbransjen, at det generelt er et problem med lav lønn i den næringen, sier Andersen.

Fra 1. januar 2018 skal alle ansatte over 20 år innen servering og catering betales minst 157,18 kroner i timelønn.

A-KRIM HORDALAND

 

  •  Et tverretatlig samarbeid mellom fem offentlige etater har siden 2014 jobbet med å bekjempe kriminalitet i arbeidsmarkedet i Hordaland.
     
  • Etatene som deltar i samarbeidet er Arbeidstilsynet, Skatt Vest, Vest politidistrikt, NAV og Kemneren i Bergen. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker.
     
  •  Målet med samarbeidet er å avdekke arbeidsmarkedskriminalitet. Dette kan være brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.