Hvor blir sentrum av?

Bare Brann 2 og Varegg er igjen av sentrumslagene over 4. divisjon. Bildet er fra Varegg-kamp i fjor. (Arkivfoto)

Bare Brann 2 og Varegg er igjen av sentrumslagene over 4. divisjon. Bildet er fra Varegg-kamp i fjor. (Arkivfoto) Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Per Kolstad forteller om en ekstrem tilbakegang for sentrumslagene.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Lokalfotballen i de lavere divisjonene begynner for fullt i helgen.

Vi skal forsøke å se på hvordan de gamle storhetene i det sentrale Bergen har gjort det så langt i sesongen. De fleste klubbene ligger i de lavere divisjonene langt unna medias søkelys.

En dramatisk forbedring av baneforholdene, med byggingen av nye kunstgressbaner på nær sagt alle byens gatehjørner, har likevel ikke ført til en sportslig fremgang i det sentrale Bergen.

I det gamle sentrale byområdet innenfor de syv fjellene finner vi bare Brann og Varegg på nivåene over 4. divisjon.

Brann er i særklasse på spillerutvikling i området, bare synd at de unge ikke får sjansen i toppfotballen. Enkelt sagt driver vår lokale toppklubb med å utdanne 2. divisjonsspillere i likhet med 55 andre klubber i Norge.

Jeg har betydelige problemer med å forstå alt pratet om at Brann er så god på spillerutvikling. Virkeligheten er en helt annen. Varegg har gjort det brukbart med 4. plass i sin første sesong etter opprykket i 2011.

Klubben har en brukbar ungdomsavdeling, men A-laget inneholder en del gamle stjerner som neppe holder på med å øke treningsmengden.

Opprykkskandidatene fra 3. divisjon er Arna-Bjørnar, Haugesund 2 og Os i sørpuljen, mens Førde er den klare favoritten i nord.

Kanskje kan vår østlige bydel få et lag i 2. divisjon sammen med de andre tre bydelene utenfor den sentrale sentrumskjernen? I sørpuljen er det ut som Rogaland vil ta seg av alle nedrykkene.

Tertnes og Austevoll av våre lokale lag er i klar bedring, de vil neppe rykke ned. I nordpuljen ser Bergen Nord ut som en klar nedrykkskandidat.

Hvis vi ser på kandidatene til opprykk til 3. divisjon finner vi bare Lyngbø som en lokal sentrumskandidat.

Men både Lysekloster og Brann 3 vil gi dem stor kamp.

I den andre puljen handler det bare om Vadmyra og Odda. Vadmyra har vunnet alle sine kamper i år under ledelse av den rutinerte treneren Karl Fredrik Sande.

Disse to lagene spiller mot hverandre på lørdag i Odda. Hvis vi setter på mikroskopet finner vi gamle storlag involvert i nedrykksstriden som Djerv, Nymark, Baune, Laksevåg og Sandviken.

Faktisk er det bare Frøya av sentrumslagene som ser ut til å trives i divisjonen med en brukbar plass 5 så langt.

Vi finner vel egentlig bare Ny-Krohnborg og Trane av de gamle sentrumslagene igjen i 5. divisjon.

Ny-Krohnborg har opplevd å rykke ned hele tre divisjoner siden årtusenskiftet, nå ser det ut som om man i alle fall kan gå ett hakk opp i seriesystemet igjen. Gjemt bak et av byens styggeste moderne bygg på Krohnsminde trener og spiller Ny-Krohnborg.

Trane har gjort det bedre enn tidligere år med plass 5 så langt. I de tre avdelingene finner vi følgende opprykkskandidater; Ny-Krohnborg, Nordre Fjell og Skjergard i avd. 01, Osterøy, Fana 2 og Flaktveit i avd. 02 og sunnhordlandslagene Bremnes, Fitjar og Trott i avd. 03.

Skuer vi over de sentrumslagene som tidligere har ligget i eller vært i nærheten av norsk toppfotball ser det ganske trist ut.

Hardy og Årstad er ute av soga uten seniorlag i det hele tatt.

Djerv og Nordnes er heller ikke i fyr for tiden, Djerv kan rykke ned til 5. divisjon for første gang i klubbens historie på dette nivået. Det er bare Varegg som er et unntak, men også her har tilbakegangen vært betydelig siden slutten av 80-tallet.

Hva er årsaken til denne nesten ekstreme tilbakegangen for sentrumslagene?

Selvsagt har utflyttingen til de store bydelene i nord, sør og vest hatt betydning, men også her ser vi stagnasjon.

En annen faktor er at sentrumsklubbene nærmest er tømt på fotballkompetanse og gode kvalitatsmessige tilbud for de unge.

Så lenge det ikke skjer forbedringer innen fotballkompetansen og tilbudene, vil drømmen om toppfotball og spillerutvikling ha skrinne kår i Bergen sentrum utenom Brann.

Vi andre får nøye oss med minnene om gamle storhetsdager og de flotte draktene til Årstad og Hardy som ikke finnes lenger i seniorfotballen.

Artikkeltags