– Vi har vel lov til å servere dere en kaffe? ler Svanhild Eilertsen til BAs utsendte.

Hun og søsteren Asbjørg Hjartåker åpnet den lille kafeen Bestemors Beste i et lite lokale ved Bjørndalsskogen Borettslag i fjor høst.

Hadde åtte gjester

Fredag ble de nødt til å stenge da A-krim hadde en større aksjon mot flere spisesteder i Bergen. Årsaken er at Bestemors Beste – som har seks bord i lokalet – mangler serveringsbevilling fra Bergen kommune.

De to søstrene, som jobbet 23 år i konkursrammede Lido, synes A-krimgruppen var i overkant barduse da de kom i 16.40-tiden fredag ettermiddag. Ifølge de to søstrene hadde de åtte gjester i kafeen da ti-elleve personer fra A-krimgruppen kom på kontroll.

– Det var dramatisk! «Har dere med gønnere også?», spurte vi. Det var bare det som manglet, sier Eilertsen.

– Vi følte oss som kriminelle. Det var helt forferdelig. Vi har jobbet hele livet, og betaler skatt og moms. Dette tar litt av piffen fra deg, samstemmer Asbjørg Hjartåker.

De to søstrene trodde alt av papirer var i orden. De ble derfor overrasket da kontrollørene fortalte at de manglet serveringsbevilling. Ifølge søstrene ble det ikke avdekket noe annet kritikkverdig. Kafeen ble stengt på dagen, selv om gjestene som allerede var der fikk spise opp.

– Kunne gitt oss beskjed

Søstrene stiller seg uforstående til at de ikke på forhånd kunne få en beskjed om at de manglet serveringsbevillingen.

– Vi har gjort vår feil. Men de trenger ikke å komme elleve mann, da føler vi oss som kriminelle. Kommunen kunne gitt oss beskjed om at vi mangler den bevillingen, så skulle vi ordnet det med en gang, sier de to.

– Har dere ikke selv et ansvar for å sjekke om den bevillingen?

– Jo, selvfølgelig. Det er som dopingsaken til Therese Johaug – vi burde sjekket det selv. Så det er vår feil, samstemmer de to.

 

– Men hvor er hjelpen? Når vi starter en bedrift bør vi få vite hvis vi mangler noe dokumentasjon, sier Hjartåker.

Syv utesteder måtte stenge etter kontrollen. Årsaken var manglende serveringsbevilling.

Uviss fremtid

Nå skal de bruke noen dager på å sortere tankene etter fredagens hendelse. Søstrene har planer om å søke om serveringsbevilling i løpet av helgen, og besøke kommunen på mandag. Andre alternativer er å drive videre med bare catering og nettbutikken, eller i verste fall legge ned.

– Vi vet ikke ennå. Vi får se an responsen, og alt er uvisst. Dette må vi diskutere, sier de to, som nå frykter hvor mye hendelsen har ødelagt for omdømmet.

– Kundene våre tenker kanskje at vi er kriminelle, sier Hjartåker.

– I et lite miljø så er det en fare, samstemmer Eilertsen.

– Er det ikke bra at det gjennomføres kontroller?

– Jo, det er kjempebra. Men det må skilles mellom de som driver kriminelt og de som mangler et ark, svarer de.

Slik forklarer de aksjonen:

Talsperson for A-krim, og ansatt i Arbeidstilsynet, Øystein Andersen, kan ikke svare for hvorfor Bestemors Beste ikke på forhånd kunne fått beskjed om at de manglet serveringsbevilling.

– Det er Bergen kommune og skjenkekontoret som må svare for det. Men uansett er det jo sånn at den som skal åpne et serveringssted selv må sørge for å ha alle papirene i orden. Det er deres eget ansvar, kommunen gir ikke beskjed til hver enkelt hva de skal gjøre, sier Andersen.

Dersom et sted som produserer mat har tilrettelagt for servering, altså at man innredet med bord og stoler hvor man kan sitte og spise, må man ha serveringsløyve.

At innehaverne på Bestemors Beste føler at kontrollen fredag ble litt voldsom, har Andersen forståelse for.

– Jeg har forståelse for at det kan virke invaderende når vi kommer ti-tolv personer samtidig inn på et lite spisested. Grunnen til at vi må gjøre det sånn, er at vi skal ha kontroll på at ikke noen av de ansatte stikker av. Og ettersom det var så mange ulike etater som var med på aksjonen, som alle forvalter ulike regelverk, så blir det også mange personer involvert, sier Andersen til BA.

A-KRIM HORDALAND

 

  •  Et tverretatlig samarbeid mellom fem offentlige etater har siden 2014 jobbet med å bekjempe kriminalitet i arbeidsmarkedet i Hordaland.
     
  • Etatene som deltar i samarbeidet er Arbeidstilsynet, Skatt Vest, Vest politidistrikt, NAV og Kemneren i Bergen. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker.
     
  •  Målet med samarbeidet er å avdekke arbeidsmarkedskriminalitet. Dette kan være brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.