De amerikanske drikkene Prime Hydration og Prime Energy, har på kort tid blitt svært populære i Norge, særlig blant barn og unge.

– Hvis man tilsetter mer vitaminer, mineraler, aminosyrer, koffein eller andre stoffer enn det som er tillatt til slike drikker, kan det medføre en helserisiko for forbrukerne. De kan da ikke selges i Norge, sier Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet i en pressemelding.

Mattilsynet har så langt ikke mottatt søknader fra importører med nødvendige opplysninger om produkter fra Prime.

Høyt innhold av koffein og vitamin A

I Norge har vi grenser for hvor mye koffein man kan tilsette i drikker. Flere av produktene fra Prime har et betydelig høyere innhold enn det som er tillatt etter dagens regelverk, ifølge Mattilsynet.

For barn og ungdom vil selv et lavt inntak av koffein kunne medføre forbigående atferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer.

Noen av produktene fra Prime har i tillegg et høyt innhold av vitamin A, som de fleste får i tilstrekkelig mengde fra andre matvarer. Et for høyt inntak av vitamin A over lang tid kan medføre leverskade og annen helserisiko.

– Vi er derfor særlig bekymret over at produktene markedsføres aggressivt mot barn og unge. Produktene selges blant annet i nettbutikker, dagligvarehandel og til og med i leketøysbutikker, sier Sletta.

Betaler over hundrelappen

BA har tidligere omtalt at Prime blir revet ut av butikkhyllene, og at det eksisterer et stort andrehåndsmarked for både drikken og flasken.

Tomme flasker selges for en hundrelapp, uåpnede for det dobbelte på finn.no.

Bak sportsdrikken står influenserne Logan Paul og KSI. De to har flere titalls millioner følgere på Youtube. Ifølge VG hevder de to å ha håvet inn over fire milliarder kroner på Prime.

Mattilsynet minner om at det er importørene som selv er ansvarlig for at varene de importerer er trygge.

De skal også ha rutiner og kontroll med at de importerte produktene har et lovlig innhold, og er merket og markedsført i tråd med norsk regelverk. Salg av Prime-drikkene er ikke tillatt så lenge de ikke er i tråd med regelverket i Norge.

BA retter 05.05.23 klokken 13.46: I en tidligere versjon brukte vi tittelen «Forbyr populær energidrikk». Det stemmer ikke. Vi beklager det inntrufne!