– Ansett denne mannen som byens festsjef

Haakon Steinar Vatle har vært prosjektleder for Tall Ships Races 2014. Han har fått hjelp av to prosjektansatte og opp mot 270 frivillige.

Haakon Steinar Vatle har vært prosjektleder for Tall Ships Races 2014. Han har fått hjelp av to prosjektansatte og opp mot 270 frivillige. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Les BA-journalist Dag Bjørndals hyllest til Tall Ships Races-sjefen.

DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Festspillene har 21 fast ansatte medarbeidere. Tall Ships Races i Bergen har hatt tre. De har laget det største kultur- og publikumsarrangementet på Vestlandet i år.

Det kan selvsagt oppfattes som en urimelig sammenligning. Festivalene er ulike både i innhold og form.

Men det gir perspektiver på den innsatsen som prosjektleder Haakon Steinar Vatle og hans to medarbeidere Arnhild Kannelønning og Per Idar Almås har stått i spissen for.

Fra et lite kott av et kontor ytterst på Bryggen har Vatle arbeidet i to og et halvt år. Kannelønning og Almås har vært med det siste året. Med seg har de hatt mellom 260 og 270 frivillige.

Det er dem Vatle hyller. Han sier det har vært en enorm dugnad, der de frivillige har sprunget, jobbet og bare smilt, mens de ikke helt har visst hva godt de kan gjøre for deltakere og publikum.

Nå kan de puste ut. Idet de siste skutene forlot Vågen i går, kom regnet tilbake. Fire elleville dager er over. 70 av verdens vakreste seilskuter med rundt 2.000 seilere har ligget i Vågen.

For meg var selve øyeblikket da «Statsraaden» kom inn på Vågen. Jeg hadde sikret meg plass om bord på galeasen «Svanhild». Langs kaiene sto all slags folk, tett i tett. Her var unge og gamle, og du kunne høre ulike språk og dialekter. Men da sjantiene ljomet fra mastene, skipslurene tutet og «Statsraaden» klappet til kai, var vi alle bergensere.

Selv en gammel østlending som meg kjente forvirret på følelsene i meg. Sto jeg ikke der med en liten tåre i øyekroken!?

Der og da følte jeg som Ole Paus: «Bergen, du er ikke en by, men en tilstand i min sjel».

Men det var nå det. For de sjøfarende har det også vært idrettskonkurranser, parade og fester. For oss alle har det vært markeder, sjantikor, teater og rock'n roll i rekordvarmen.

Gatene har vært fulle av smilende mennesker. Vi kan bare lure på hva intetanende cruiseturister har tenkt da de har inntatt Vestlandets hovedstad. Den vanligvis så småsure, regnvåte byen har sydet av glede og varme.

Her har vært gateselgere og gjøglere, tryllekunstnere og gatemusikanter. Og mat og drikke i lange baner, selvsagt.

Det har vært rundt 150 gratiskonserter fra unge og mer erfarne musikere fra de to scenene.

Slik sett har dette også vært en av landets største musikkfestivaler. Og den har vært gratis, blant annet som følge av støtte fra Bergen kommune.

De største stjernene har likevel ligget på Vågen. For Vatle & co. har det vært skutene og det unge mannskapet som har vært i hovedfokus.

Tall Ship Races er egentlig et årlig internasjonalt arrangement som Sail Training International (STI) står bak. Det ble første gang arrangert i 1956.

Reglene sier at over halvparten av mannskapene skal være mellom 15 og 25 år, og de skal rekrutteres uten tanke på hudfarge, livssyn eller tro.

Derfor har det vært viktig med ung kultur. Festivalen kunne hyret inn noen mellombra band fra Europa. De kunne hentet trønderrockere eller Oslo-musikere som vanligvis puttes i TV-ruten og blir kjendiser og stjerner. Ingen hadde sagt noe på det.

Men arrangørene har flere tanker i hodet samtidig. De vil vise bredden av byens egne musikere, og inviterer omtrent det som er av band til å spille.

– Det har vært kult å kunne vise frem musikerne i byen til gjestene våre. Vi håper det vil styrke kulturlivet også, er forklaringen til Vatle.

Men han har tenkt nok en tanke. Siden Tall Ships Races er en ungdomsfestival, må den også sørge for å rekruttere nye deltakere. Derfor skal Tall Ships tiltrekke seg ungdom fra byene der arrangementet går av stabelen.

I går kunne ingen si hvor mange som hadde vært innom festivalen. Vatle selv er forsiktig i anslagene, men tror det må ha vært godt over en halv million, som var målsettingen.

Det gir penger i kassen for næringsdrivende. Noen har snakket om inntekter på rundt 200 millioner.

Men arrangementer som Tall Ships Races er indremedisin for bergenserne også. Kultur skaper identitet, og identitet skaper ansvarsfølelse for byen, omgivelsene og for hverandre.

Bergen har Festspillene, Nordiske Mediedager, Bergenfest, Nattjazz og en rekke andre festivaler.

Til BA uttalte reiselivsdirektør Ole Warberg tidligere i uken likevel at byen bør ha flere store – og aller helst faste – arrangementer. Det bør kommunens ledelse merke seg.

Haakon Steinar Vatle er mer enn en habil sjantisanger, han er også kulturutdannet. Han har vært prosjektmedarbeider både under Tall Ships i Bergen i 2008 og i Stavanger i 2011. Han har skapt Stordfest siden 2007.

Ikke bare har han gjennomføringskraft. Alle er enige om at han er en svært trivelig og omgjengelig kar.

Nå skal han bare skrive prosjektrapporten før han blir arbeidsløs i oktober.

Så kjære byråd: Opprett en stilling som festsjef i Bergen, og ansett Haakon Steinar Vatle.

Dette vil vi nemlig ha mer av!

Artikkeltags