Mulig storstreik i NRK før 17. mai

2.300 NRK-ansatte kan gå ut i streik fra tirsdag.

2.300 NRK-ansatte kan gå ut i streik fra tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Om NRK ikke blir enige med fagforeningene, går over 2.300 NRK-ansatte ut i streik fra tirsdag. En streik kan potensielt ramme kanalens 17. mai-dekning. 

DEL

Mandag morgen møtes partene til mekling hos Riksmekleren. Streiken bryter ut om ikke Spekter oppnår enighet med LO Stat og Norsk Journalistlag (NJ). De to fagforeningene er klare til å ta ut henholdsvis 614 og 1.700 NRK-ansatte i streik.

– Medlemmene våre mener avstanden på 110.000 kroner mellom NRKs journalister og kollegene i de andre store mediehusene må reduseres, har Richard Aune, leder for NJs medlemmer i NRK, uttalt om striden med arbeidsgiveren.

Store konsekvenser

I tillegg til økt lønn, krever NJ lønnsmessig likebehandling av tilkallingsvikarer, samt at NRK følger opp sine ansatte og sørger for oppdatert kompetanse.

En NRK-streik vil trolig få store og umiddelbare konsekvenser. Direktesendt radio og TV, nyhetssendingene, nyhetsdekningen og strømming av innhold på nett er blant tjenestene som kommer til å bli rammet.

Streiken kan i tillegg potensielt ramme 17. mai-dekningen til NRK.

– NRK vil bli hardt rammet av en streik, derfor har vi tro på at ledelsen viser vilje til å møte våre krav om blant annet rettferdig lønn i meklingen, sa Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat tidligere denne uken.

Håper på enighet

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen håper på løsning i meklingen.

– Nå er det slik at vi er blitt enige med tre klubber i de lokale forhandlingene, og så er det to vi ikke ble enige med, sa kringkastingssjefen onsdag til Kampanje.

– Nå står vi foran en mekling, som er en del av den normale gangen i et lønnsoppgjør i Norge, og vi får håpe at vi med bistand fra meklingsmannen og de sentrale parter kan komme frem til et resultat. Det er selvsagt veldig viktig å jobbe hardt for det, tilføyde Eriksen.

På den andre siden av forhandlingsbordet, møter han arbeidstakere som går inn med samme utgangspunkt som tidligere i forhandlingene.

– Målsettingen vår står ved lag, bekrefter Richard Aune i dag overfor VG.

Artikkeltags