Erling Borgen: – For en skammelig dobbeltmoral

 Mandag har Erna Solberg en gyllen mulighet til å rette opp det flaue inntrykket hun har gitt de siste ukene, skriver Erling Borgen.

Mandag har Erna Solberg en gyllen mulighet til å rette opp det flaue inntrykket hun har gitt de siste ukene, skriver Erling Borgen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mandag holdes det offisiell mottagelse for en fredsprisvinner med mange liv på samvittigheten, Shimon Peres. I forrige uke nektet regjeringen å møte Dalai Lama, en annen fredsprisvinner. Hykleri på høyt plan, skriver Erling Borgen.

DEL

Spaltist I kveld avholder Norge kongelig gallamiddag på Slottet for Israels president fredsprisvinner Shimon Peres. I forrige uke nektet det offisielle Norge å møte fredsprisvinner Dalai Lama.

For en skammelig dobbeltmoral.

Partiet Høyre forsøplet Norges ansikt da statsminister Erna Solberg og stortingspresident Olemic Thommesen unnlot å møte Dalai Lama i forrige uke. De la seg flate for Kina. Det norske ansiktet ble ikke vakrere da Aps neste leder, Jonas Gahr Støre, sa han støttet regjeringens avgjørelse.

Statsministeren gjorde til overmål en dobbelt kinesisk saltomortale. Først nektet hun å møte fredsprisvinneren. Deretter sa en talsmann for det kinesiske kommunistpartiet, at de måtte ha en garanti for at Norges regjering aldri vil gratulere kinesiske dissidenter som måtte få prisen.

Hørte jeg Alfred Nobel rotere i sin grav?

Erna fulgte ordre: «Det vil ikke være noen selvfølge at Norges statsminister skal gratulere den eller dem som tildeles Nobels fredspris.»

Det er som om man nesten ikke vil tro at hun virkelig kan ha sagt noe slikt. I sin fantastiske bok om Brødrene Løvehjerte formulerer Astrid Lindgren denne moralske leveregelen: «...da sa Jonatan at det var ting som måtte gjøres selv om de var farlige.

– Hvorfor det, spurte Kavring.

– For ellers er man ikke noe menneske, men bare en liten lort, sa Jonatan.

I dag morges kom en annen fredsprisvinner til Norge. Det er den israelske presidenten Shimon Peres. Han er statsoverhode for et land som opprettholder den umenneskelige blokaden av Gaza, der 1,7 millioner palestinere er innesperret på syvende året med katastrofale humanitære konsekvenser.

Han vil bli mottatt med en offisiell velkomstseremoni på Slottsplassen. 2. Gardekompani vil bli inspisert av Kong Harald og Shimon Peres. Ifølge det offentliggjorte programmet skal Peres ha egne samtaler med både stortingspresident og statsminister. I kveld er det kongelig gallamiddag på slottet.

Her kommer temaer det ikke vil bli snakket om:

Da Israel angrep Gaza i 2008/09 ble 1400 mennesker drept og over 5000 skadde. Flere tusen barn fikk sine liv ødelagte. Etter angrepet sa Shimon Peres at han var meget fornøyd med aksjonen, som han karakteriserte som en suksess.

Som sitt lands forsvarsminister utstyrte Shimon Peres apartheid-regimet Sør-Afrika med store våpenleveranser. Han deltok til og med i samtaler med de sør-afrikanske rasistene om utvikling av atomvåpen. Det var mens Nelson Mandela satt på Robben Island. President Peres var ikke til stede under Mandelas begravelse. Der var de fleste av verdens statsledere.

Shimon Peres sa han var for forkjølet til å delta.

Som korrespondent i Latin-Amerika fra 1988 til 1992, rapporterte jeg om folkemordet i Guatemala, der 220.000 mayaindianere ble slaktet ned. Israel leverte både våpen og sikkerhetsteknologi til flere ulike diktatorer i Guatemala. Militære rådgivere fra Israel var i landet da massakrene fant sted. Peres var forsvarsminister da våpenleveransene skjedde.

Når skålene og talene er avsluttet på Slottet i kveld, kan Erna Solberg bidra til å gjenreise noe av sin politiske integritet. Hun kan trekke president Shimon Peres til side, og si at saken til varsleren Mordechai Vanunu nå kan løses.

Vanunu er den israelske varsleren som i 1986 avslørte at Israel var i ferd med å utvikle atomvåpen. Han ble hardt straffet og satt 18 år i fengsel, før han slapp ut i 2004. Han befinner seg fortsatt i Israel, fordi han er nektet utreise. Vanunu er æresprofessor ved Universitetet i Tromsø. I 2004 søkte han om å få nødpass fra Norge. Daværende kommunalminister Erna Solberg instruerte UDI om å avslå søknaden.

Den rødgrønne regjeringen har også en ynkelig historie i Vanunu-saken.

I 2008 søkte varsleren på nytt om asyl i Norge i et brev til statsminister Jens Stoltenberg. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen svarte slik på vegne av regjeringen: «Spørsmål om behandling av en eventuell asylsak forutsetter at søkeren befinner seg i Norge».

I dag kan Solberg enkelt løse saken, ved å opplyse president Shimon Peres om at Norge gir visum til Vanunu.

Delta i debatten? Send til debatt@ba.no

Ifølge det offentliggjorte programmet skal Peres ha egne samtaler med både stortingspresident og statsminister

Artikkeltags