Gå til sidens hovedinnhold

Matpakken trenger ikke å være en fornøyelsespark

Senk skuldrene, foreldre, en god gammeldags brødskive smaker ofte best.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvor langt vil du gå for at poden får i seg en næringsrik matpakke? Står du på hodet og skjærer ut påfugler av reddik, gulrot og druer i håp om at det skal være så gøy som mulig å spise den, eller er du av den slappe sorten som klæsjer sammen to grovbrød skiver med leverpostei?

Vi kan vel være enig i at det har sine ulemper å dra det for langt i begge retninger – om du alltid skal være så «gøy», så vet vi foreldre at alle morgener med små barn kan være langt fra gøy, snarere tvert imot.

Om du da på toppen av totalt kaos må gå gjennom dagen å føle deg totalt mislykket som foreldre fordi matpakken ikke var en fornøyelsespark – vel, da er det gått for langt.

Kjære foreldre, slapp av, du trenger ikke være perfekt i alt. Noen ganger kan det være kjekt å gjøre noe ekstra for småen, men man må ikke gjøre det til en nødvendighet.

Som foreldre til fire barn, oppdaget jeg fort at de vokser så raskt at det hele handler om å leve i nuet. Det blir ikke bra om alt skal være så perfekt hele tiden, og barna bryr seg egentlig ikke om hvordan ting ser ut, snarere om hva det smaker.

Det kan være vanskelig å få en matpakke til å være innbydende etter noen timer i sekken, så det er noe man bør tenke på. Det er ikke like fristende med brød som ligger ved siden av en fuktig frukt, eller en frukt som er blitt brun. Det koker ned til å holde det hele enkelt og sunt og om å finne ut hva barnet faktisk kommer til å spise.

Om du ønsker å gjøre matpakken til en god opplevelse, anbefaler jeg deg å lage maten sammen med barnet. Kanskje sammen lage noen gode rundstykker eller ostehorn som du lett kan dra opp fra fryseren i siste liten. Av erfaring liker barn å spise det de har laget selv mye bedre enn noe annet, og de fleste barn elsker å få være med på kjøkkenet.

Ikke lev etter bilder på Instagram eller Facebook – det er en visuell illusjon og sannheten er så langt fra de perfekte bildene av «den perfekte matpakken» som vises der.

Så kjære foreldre, senk skuldrene og slapp av – en god gammeldags brødskive er ofte det som smaker best.

Les også

Ikke bare harmløst på sosiale medier

Les også

Det tok tid før jeg likte buekorps

Kommentarer til denne saken