Gå til sidens hovedinnhold

Med ønske om et åpent og ærlig nytt år

Jeg ønsker en ny pressekonferanse fra regjeringen, ikke om smittevern, men tiltak og anbefalinger for den psykiske helsen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mørket har senket seg over Bergen, og trær, bygninger og by lyses opp av julelys i alle farger. I år har vi sett lyslenker i form av hjerter i byen. De skal sende signaler om kjærlighet og håp i en litt annerledes tid. For mens regnbuer og teksten «alt blir bra» skulle få oss gjennom den lange våren, er det lysende hjerter som skal få oss gjennom mørke dager og en høytid preget av smitteverntiltak, begrensninger og avstand.

Året har vært langt, og mange av oss har måtte gi slipp på møteplasser og fellesskap som ellers gir oss både glede og krefter. Mens noen av oss forbinder julehøytiden med familietid, kos og kjærlighet, så er dette en tid som krevende for mange. Vi har blitt bombardert med budskapet om å holde oss mest mulig isolerte slik at vi kunne feire julen med store familieselskap. Men hva med alle dem som ikke har noen å møte? Eller de av oss som ikke feirer høytiden, eller som har andre tradisjoner og havner utenfor fellesskapet vi snakker så varmt om.

Les også

En jul uten pappa

En amerikansk kartlegging viste at nesten to av tre personer med kjente psykiske lidelser opplever en forverring i forbindelse med høytiden. Det føles forståelig; er du ensom i august, er sannsynligheten høy for at du føler deg ekstra ensom i en høytid hvor fokuset på familie og venner er stort.

Aldri før har budskapet om fellesskap stått sterkere, og aldri før har så mange kjent seg så alene. Dersom høytid for deg er synonymt med familietid hvor du må bruke uendelige mye krefter på å skjule din identitet i frykt for avvisning, eller en tid hvor du opplever ikke å bli anerkjent som den du er, er det klart at dette bidrar til en negativ psykisk helse. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Mental Helse årlig opplever en økning i antall henvendelser på julaften.

I år ble kanskje julemiddagen en ensom affære på sykehjemmet, eller familiesamlingen foregikk uten hun ene tanten som alltid støtter og anerkjenner deg. Høytiden har for mange blitt preget av isolasjon, ensomhet og avstand fra de man er glad i. For noen av oss er det også en jul uten menneskene pandemien har frarøvet oss. Juletiden er en vanskelig tid for mange. Det må vi være åpne om.

Les også

Den siste dugnadsvakten

Selv kunne jeg ha skrevet om hvordan trening og løping i Byfjellene har hjulpet meg gjennom den mørke og innestengte høsten. Sannheten er at jeg er en av mange som har måtte ty til profesjonell hjelp for å sortere tankene. Det er ikke noe jeg skammer meg over å fortelle. Jeg er stolt over at jeg har anerkjent at jeg har hatt behov for noen å snakke med. Men jeg er jeg er privilegert som har kunnet oppsøke profesjonell hjelp, da det både er kostbart og ofte innebærer flere måneders ventetid. Denne ventetiden vil ikke føles kortere nå når vi er tvunget til å være fra hverandre. Tvert imot. Den er lang, mørk og tung.

Selv om vi gjerne kan skimte lyset i enden av tunnelen, er mye av hverdagen vår preget av så mye usikkerhet at det lyset føles uendelig langt borte. Vi trenger tiltak som bidrar til å få enda flere gjennom denne mørke tiden. Brekker du foten vil du få hjelp øyeblikkelig, men får du en psykisk knekk vil hjelpen være langt unna. Med mindre du kan betale, selvfølgelig. Slik kan vi ikke ha det.

Les også

Ta den telefonen du har utsatt noen ganger

Derfor er mitt nyttårsønske dette: Å se regjeringen kalle inn et samlet pressekorps til nok en pressekonferanse. Men denne gangen skal det ikke handle om smittetall, koronatiltak eller vaksiner. Det skal være en seanse hvor statsministeren og hennes statsråder gir oss tiltak og anbefalinger for den psykiske folkehelsen.

De skal fortelle om millionene som nå skal pøses inn i sektoren for psykisk helse, som vil bidra til å gi et tilbud til alle med et behov. I etterkant av pressekonferansen vil Bent Høie skrive et nytt flammende Facebook-innlegg om hvordan neste sommer faktisk kommer til å være. For unge og eldre, fordi vårt psykiske helsevern har blitt styrket, og enda flere har fått den hjelpen de har behov for.

Mens jeg venter på at mitt ønske blir oppfylt, vil jeg uttrykke en takknemlighet til alle de som tilbringer høytiden med å ta vare på andre. Jeg ønsker dere en riktig god nyttårshelg. Og er ikke den god, så ønsker jeg deg noen du kan snakke med.