Gå til sidens hovedinnhold

Fra 200 til under 100 i BT-redaksjonen på åtte år

Artikkelen er over 5 år gammel

Allmøte i Bergens Tidende i dag. 30 ansatte må forlate BT-redaksjonen i løpet av 2016. Fotoavdelingen halveres.

Allmøtet i regionavisen startet 1200, og var berammet til å vare en times tid.

– Det er en tøff dag for BT. Det er mange følelser og mange som har det vanskelig. Men vi støtter hverandre, og vi vil hjelpe dem som vil ha hjelp, sier Øyulf Hjertenes til BA.

Sjefredaktør Hjertenes, som ble tilsatt i høst, hadde ikke vært lenge i jobben før han måtte fortelle sine medarbeidere om at avisen må kutte med 50 millioner kroner.

30 av disse millionene skulle tas fra redaksjonen var beskjeden i oktober. I dag informerte han om hvordan kuttene skal gjennomføres.

  • Det blir om lag 30 færre redaksjonelle medarbeidere i Bergens Tidende. Nedbemanningen berører nesten alle avdelinger.
  • Foto- og videoavdelingen skal slås sammen. Her vil kuttene medføre at staben halveres fra 17 til 9 medarbeidere. Her er det i tillegg seks medarbeidere som fra før er på vei ut i pensjonisttilværelsen.
  • Kuttene skal skje gjennom frivillighet. Alle kan søke om sluttpakker, og vil få det såfremt stillingen ikke må erstattes.
  • Avisen omorganiseres (igjen). Det blir en stor samfunnsavdeling og en nyhetsavdeling. Featuregruppen legges ned, og går inn under samfunn. Sport og kultur består omtrent som i dag.

– Vi har hatt en ambisiøs satsing på levende bilder. Vi skal fremdeles ha det, særlig innenfor live-sendinger. Men levende bilder blir i mindre grad et eget forretningsområde, forklarer Hjertenes.

Stillingene som avdelingsledere skal lyses ut internt. Det vil si at dagens avdelingsledere risikerer å bli degradert.

Les også

Slutter i BT

 

Voldsom reduksjon

Avisens omsetning har gått ned fra 740 millioner kroner i 2013 til 650 millioner kroner i 2014, og videre ned i 2015.

I første kvartal i fjor gikk avisen med fem mill i minus, i løpet av tredje kvartal var de imidlertid kommet så vidt ut i pluss.

Kontrasten er stor for avisen som i glansdagene tjente over 200 millioner kroner i året. 

Det er ikke bare opplagsnedgang for papirutgavens del som gir svakere inntektstall. Globale aktører som Google og Facebook forsyner seg etter hvert grovt også av den lokale annonsekaken.

Hovedtillitsvalgt for journalistene, Dag Idar Tryggestad, sier at han «dessverre er blitt vant til dette».

– Det er en ny tung dag i redaksjonen, spesielt for avdelingene som rammes. Alle har visst om situasjonen fra før, men i dag ble realitetene servert. Det er ikke trivelig å tenke på at det ikke skal være plass til mange gode kolleger i fremtiden.

Dårligere pakker

Han beklager at sluttpakkene som nå tilbys er dårligere enn dem BT har gitt før. Nå er det snakk om at man får fra seks til ni måneders etterlønn. Man kan også få 50 prosent lønn i to år, dersom man studerer i den tiden.

I 2008 var det om lag 200 medlemmer i Norsk Journalistlag i BT. Per i dag er det om lag 130 ansatte i redaksjonen. Dette skal ned på 90-tallet.

– Det er en formidabel nedbemanning, og det er grunn til bekymring for journalistikkens del. Vi har kommet dit hen at kuttene i mediebransjen generelt er blitt et demokratisk problem, mener Tryggestad.

Sjefredaktør Hjertenes sier at de ikke har pekt på konkrete områder som skal fjernes i BT.

– For meg trumfer kvalitet kvantitet. Det er snakk om en generell nedbemanning, og det handler om å prioritere. I løpet av en uke publiserer BT veldig mye journalistikk. Noe ser vi at vi ikke får uttelling for, og da er det rom for å prioritere.

– Hvor går egentlig smertegrensen for hvor få ansatte dere kan ha og fremdeles være det BT skal være?

– Det er vanskelig å si. Men jeg mener vi er fullt ut i stand til å gjøre en god jobb på Bergen og Vestlandet også etter de kuttene vi må gjøre nå. Det er mange mediehus som misunner oss for det redaksjonelle antallet vi har også etter kuttene, sier Hjertenes.

Kommentarer til denne saken