Gå til sidens hovedinnhold

Esther har født ti barn - nå vil hun ha flere!

Artikkelen er over 7 år gammel

Familien Vabø på Myking er en av Norges største familier. – Egentlig kunne jeg tenkt meg å bli jordmor. Jeg har jo det meste inne i praksis, sier moren selv.

– Vi kunne ikke vært foruten noen av barna, sier Trond og Esther Vabø til Nordhordland.no.

De bor i et stort gårdshus, på en flott eiendom i landlig landskap på Myking.

For Esther og Trond har det gått slag i slag sen den første datteren ble født for 16 år siden. Siden den gang har barna strømmet på. Sistemann er bare 1,5 måneder gammel, og har ikke fått et navn ennå.

Fremdeles ser de ingen ende på barneflokken, og Esther vil gjerne ha flere barn om det er mulig.

DRØMMEN OM BARN

– Jeg har lette svangerskap og lette fødsler, og det er jo en del kvinner som får barn i 40-årene, så ingenting er utenkelig, sier hun.

På kvinneklikken har de sagt at hun er hjertelig velkommen igjen.

– Jeg har alltid ønsket meg mange barn siden jeg var liten jente, sier Esther.

Selv har hun tre søsken. Mannen Trond kommer fra en litt større familie med fem søsken. Begge er kristne, og inne i huset deres er alt idyllisk, og smakfullt innredet. Overalt hvor man snur seg er det barn, men likevel er det ryddig som hos få.

– Vi flyttet hit for to år siden. Før bodde vi i Knarvik, men huset var blitt for lite til oss. Det var egentleg ikke meningen at vi skulle flytte så langt ut på landet som til Myking, men så fant vi dette huset, og da ble det bare slik, forteller Esther.

Både hun og ungene stortrives på plassen. Utenfor huset har de høner, en gris som heter Pernille, pluss noen kaniner, og en katt. Før hadde de to ender også, men de ble nylig tatt av reven. Inne i huset har familien to undulater.

RIKDOM

– Vi er jo rike, men ikke på penger, smiler Esther og Trond.

Med ti barn har de gjort litt andre prioriteringar enn folk flest.

– Mange er svært fokusert på at alt må være på stell før man får barn. De vil gjerne at økonomi bosted, jobb og utdanning skal være på plass. Vi har tenkt litt annerledes, og formet oss etter hvert som familien har vokst til, sier Trond.

Han jobber til daglig som bussjåfør, mens Esther jobber som hjelpepleier.

– Egentlig kunne jeg tenkt meg å bli jordmor. Jeg har jo det meste inne i praksis, men jeg vet ikke om jeg orker så mye skolegang nå, sier hun.

Trond beskriv likevel Esther som en person som har umenneskelig mye energi. Siden de jobber skift begge to, er det alltid noen som er hjemme og passer ungene. De har med andre ord ikke bruk for barnehage og SFO-ordninger.

– Det hadde nok blitt alt for dyrt for oss, sier Trond.

Seks av barna går på privatskoler, mens resten er hjemme på dagene.

RUTINER

Familien har middag til faste tider, legging til faste tider, og alle er med å hjelpe til i huset for at hverdagskabalen skal gå opp.

– Vi er vante med å ha så mange barn, og vet ikke om noe annet, sier Esther.

Hun lager all mat selv, og er dreven i å bake både boller og brød.

I tillegg er barna flinke til å passe hverandre. Den eldste datteren Caroline Mikaela (16) er godt vant med å passe på småsøsken. Hun syns det er kjekt å være eldst i en så stor søskenflokk.

– Multitasking har blitt min spesialitet, sier hun.

For tiden går hun på Danielsen videregående skole i Bergen, og drømmen er å bli sykepleier.

Kommentarer til denne saken