Hvordan ta farvel med en Frelser...

Faksimile av BAs omdiskuterte forside 28. mai

Faksimile av BAs omdiskuterte forside 28. mai

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er ikke ofte jeg ler høyt. Jeg er mer en som humrer og smiler. Men torsdag 28. mai måtte jeg le høyt. Jeg ble tatt på sengen av BAs forside, «Norlings tre valg», med forslag til tre flyavganger til Stockholm, Norlings hjemby.

DEL

MeningerReaksjonene uteble ikke. BA, som har fulgt Sportsklubben Brann gjennom opp- og nedturer og som har bidratt kraftig til merkevaren Brann, hadde sviktet, hånet og spyttet på mannen som alle likte, den sparkede svenske Brann-treneren Rikard Norling.

Mannen som halvannet år tidligere hadde blitt mottatt som en frelser på Brann Stadion.

Han hadde gitt oss bergensere håp og en tro på at noe stort var på gang. Treningskampene før seriestart gikk dårlig, men det var jo betydningsløse treningskamper, og vi lot oss ikke affisere. Vi visste hvor vi skulle. Vi hadde en plan mot toppen og en leder som skulle før oss dit. Eliteserien startet, de dårlige resultatene fortsatte og vi rykket ned til OBOS-ligaen. Ligaen for de nest beste.

Til alles overraskelse fikk Norling fornyet tillit av Brann-ledelsen. Hvorfor? Sannsynligvis fordi han var og er en fantastisk fin person. Varm, vittig og verbal.

Han stilte alltid opp for mediene og supporterne og skyldte ikke på utenforliggende faktorer som vær, dommer, fasiliteter med mer. Vi husker alle da Nils Arne Eggens Rosenborg tapte for Molde i semifinalen i cupen i 1994. «Rævvafotball», kalte han det. Ikke Norling, vår mann.

De miserable resultatene fortsatte i OBOS-ligaen og vi begynte å spøke om 2. divisjon: «Har den divisjonen et navn? Havner laget vårt blant de navnløse? Hvor dypt kan vi synke? Finnes det en bunn for Brann?»

Trøsten var at spillerne hadde tillit til Norling – ble det sagt. Men hadde de det? De blødde i hvert fall ikke for drakten. «Brann lovet fest, men det var mest hoftefest», skrev BA om 3-0 tapet mot Hødd, hvor seks Brann-spillere var avbildet med et solid hoftefeste ute på banen. Under kampen! Jeg har trent smågutter i fotball i fire år og har til gode å se et hoftefeste, selv på trening.


Forsiden på BA.no 7. mai.

Nå, etter trenerskiftet, ser vi en helt annen innsats på banen: «Vi så til og med en Brann-spiller med krampe, og det kan jeg ikke huske sist jeg så», skrev BT-bloggeren Doddo etter cup-kampen mot Brynes sist uke. Norling-kjenneren Doddo skrev også følgende: «Spillergruppen må ikke vekkes med et kyss, slik Rikard Norling prøvde om og om igjen på. Den må vekkes med et spark i ræven».

Tilbake til BAs forside, som BA fikk massiv kjeft for. Den som frontet kritikken i nasjonale medier var TV 2s sportsanker, Davy Wathne. En mann som har bygget seg en karriere på å kritisere andre nord og ned, men oftest med glimt i øyet og med en humoristisk snert.

Folk var fornærmet på vegne av Rikard Norling.

Musikeren og NRK-programlederen Thomas Seltzer har beskrevet fenomenet som annengrads (eventuelt tredjegrads) forkrenkning: Du er krenket på vegne av andre (eventuelt på vegne av noen som er krenket på vegne av andre igjen).

Det kokte i sosiale medier, og sjefredaktøren Anders Nyland måtte ut og beklage: «Hvis Rikard Norling føler at forsiden var nedlatende, beklager vi det. Det var ikke meningen.» En beklagelse som er nær identisk med den som tidligere LO-leder Gerd Liv Valla gav i 2007, da hun beklaget kollega Ingunn Yssens følelser i den personlige konflikten mellom de to: «Dersom Ingunn Yssen føler seg urettferdig behandlet, så beklager jeg det sterkt», sa Valla. I motsetning til Valla så virket Nylands beklagelse ekte: «Hvis Norling og noen av våre lesere oppfatter forsiden vår som nedlatende, beklager vi det. Det var ikke meningen å tråkke på noen som ligger nede. Hvis siden likevel oppfattes sånn, ber jeg om unnskyldning for det», sa han, og fortsatte: «Det har ikke vært vår intensjon å være nedlatende eller ufin».

Jeg tror ham på det. BA gjorde et forsøk på en humoristisk, frekk vri på frelserens tilbaketog, men traff ikke på den store majoritetens sans for humor. Ikke engang bergensernes. Forsiden ble tolket dønn alvorlig og uten snev av humor.

Ingen kjenner Bergen som BA, men denne gangen var det bom i folk flest sine øyne.

BT-journalisten Frode Buanes skrev følgende i et kommentarfelt på Facebook: «Men problemet med denne forsiden er jo at den er helt meningsløs å ha når mannen allerede har fått sparken. Hvis Norling fremdeles satt som trener, hadde dette vært en fin måte å peke på hans eneste alternativer. Men når dette ble klart i går, faller denne forsiden totalt gjennom.» Han var inne på noe, og en kollega av meg påpekte det samme. Han mente at dersom forsiden sto på trykk før Norling fikk sparken hadde fokuset vært på det sportslige. Nå ble det oppfattet som kritikk av personen Norling, mannen alle elsker.

Jeg kan likevel ikke fri meg fra at jeg likte forsiden. I min bok var den morsom, rett på og klassisk, frekk bergensk humor. Litt som 17. mai-prosesjonen i Bergen, der den skiller seg markant ut fra resten av landet. Nesten som nordnorsk humor, der det å bli kalt for det ene og det andre bannordet eller for unevnelige legemsdeler blir betraktet som komplimenter.

Tidligere denne uken diskuterte jeg BAs forside med en filosof. «Ja, men er ikke fotball underholdning, da? Er det ikke show og sirkus? Ingen kan være overrasket over at mediene spiller sin rolle i dette teateret.»

Jeg er enig med ham. Det er annerledes i næringslivet og i politikken. En tilsvarende forside med Trude Drevland med ditto flytider til Melbu i Vesterålen hadde bare vært vondt. Morna, Drevland! Ikke noe gøy.

Det var heller ikke særlig moro da England tapte for Sverige i EM-sluttspillet i 1992, og den britiske tabloidavisen The Sun, som i dag har over åtte millioner lesere, byttet ut hodet til landslagstrener Graham Taylor med en kålrot på sin forside. Avisen er da også regnet som en av de mest omdiskuterte avisene internasjonalt, til tross for de høye salgs- og lesertallene.


Avisen The Sun monterte en rotfrukt på hodet til den engelske landslagstreneren Graham Taylor.

Og bakom synger den danske dikteren, forfatteren, oppfinneren, matematikeren og verdensborgeren Piet Hein.

Men det var ingen som hørte på ham denne maidagen i Bergen. Vi ble for gravalvorlige.

Den som kun tar spøk for spøk,

og alvor kun alvorlig,

han og hun har faktisk fattet

begge deler dårlig.

Piet Hein (1905 – 1996)

Artikkeltags