Valgets kval

Monica Hannestad, direktør i Design Region Bergen, skriver om valgene vi tar i livet vårt i dette innlegget. Foto: Skjalg Ekeland

Monica Hannestad, direktør i Design Region Bergen, skriver om valgene vi tar i livet vårt i dette innlegget. Foto: Skjalg Ekeland

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hele livet stilles vi overfor valg. Store og små, skriver Monica Hannestad i dette innlegget.

DEL

DEBATTTing som oppleves viktig i dag og som er uviktige i morgen. Og omvendt. Valg som er fatale, fundamentale, frigjørende, verdifulle for noen, verdiløse for andre.

Karrierevei og familiesituasjon avgjøres av dine valg. Ditt valg. Du, som ansvarlig for påvirkning av ditt og andres liv. Og i hvor stor grad påvirker egentlig dine tidligere valg det livet du lever i dag? Hvor bevisst var vi i øyeblikket da valget ble fattet, den gang det var drømmer, forhåpninger, spenning og frykt som styrte oss. Med kun en anelse av hvordan verden ville se ut dersom vi valgte det ene, det andre eller det tredje. Eller mangel på bevissthet rundt dette valgets konsekvenser.

Lite ante vi at valget ville få slik påvirkning på hvor hen og hvordan livet ville gå etterpå. Sammen med konformiteten som ligger der og styrer valgene ubevisst.

Samfunnsskapte forestillinger som er med å dreie din oppførsel fra det du selv tror er best til de valgene du tror det er forventet at du skal ta. Din egen redsel for å fatte en beslutning. Tenk om den er feil? Tenk om du angrer deg? Tenk på ditt liv slik det er i dag.

Hvilke valg ville du ha ugjort? Og ville livet ditt blitt annerledes da?

Hva om jeg, i stedet for å flytte tilbake til Bergen, heller hadde tatt den sjansen i legemiddelindustrien hvor jeg arbeidet og flyttet til København som 27-åring.

Hvor ville jeg vært i dag? Ville jeg bodd der? Likevel vært tilbake i Bergen?

Ville jeg fått mine barn? Ville eldstemann blitt født?

Hva med min datter og yngste sønn? Ville jeg vært ulykkelig? Lykkelig?

Ville jeg levd, eller blitt utsatt for en ulykke som jeg unngikk ved å ta et valg av en annen vei?

Hvordan ville livet mitt sett ut?

Det er skrevet bøker og laget filmer rundt dette temaet. Jeg husker filmen «Sliding Doors». Handlingen tok to vendinger, basert på om hovedpersonen rakk toget eller ikke. Temaet er universelt. Og for å beholde en viss sjelefred, bør vel vi som mennesker ikke tenke for mye over de valgene vi gjorde siden vi ikke kan ta dem på nytt.

Dog vi kan lære av valgene våre. Øve oss på bedre valg. Håpe at vi gjennom livet klarer å bli så øvet i å velge at vi rasjonelt og følelsesmessig kan balansere informasjonen og dermed fatte gode valg. Dog forsikre oss kan vi aldri. Om at valget er det riktige. Og vil vi egentlig det?

For er det ikke også de impulsive og irrasjonelle valgene som gir oss de nye gode opplevelsene og tegner nye stier i vårt liv? Stier på veien til det livet egentlig er; en vei full av overraskelser.

Og nye valg.

For er det ikke også de impulsive og irrasjonelle valgene som gir oss de nye gode opplevelsene og tegner nye stier i vårt liv?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags