Gå til sidens hovedinnhold

Meglerne kniver om salgsoppdragene: – Nå er det selgers marked

Færre boliger på markedet fører til høye budrunder, prisoppgang, og hard konkurranse for eiendomsmeglerne. – Det er selgers marked, sier NHH-professor.

For abonnenter

– Det er full ubalanse i markedet nå. Boliger kuppes før visning, meglerne mangler arbeid og presses ned på pris, mens boligprisene presses opp, sier Per Magne Birkeland, daglig leder i Eiendomsmegler Bergen.

Man kan være litt tøff som boligselger nå, konstaterer han.

Årsaken er enkel: Etterspørselen er høyere enn tilbudet, spesielt på familieboliger.

I mars måned hadde Bergen en prisoppgang på tre prosent (to prosent justert for sesongvariasjoner), og det siste året på hele 12,7 prosent, ifølge Eiendom Norge.

Det er selgers marked, bekrefter NHH-professor Ola Honningdal Grytten.

– Etterspørselen er stor på grunn av lav rente og stor pengerikelighet hos mange. Man har hatt lite å bruke penger på under korona og innskuddsrentene er ned mot null. Derfor frigjøres det penger til kjøp av aktiva, som aksjer og bolig, sier Grytten.

– Risikerer man at riften fører til at folk betaler mer enn de tåler?

– Ja, kombinasjonen av få boliger til salgs og lave lånekostnader gjennom lave renter kan føre til et så høyt prisnivå at en del kommer til å slite med å betjene gjelden om renten skulle stige for eksempel tre prosentpoeng.

Les også

– Prisveksten hindrer eldre i å flytte fra eneboligene sine

Tøft for de yngste meglerne

Konkurransen går spesielt hardt ut over meglerne med minst erfaring.

– For erfarne meglere som får gode anbefalinger kommer oppdragene mer på skinner. Det er tøft å være nyutdannet eiendomsmegler nå, sier Toril Cecilie Fridestad, leder i Norsk eiendomsmeglerforbund Vestland.

Ingrid Himle Storheim (24) gikk rett fra skolebenken til stillingen som eiendomsmeglerfullmektig i Privatmegleren Åsane i 2020.

– Karrierestarten ble ikke helt som forventet. Men jeg må bare stå løpet ut, bygge portefølje og se fremover. Pandemien må jo ta slutt en dag.

Hun var en av mange fra kullet som fikk jobb etter studiene. Mange har falt fra gjennom pandemien.

– Spesielt dem som kun jobbet på provisjon.

Selv har hun grunnlønn kombinert med provisjon. Det kommer godt med, for hun stiller i konkurranse med langt mer erfarne meglere.

– Konkurransen er hard, og det er stort sett pris jeg kan spille på når jeg er så fersk, sier hun ærlig.

– Samtidig er det vel så viktig at jeg strekker meg langt for å gjøre en god jobb, og at jeg er tilgjengelig for kundene mine. I tillegg er det en styrke at kontoret oppnår mye jeg kan vise til. Vi jobber godt som et team og deler mye erfaringer og kunnskap som jeg kan bruke videre.

Mer makt til selger

Men konkurransen gir også bedre forhandlingsgrunnlag for selgere.

– Selgerne får kanskje besøk av fire-fem meglere som må knive om å gi den beste prisen for å få oppdraget. Det gir mer makt til selgerne, sier Fridestad i Norsk eiendomsmeglerforbund.

Det får selv erfarne meglere kjenne på.

Z Megleren, et utbryterselskap fra DNB Eiendomsmegling, har som bevisst strategi ikke å ansette nyutdannede eller uerfarne meglere. Tyngden er erfaringen.

Kundene er villig til å betale litt ekstra for meglere med lang fartstid, mener partner Dag Jonny Johannessen. Likevel er også de berørt av konkurransen.

– Vi har måttet justere meglerprovisjonen og gå ned i pris. Det er absolutt ingen champagnespretting i meglerbransjen, sier han.

Les også

Boligprisveksten fortsetter i Bergen. Kjøperne slåss om familieboliger som denne.

Men det er kan være stor forskjell på billigst og best, og ifølge Fridestad er det ikke nødvendigvis verdt å gå for den billigste megleren i et brennhett marked.

– Én ting er en lav oppdragspris, en helt annen ting er hva megleren klarer å levere på andre enden. Er megleren 20.000 kroner dyrere, men klarer å overbevise den riktige kjøperen om at akkurat dette objektet er den riktige boligen, har du tjent inn differansen.

Les også

Espen Galtung Døsvig kjøper «Rieber Garden»: Dette skal han bruke giganteiendommen til

Tjente på den dyreste megleren

Det samme tenkte Silje Eide Silden (29) og ektemannen Andreas Eide Silden (32) da de skulle det 75 kvadratmeter store rekkehuset på Kråkenestoppen.

De kontaktet fem meglere.

– Hun vi valgte ga den laveste verdivurderingen og det dyreste meglerhonoraret, ler Silden.

Den var eiendomsmegler Hanne Sagen Havsgård fra Nordvik Eiendomsmegler som fikk oppdraget.

Hun har vokst opp i det samme borettslaget, og bor også på Bønes.

– Hun kjenner området, og vi hadde god kjemi. I tillegg virket hun sulten, gjorde et godt forarbeid og kom med gode analyser, sier Silden.

Havsgård priset boligen til 3.190.000 kroner.

Allerede før visning tikket det inn et bud på 3.650.000 kroner. Boligen, som de kjøpte for 2,3 millioner kroner i 2013, ble solgt for 4,1 millioner kroner.

– Det gikk over all forventning. Siden markedet er bra lurte vi på om det ville være mulig å passere prisrekorden på lignende enhet i borettslaget, som gikk for 3.470.000 millioner kroner. Men vi tenkte at vi var heldige om vi fikk mellom to og tre hundre tusen over prisantydning.

Eiendommen gikk 910.000 kroner over prisantydning.

– Priset riktig

Men var boligen priset for lavt i utgangspunktet?

Nei, mener Havsgård.

– Basert på kunnskap om området og tilsvarende objekter i samme størrelse, mente både jeg og selgere at prisantydning var riktig. Selv om det er enormt god etterspørsel i markedet, er det også veldig prissensitivt. Legger man seg for høyt, kan det få konsekvenser for hva man klarer å oppnå.

– Betyr dyrest megler også best megler?

– Det er ikke nok ikke så svart hvitt som det. Som i veldig mange andre bransjer, får man det man betaler for, også når man skal velge eiendomsmegler.

Les også

– Alt er til salgs dersom vi får riktig bud!

Les også

Biologen er solgt for tre millioner kroner over prisantydning

Kommentarer til denne saken