Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan har du det, egentlig?

Artikkelen er over 6 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå som det blir lysere tider og våren er kommet, er det godt med litt sol i sinnet etter en lang mørketid. Likevel er det mange som sliter, flere enn vi kanskje kan tenke oss.

Jeg funderer ofte over hvordan vi kan forebygge psykiske lidelser og hvordan vi sammen kan forandre. Selv om helsevesenet på mange måter skulle vært bedre, er det også mye vi kan gjøre hver for oss.

Jeg tenker at selve nøkkelen til forebygging av psykiske lidelser blant annet er gode og åpne samtaler.

Har dere tenkt på det?

Blir det satt av litt tid der det er rom for de gode samtalene, der alt kan fortelles uten å føle skam eller kjenne på en følelse av frykt?

Om det så handler om angst, depresjon, spiseforstyrrelser, tvangstanker eller utbrenthet, er de alle psykiske lidelser som må bli sett, og som må bli tatt på alvor. Før det fort blir verre.

Det er trist å tenke på at det tar så lang tid før en kan få psykologhjelp, i verste fall kan det ta et halvt år. Hva om kjemien da ikke stemmer overens mellom psykolog og pasient?

Selv om skolehelsetjenesten er flink å gi informasjon om hvor det er hjelp å få, er det alltid noe som kan forbedres.

Hvor mange er det egentlig som vet hvor en kan søke hjelp når det oppstår en krise i livet?

Vi må huske på at vi bare er mennesker, det er ikke meningen at vi skal tåle alt. Vi møter alle oppturer og nedturer, hvorfor skal det være så tabu å snakke åpent om hvordan en egentlig har det?

Jeg mener psykisk helse burde vært et eget fag i skolen, og at det helt fra skolealder av burde vært fokusert på forebygging. Selv om fantastiske organisasjoner, som blant annet «MOT» er i skolene og forebygger mobbing, burde det gjerne vært et eget fag.

Tenk om det kunne ført til store forandringer? Det hadde vært fantastisk.

Uansett hvilken psykisk lidelse det er snakk om, er det viktig å snakke om det. Jeg ser på psykisk helse som enda viktigere enn fysisk helse, for det kan jo tenkes at det er vanskelig å være aktiv når depresjonens onde klør stopper deg.

Vær så snill, jeg ber dere, tenk gjennom hva vi kan gjøre. Hvordan vi kan få en bedre psykisk helse ved å stå sammen.

Hva kan du gjøre, for at andre skal ha det bra?

En kveldstur i solnedgang? En god prat over en kopp kaffe? Noen ganger skal det så lite til.

Kjenner du noen som sliter?

>> Hva har du på hjertet? Syng ut her!