Gå til sidens hovedinnhold

Gratulerer med morsdagen!

Artikkelen er over 7 år gammel

Slik hedrer bergenserne sine mødre. Se video i vinduet over.

– Vi liker å nevne det som en kuriositet, og med et snev av stolthet, sier prest i Centralkirken, Leif Jacobsen.

For hele 95 år siden, den 9. februar, ble den første morsdagen feiret her til lands. Metodistkirken i Bergen var først ute med tradisjonen til ære for alle mødre.

– Vi har holdt på tradisjonen. I gudstjenesten pleier presten å gå ned til en mor i forsamlingen med en blomsterbukett og gratulere med dagen, sier Jacobsen. Han legger til at han tror dette er ganske vanlig i de fleste menigheter nå.

VIDEOHILSEN: Fortell hvorfor din mamma er best i verden! Send oss video her! (maks 15 sekunder).

BILDEHILSEN: SEND INN HER!

Se alle morsdagshilsnene her!

TIL ÆRE

Søndag er det duket for kaffe på sengen og kake til alle norges mødre. Da er det nemlig morsdag.

En hedersdag til mor som feires over store deler av verden. Her i Norge feires den andre søndag i februar hvert år. Andre land har ulike datoer.

Den ble først feiret av religiøse organisasjoner, men har senere gått over til å være en familiedag, for å oppvarte mor. Butikker var raskt ute å tilby varer til anledningen. Det er vanlig å gi en kort, blomster og gjerne en morsdagskake.

Barnehager og skoler er blant dem som virkelig er tradisjonen tro. De fleste barn lager tegninger og kort for å overraske sine mødre denne uken.

AMERIKANSK TRADISJON

Historien har røtter helt tilbake til antikkens tid, men det var i Philadelphia USA i 1910, at den først ble innført som en offisiell dag.

Anne Marie Reeves Jarvis var en hjemmeværendemor fra Appalachene i Nord Amerika. Hun jobbet for å bedre sanitærforholdene til soldater under den amerikanske borgerkrigen. I 1968 startet hun arbeid for å forsone partene,

Året etter hun døde i 1905, holdt datteren Anne Marie Jarvis, en minnemarkering for henne. Etter dette fortsatte hun å jobbe for å etablere en minnedag for alle mødre, døde eller levende.

Kort tid etter ble "Mothering Sunday" feiret i flere amerikanske byer.

En internasjonal gruppe ble etablert i 1912 for å innføre morsdagen i andre land. Den spredte seg raskt i Europa, og nådde altså metodistkirken i Bergen i 1919.

Gjennomslag for en offisiell dag i Norge kom etter initiativ fra Oslo-kvinnene Dorothea Scholdager og Karen Platou. De foreslo også å legge feiringen til februar fordi man i Norge har mange helligdager i mai.

Kommentarer til denne saken