Legene ga 15-åringen feil diagnose. Nå får de kritikk av Fylkeslegen

I en pressemelding mandag skriver Fylkeslegen i Hordaland om avgjørelsen i en tilsynssak mot Barneklikken, som ble startet etter at en 15 år gammel jente fikk feil diagnose.

I en pressemelding mandag skriver Fylkeslegen i Hordaland om avgjørelsen i en tilsynssak mot Barneklikken, som ble startet etter at en 15 år gammel jente fikk feil diagnose. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Den unge jenten fikk diagnosen ME på Haukeland universitetssykehus. Flere måneder senere viste seg at hun hadde diabetes.

DEL

I en pressemelding mandag skriver Fylkeslegen i Hordaland om avgjørelsen i en tilsynssak mot Barneklinikken, som ble startet etter at en 15 år gammel jente fikk feil diagnose.

Legene hadde forvekslet ME, med diabetes. Også kjent under navnet sukkersyke.

Nå får Barneklinikken ved Haukeland universitetssykehus kritikk fra Fylkeslegen.

De mener jenten ikke fikk forsvarlig helsehjelp da sykehuset ikke oppdaget at hun hadde tydelige symptomer på diabetes.

Den 15 år gamle jenten gikk rundt med diagnosen ME i flere måneder, før det ble oppdaget at hun hadde diabetes.

Trøtt og svimmel over lang tid

Jenten hadde over lengre tid følt seg både trøtt og svimmel. Hun ble grundig undersøkt på Barneklinikken uten at legene fant årsaken til plagene.

På dette tidspunktet hadde 15-åringen normalt blodsukker.

– Legene fikk derfor mistanke om at hun hadde kronisk utmattelsessyndrom (ME), og sendte henne derfor videre til nye undersøkelser, skriver Fylkeslegen i pressemeldingen.

Under dette oppholdet fortalte jenten at hun kjente seg tørstere og måtte tisse oftere enn ellers.

– Dessverre overså legen de ny symptomene, som er typiske tegn på sukkersyke, skriver Fylkeslegen.

På grunn av at blodsukkeret hennes hadde vært normalt noen måneder tidligere, tok de heller ikke nye blod- eller urinprøver for å utelukke sukkersyke. Jenten fikk diagnosen ME.

Det tok flere måneder før den 15 år gamle jenten fikk riktig diagnose.

Det tok flere måneder før den 15 år gamle jenten fikk riktig diagnose. Foto:

– Først noen måneder senere, da symptomene var svært tydelige, oppdaget barneklinikken at hun hadde sukker, skriver de videre.

ME og sukkersyke har flere lignende symptomer. Det er derfor vanskelig å skille sykdommene fra hverandre i en tidlig fase. Det er likevel viktig å være oppmerksom på typiske tegn på sukkersyke som tørste, tørr hud, hyppigere tissing og vekttap, understreker Fylkeslegen.

– De interne rutinene var forsvarlige og i tråd med de nasjonale retningslinjene. Ansvaret for feilen tilhører derfor overlegen, som var ansvarlig for behandlingen.

Måling av blodsukker og urinstrimmeltest for å se etter sukker i urinen er raske og enkle tester som kan gi viktig informasjon, ifølge Fylkeslegen.

– Terskelen for å ta slike tester bør være lav når pasienten har uklare symptomer, og spesielt dersom de har tegn på sukkersyke. Dette er viktig kunnskap både for behandler og pasient, skriver Fylkeslegen avslutningsvis i pressemeldingen.

Artikkeltags