Gå til sidens hovedinnhold

MDG bør omfavne dette ekstremt miljøvennlige og billige tiltaket

En museumslinje fra sentrum over Nygårdshøyden vil bidra til å gjøre Bergen enda mer trivelig. Det koster en promille av Bybanen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Torsdag 30. september var undertegnede med Bergen Brandkorps på Muséplass og spilte på åpningen av den halvferdige trikkelinjen Møhlenpris – Engen. Vår nye ordfører Rune Bakervik sto for den trivelige og småhøytidelige åpningen.

Mens man i avisene leser at bybanelinjen på ca. 1 km over eller i tunnel bak Bryggen skal koste en eller tre milliarder kroner, er det snakk om 2,5 millioner for en helt fiks ferdig trikkelinje på 1,5 km mellom Møhlenpris og Engen, like foran Den Nationale Scene. Vi snakker altså om en promille av Bybanens kostnad på 1 km.

Både NRK, TV2 og lokalpressen dekket trikkeseremonien. Til avisene lover ordføreren at hans dør er åpen om det er noe man trenger hjelp til. Harald Victor Hove fra Høyre, som også var til stede, uttaler at partiet vil legge de 2,5 milioner inn i sitt budsjettforslag for 2022. Byråd for kultur Katrine Nøttveit fra MDG, kan ikke love noe, men vil se på en søknad når den kommer.

Nettopp MDG, som har byråd både for kultur og byutvikling, burde omfavne dette ekstremt miljøvennlige tiltaket med stor begeistring og entusiasme. Det mangler kun 60 meter skinner, kjøreledning for resten av strekningen og avklaring med noen gjenstridige bygårdseiere om veggfester, så har man på plass en museumslinje som binder sentrum sammen med Nygårdshøyden og Møhlenpris, med kort vei til Småpudden og gangvei over til Damsgård.

Denne museumslinjen kan for småpenger forlenges både til Vitensenteret, og meg fortalt videre til og gjennom den nye bydelen som skal komme på Dokken til Nøstet og opp til Engen for omtrent samme kostnad som kjøp av én bybanevogn. Dette er både miljøvennlig og fantastisk gjenbruk av både Bergenstrikken fra 1897 og fullt brukbare trikker fra Øst-Berlin. Og ikke minst billig. Kanskje det er derfor ikke MDG viser større begeistring? Det er rett og slett latterlig billig.

Museumstrikker som del av kollektivtilbudet finner man i trivelige byer som Stockholm, San Francisco, Dresden, Praha med flere. Museal trikkelinje fra Sentrum over Nygårdshøyden vil bidra til å gjøre Bergen enda mer trivelig.

På torsdag åpner museumstrikken til Muséplass. Etter mer enn tretti år med dugnad er man halvveis til Engen.

2022 er frivillighetens år. Hva mer kan passe enn å la trikkeentusiastene som har holdt på i 30 år med frivillig innsats få oppleve å stige av trikken ved Henrik Ibsen-statuen ved Den Nationale Scene?

4. august neste år er åpningsdag for Fjordsteam 2022, en gedigen mønstring av klenodier på sjø, land og i luften. I det foreløpige programmet står åpning av trikkelinjen fra Engen til Møhlenpris kl. 1200. Brannkorpset ser frem til å komme igjen og spille ved den høytidelige åpningen, da på Engen.

Kommentarer til denne saken