Det ble kun tre salutter på Skansen på nasjonaldagen, der det skulle vært 21. Pensjonert orlogskaptein Rune Birger Nilsen, som har ansvar for vedlikehold av kanonene, mener bestemt at det var patronene som er årsaken til at det ikke gikk som det skulle.
Mener han har svaret på salutt-fadesen: – Vi skal til bunns i dette
– For store patroner
I etterkant av fadesen testet Nilsen kanonen for å undersøke saken nærmere.
– Patronene fra 2018-serien er større enn de vi testet med før 17. mai, hevder Nilsen.
Ifølge han er 2018-patronene større enn 2010-patronene som ble brukt i testingen før 17. mai. På Sverresborg hadde de imidlertid ingen problemer.
– Årsaken til det er at Skansen-kanonene har såpass glatte kamre at det går likevel, mener han.
Samme kaliber, ulik kanon
– Jeg er helt enig med Nilsen om at det er ammunisjonsfeil, sier Ståle Jakobsen, kvarterkommandant på Bergenhus festning.
Han forteller at han selv testet Skansen-kanonen på 17. mai, og har siden fått målt 2018-patronene på ammunisjonslageret på Knappen. Der fant de ut at patronene er en til to millimeter bredere enn den eldre versjonen.
– De tre kanonene på Skansen er fra 1901. De er annerledes enn kanonene på Sverresborg som er mer moderne og amerikanske.
Selv om kanonene på Skansen og Sverresborg er av samme kaliber, er det to ulike typer. Løpet på Sverresborg-kanonene er dessuten glattere i løpet.
Vil ikke kommentere
Kommunikasjonsdirektør Fredrik Tangeraas i Nammo, som er selskapet som leverte ammunisjonen til kanoene, sier at det er vanskelig å si noe om hva som har skjedd, og at selskapet ikke har anledning til å komme med en mer detaljert uttalelse.
– Forsvaret kan svare på dette, men vi bistår med videre undersøkelser om nødvendig, svarer Tangeraas.
Jakobsen i Forsvaret mener det er bekreftet at det ikke var feil på verken folk eller kanoner.
– Det er ikke folkene, kanonene eller noe vi kunne forutse, sier han.