I juli ble Thea Lunde Kristiansen en av de rundt 3.000 kvinnene i Norge som hvert år får beskjed om at de har celleforandringer på livmorhalsen forårsaket av HPV-virus.

Fordi celleforandringer kan være et forstadium til livmorhalskreft, må det ofte fjernes.

– Heldigvis viste det seg at det ikke var kreftceller, men jeg må likevel leve med den psykiske belastningen å vite at jeg har økt risiko for senabort og for tidlig fødsel som følge av operasjonen, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Kreften tok fruktbarheten, så fant de Amy

– Utbredt misforståelse

Før opplevelsen i fjor, trodde 25-åringen at HPV-vaksinen, som blant annet beskytter mot celleforandringer og livmorhalskreft, bare var effektiv for jenter som ikke har debutert seksuelt.

Det er en utbredt misforståelse, sier professor Ole Erik Iversen ved Kvinneklinikken på Haukeland sykehus.

– HPV-vaksinen virker også for voksne kvinner som har debutert seksuelt. Også de som allerede har hatt kjønnsvorter eller celleforandringer har nytte av vaksinen, fordi det reduserer risikoen for tilbakefall, sier han til BA.

Til tross for dette betaler veldig få kvinner i Norge over for å få HPV-vaksinen, viser tall fra Reseptregisteret. Vaksinen gis i tre doser, og koster 3.500–4.000 kroner.

Kristiansen vil ta vaksinen, men mener kostnaden, sammen med manglende kunnskap, er en barriere for mange kvinner, særlig unge.

– Jeg har sett at noen ønsker seg vaksinen til jul. Jeg mener myndighetene burde tilby vaksinen gratis opp til 26 år.

– Norge en sinke

Kunnskapssenteret vurderte i 2011, på oppdrag fra Folkehelseinstituttet, om det også ville være samfunnsøkonomisk lønnsomt å gi HPV-vaksinen gratis til kvinner opp til 26 år. Konklusjonen var ja.

– I Europa hører vi til blant landene som bruker HPV-vaksinen minst. Norge er sånn sett en sinke på dette, sier Iversen.

Iversen påpeker at for hvert årskull på 30.000 jenter i Norge som går over til voksenlivet uten vaksine, vil 3.000 vil få behandlingskrevnde celleforandringer, 3.000 får kjønnsvorter, og 300 livmorhalskreft.

– Noen av de som får celleforandringer vil føde barn alt for tidlig på grunn av operasjon på livmorhalsen. Mesteparten av dette kunne vært forhindret til en ganske rimelig pris.

LES OGSÅ: – Ny vaksine kan utrydde livmorhalskreft

– Vaksine ved ny partner

Ny forskning har vist at vaksinen også gir beskyttelse for eldre kvinner enn 26 år.

– På de testede kvinnene, som var opp til 45 år, hadde vaksinen en beskyttende effekt på cirka 95 prosent, påpeker Iversen.

Han vil ikke råde alle kvinner til å ta HPV-vaksinen, men mener mange bør vurdere det.

– De som lever i stabile forhold og ikke har flere partere får ikke nytt HPV-virus inn i forholdet, og trenger derfor ikke vaksinen. Men for hver ny sexpartner øker risikoen for HPV-infeksjon med åtte prosent.

Iversen understreker at det ikke bare er kvinner som kan ha nytte av HPV-vaksinen.

– Det er underkommunisert hvilken nytte gutter og menn har av vaksinen, sier han.

Kunnskapssenteret har likevel konkludert med at det ikke ser ut til å være kostnadseffektivt å vaksinere gutter mot HPV.

– Det haster

Krerftforeningen mener at både kvinner opp til 26 år og gutter bør få tilbud om vaksninen.

– For hvert år som går som vi venter med å gi alle jenter opp til 26 år tilbud om gratis vaksine, er det noen som blir syke, får kreft og dør, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Hun påpeker at de har jobbet lenge for å innføre en innhentingsvaksine for jenter opp til 26 år, og mener det er uforståelig at det ennå ikke er innført.

– Det haster å få innført dette. For hvert år vaksinen utsettes er det 30.000 nye jenter som passerer 26 år.

Ryel påpeker at Norge er på bunnen blant land vi sammenligner oss med når det gjelder HPV-vaksine.

– Vi mener at det er viktig at også gutter får tilbud om gratis vaksine. Gutter kan også få HPV-relatert kreft og er i tillegg en smittekilde for jenter.

Hun mener også at Norge har en vei å gå i å gjøre vaksinen og effekten av den mer kjent.