– Når man blir alvorlig syk, sier mange man kjenner: Bare ring om dere trenger hjelp. Det er hyggelig, men man endrer ikke personlighet selv om man blir syk. De fleste av oss tenker at vi ikke vil være til bry. Det sitter langt inne for meg å ringe for å spørre om noen kan vaske gulvet eller handle for oss, sier Mette Førde Sørsdal (47).

Det har gått rundt to og et halvt år siden hun fikk beskjed om at hun har føflekkreft med spredning.

Sønnen Markus var bare ni år. Plutselig besto hverdagen for familien på tre av sykehusopphold, kontroller og mye usikkerhet.

– Vi valgte å være åpne om sykdommen. Det har vært til god hjelp for oss som ikke har familie i Bergen. Naboer og venner kom på døren med blomster, tilbød seg å kjøre og hente Markus på fotballtrening, ta ham med på kino og slikt. Det er utrolig kjekt, sier Sørsdal.

 

– Kan senke skuldrene

Hun har i løpet av tiden som kreftsyk erfart at det betyr mye å få hjelp uten å måtte be om det selv.

– Det som har betydd mest for akkurat oss har vært å få hjelp med de daglige rutinene med Markus. Det har gjort at vi kunne senke skuldrene litt. Så har vi heller senket listen for hva vi tåler av hybelkaniner og sånt, sier 47-åringen.

Selv om Sørsdal nå har pause fra behandlingen, gjør ettervirkningene av operasjoner, stråling og medisiner at kreftene ikke strekker til slik som før.

– Det er gjerne slik at de fleste kommer i starten når de hører at man har blitt syk, men behovet for hjelp kan for mange vare mye lenger enn i den akutte fasen, sier hun.

«La meg hjelpe»

Sørsdal og familien er langt fra alene om å havne i en situasjon der hverdagslige gjøremål og logistikk blir vanskelig å rekke over.

Hvert år får rundt 30.000 nordmenn i ulike faser av livet påvist kreft ifølge tall fra Kreftregisteret.

I fjor lanserte Kreftforeningen kampanjen «La meg hjelpe». De oppfordrer folk som kjenner noen med kreft til å gi gavekort på praktisk hjelp.

«Jeg handler dagligvarer og leverer på døren din» og «Jeg passer barna, du slapper av» er eksempler på teksten på gavekortene.

Saken fortsetter under bildet.

 

– På grunn av behandling og langvarig sykdom er det mange som opplever at helt vanlige ting, som å skifte dekk på bilen eller å klippe hekken blir vanskelig. Mye hverdagslogistikk kan falle på den friske partneren, sier Mirjam Østevold.

Hun jobber i Helse Bergen, ved Vardesenteret som er et samarbeid mellom Kreftforeningen og Helse Bergen.

– Tanken med gavekortene er at det skal bli lettere både å gi og ta imot hjelp. Ofte blir folk usikre på om de kan bli for pågående, eller hva de skal gjøre. Det å komme på døren med et gavekort, eller sende det i posten, er en enkel måte å tilnærme seg den som er syk og familien deres, påpeker Østervold.

Kortene kan man få tak i både ved Vardesenteret, hos Kreftforeningens lokaler i Strandgaten eller via nettsidene deres.

– Vi ser at kortene er populære, de forsvinner fort, sier Østervold.

Saken fortsetter under faktaboksen.

La meg hjelpe

  • Her er noen forslag til hva du kan tilby deg å hjelpe med:
  • Barnepass, kinotur, lufte hunden, middag på døren, hagearbeid, handle matvarer, kinotur, skyss til behandling, vaske vinduer, ta oppvasken, vaske klær, skifte sengetøy, ta ut søppel, støvsuge, hjelpe til med papirarbeid, hjelpe til med lekser eller skyss av barn.
  • Gavekortene er gratis.

Kilde: Kreftforeningen

 

– Kjempeutfordrende

Heidi Torkildson Ryste (38) er gift og mamma til to jenter. De to døtrene var bare tre og fem år gamle da hun ble diagnostisert med tarmkreft i februar 2015.

Saken fortsetter under bildet.

 

Også hun har vært gjennom operasjoner, stråling og cellegiftkurer. I mars er det tre år siden hun ble kreftfri.

– Det var kjempeutfordrende for hele familien da jeg ble syk. Noe av det mannen min og jeg trengte mest hjelp til var å få hverdagen til å gå opp. Vi fikk mye barnepass og hjelp til henting i barnehagen, kjøring til treninger og slikt slik at mannen min kunne være med meg på sykehuset, forteller Ryste.

Også det å bli invitert på middag og at noen tilbød seg å handle for dem, er hjelp 38-åringen setter stor pris på at de fikk.

– Det er godt i en slik situasjon å iblant få slippe å tenke på å handle, kjøre til trening eller lage middag, sier Ryste.

– God oppfordring

Begge kvinnene mener Kreftforeningens «La meg hjelpe»-kampanje er god og viktig.

– Jeg har ikke fått slike kort selv ennå, men synes det er en god måte å oppfordre til å hjelpe, og flotte gaver. Men de kunne gjerne vært enda mer tilgjengelige, i butikker for eksempel, sier Mette F. Sørdal.

– Det er kjempebra at Kreftforeningen er med på å bevisstgjøre folk på hva kreftsyke og familiene deres kan ha behov for. Konkrete tilbud om hjelp er enklere å ta imot enn vage tilbud, for det er veldig uvant for mange å skulle be om hjelp, istemmer Heidi T. Ryste.