Gå til sidens hovedinnhold

Med kreft på overtid

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg er redd. Jeg gråter, og noen ganger hadde det vært enklere bare å dø.

For abonnenter

Jörg Hänickes kreftform har en gjennomsnittlig overlevelsestid på 18 måneder. Fem prosent av dem som har fått såkalt Glioblastom, eller kreft på hjernen, har levd så lenge som han har gjort. I over fem år har Jörg levd med den aggressive kreften.

Jørg vs. kreft 1–0 til pause

Foreløpig er tyskfødte Jörg så frisk som han kan bli. Legene har imidlertid ikke positive prognoser å vise til.

– Jeg fikk beskjed da det ble påvist kreft at dette var en av de mest aggressive formene, og at gjennomsnittlig levetid var rundt 18 måneder. Etter operasjonen var legene litt mer optimistiske. De sa jeg kunne leve i tre, fire år til, forteller Jörg og smiler.

Han smiler fordi han har levd lenge over legenes prognoser. Han smiler fordi han kan stå opp hver morgen, lage seg te, gi hunden frokost og gå uten å svimle fra soverommet til stuen. Han smiler fordi han er relativt frisk.

Begynte med hodepine

42-åringen var i arbeid da en voldsom hodepine begynte å plage ham. «Stress på jobben», tenkte tyskeren og brukte tusenvis av kroner på kiropraktor og andre behandlingsformer.

– Jeg sto i dusjen da jeg besvimte. Da hadde jeg slitt med hodepine i ett år. Min daværende kone reagerte kjapt og jeg ble sendt til legevakten, forteller Jörg.

På sykehuset fikk han den nedslående dommen.

– Dette kommer ikke til å gå bra, sa legene.

Jörg forklarer med sine egne ord hvordan kreften opererer.

– Glioblastomasvulsten danner små tentakler som bærer stamceller hvor som helst i hjernen, når som helst, sier tyskeren alvorlig.

Fastlegen hans beskrev tilstanden, og dermed fremtidsutsikten til Jörg slik: «Du har en tidsinnstilt bombe i hodet».

Jörg vet at han aldri kommer til å bli frisk fra kreften, og han vet at den som regel kommer tilbake. Men han går på fem måneders sjekk nå, og foreløpig er det ingen svulster å finne. Det gjør dagene gode for tyskeren.

– Jeg vil snakke om hvordan det er å ha kreft. Da jeg søkte grupper på Facebook eller andre steder, så oppdaget jeg at det nesten ikke var noen menn til stede. Ingen menn sier noe. De tør ikke, forteller Jörg.

Fakta: Glioblastom

Dette er hva Store medisinske leksikon sier om kreftformen Jörg Hänecke lever med:

  • Glioblastom er en meget aggressiv form for kreft som utgår fra gliaceller i hjernen. Det registreres knapt 300 nye tilfeller hvert år i Norge. Glioblastom viser økende hyppighet og forverret prognose med stigende alder.
  • Bare rundt 25 prosent av pasientene lever to år etter diagnosen. Barn og yngre voksne pasienter med glioblastom har bedre prognose enn pasienter over 50–60 år.

Skrevet bok

Fra den dagen han våknet fra operasjonen, har han skrevet ned alt. Det resulterte i en bok, «Menn som gråter», på eget forlag i 2017.

– Målet mitt med å ta Trolljegerprøven i dag er for å snakke om hvordan det er for menn å ha kreft. Målet er å få menn til å snakke om sin sykdom. Jeg ønsker å fortelle at det er ok å gråte, eller være deprimert. Men alt blir så mye bedre om man prater om det, sier tyskeren.

Selv fikk han fatique (utmattelse) og angst etter behandlingen. Frykten for at kreften kom tilbake slukte hverdagen.

– Jeg kunne oppleve angstanfall som lignet veldig på epileptisk anfall. Det har vært mye gråt, men det har hjulpet, sier 42-åringen.

Det mest skremmende var at han ikke lenger hadde kontroll på livet sitt.

Har laget samtalegrupper

I dag er Jörg uføretrygdet, eller ufrivillig ufør, som han selv kaller det. Han har tidligere arbeidet som prosjektsekretær i Senter for krisepsykologi, og før det arbeidet han på asylmottak.

Jörg kom til Norge etter en årelang drøm.

– Jeg kom til Norge på ferie med mine foreldre da jeg var syv år gammel. Det første jeg så da vi nærmet oss land i Kristiansand, var en holme og et tre som klamret seg til holmen. Fra den dagen var jeg bestemt på å flytte til Norge.

Da han var 26 år, pakket han hele livet sammen i Tyskland og flyttet til Vestlandet.

Han ble overrasket da han forsto at få menn snakker om sin egen kreft. Derfor opprettet han samtalegrupper på sosiale nettsteder.

– Det er veldig stille der lenge, men plutselig så kommer det en kommentar fra en mann som sier: «i dag har jeg det ikke bra». Det er det jeg ønsker. Det er så uendelig mye lettere å leve med kreft om en snakker ut om det, sier Jörg.

Derfor åpner han opp døren til sitt liv.

– En trenger å snakke med noen når en er i en livskrise, kreft eller ei, sier 42-åringen.

For ham er det naturen som driver livet videre. Jörg går på tre turer hver dag med hunden, og bruker naturen som redskap for å gjøre hverdagen levelig.

– Jeg flyttet hit for naturen, og jeg overlever hverdagen på grunn av naturen. Den gir meg livslyst og kampvilje, sier tyskeren.

– Hvorfor Trolljegerprøven?

– Det så gøy ut. Klarer jeg det ikke i år, kan jeg strekke meg etter det neste år, men det er veldig slitsomt, og nå kjenner jeg at det kommer til å bli en veldig kald opplevelse, sier Jörg Hänicke og gliser.

Kommentarer til denne saken