Den enorme forskjellen

BA-journalist Bente-Line Svellingen Flatekvål og to år gamle Johannes.

BA-journalist Bente-Line Svellingen Flatekvål og to år gamle Johannes. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Egentlig burde alle vi som ikke lider noen nød her hjemme i Norge reist med SAS sitt julefly for å oppleve den store nøden som mange mennesker lever i bare en kort flytur unna.

DEL

I Tallinn finnes det 2000 hjemløse mennesker og et utall som lever i ytterste fattigdom. De kan takke hjelpen fra Karsten Midtun og hans støttespillere for at de i det hele tatt får spise seg mett.

Jeg var forberedt på det verste da jeg dro. Min kollega hadde vært i Kopli og sett nøden for seks år siden.

Jeg var forberedt på forferdelige forhold, grusomme lukter, folk som levde i sin egen drit, sykdom og skadedyr.

Det var faktisk ikke så ille som jeg hadde forestilt meg. Det er ikke så mange som bor i slummen i Kopli lengre, og heldigvis ingen barn som bor på gaten.

Takket være Juleflyet og Mati Sinisaar og hans hjelpere i Peeteli-kirken. Derfor ble ikke vårt besøk i Kopli så ille som jeg hadde trodd.

Beboerne der har ikke strøm eller vann, så selvsagt er det hjerteskjærende å se hvordan de bor. Men det har vært verre ...

Det som derimot gjorde større inntrykk enn jeg hadde forestilt meg på forhånd, var de nære møtene med de fattige på julefesten i Salme.

Tidligere gatebarn, oppvokst i kloakken, eller i Kopli med alkoholiserte og voldelige foreldre. Uansett hvor jeg snudde meg, så jeg rett inn i øynene til noen, unge eller eldre, med en skjebne det var vanskelig å forestille seg. Et tidligere gatebarn med to barn hadde blitt enke to ganger i en alder av 26 år.

En ung bestemor i 40-årene tok seg i tillegg til sine fem barn av sitt utviklingshemmede barnebarn på seks som foreldrene ikke ville vite av. Og så videre og videre...

Lille Johannes på to år var på julefesten med det jeg antar må være bestefaren, han var i alle fall for gammel til å være faren hans.

Mannen snakket ikke et ord engelsk, så samtalen handlet kun om at jeg forsikret meg om at toåringen hadde votter og lue til å ta på seg før de dro hjem.

Mannen forsto kroppsspråket mitt og ga meg klærne til toåringen med et stolt smil. Den lille gutten så på meg med store øyne og et beskjedent smil mens jeg pakket ham så godt inn som jeg kunne før de skulle ut i åtte minusgrader.

Gutten var skitten, men hadde hele klær.

Han var akkurat så årvåken og nysgjerrig som en hvilken som helst toåring er, men da jeg så alle varene bestefaren fikk med seg hjem, visste jeg at dette var en fattig familie, antakeligvis med mange munner å mette.

Hvilken fremtid lille Johannes har, vet ikke jeg, men oddsene for at han får skolegang og en utdannelse er liten. I den neongrønne sportsvognen nedlesset med julevarer forsvant han ut i Salmes kalde kveld sammen med sin bestefar.

Hva som venter dem når de kommer hjem, aner jeg ikke.

Vel hjemme fra Tallinn var det adventsstund på skolen til min eldste datter. Som avslutning synger de nydelige andreklassingene denne sangen: «Nå er det natt i stall og i låve. Nå skal alle nisseunger sove. Å kjære lille måne, skinn ned på alle dem, som ikke har en seng, og som ikke har et hjem. Må alle små i verden, få sove nå i natt. Må ingen av oss gråte, og ingen bli forlatt.»

Da kom tårene mine for alvor. Da slo det meg virkelig hvor heldige vi og våre barn er som har mat, strøm, vann, skolegang og varme klær som en selvfølge.

Bare en kort flytur unna er det barn som Johannes som ikke har noe, deres eneste oppgave i livet er å skaffe mat for å overleve. Og slik er det for veldig, veldig mange her i verden, vi er bare ikke så flinke til å tenke over det.

Vi trenger virkelig ikke gnåle om å vinne i Lotto mer, det har vi allerede gjort, bare ved å bli født i Norge...

Artikkeltags