Ikke alle helter kommer tilbake

DET VAR DEN GANG: Thorstein Helstad og Erik Huseklepp jubler sammen i 2008. Nå er begge aktuelle for en retur til norsk fotball. Huseklepp er ønsket i Brann, mens Helstad trolig ender i Lillestrøm uten at rødtrøyene har løftet en finger.

DET VAR DEN GANG: Thorstein Helstad og Erik Huseklepp jubler sammen i 2008. Nå er begge aktuelle for en retur til norsk fotball. Huseklepp er ønsket i Brann, mens Helstad trolig ender i Lillestrøm uten at rødtrøyene har løftet en finger. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Dette får du ikke se igjen. Når Brann jakter gamle helter er det i beste fall penger til én av dem.

DEL

Thorstein Helstad har sin plass på Branns «Wall of Fame». I 2000-sesongen ble han den første toppscoreren i eliteserien for rødtrøyene siden legendariske Rolf Birger «Pesen» Pedersen.

Bedriften ble gjentatt året etter. Han ble solgt til Austria Wien, der han spilte i flere sesonger før Rosenborg hentet ham. Sommeren 2006 var hedmarkingen tilbake i klubben hvor han alltid har trivdes best, i alle fall om en skal se på statistikken hans.

Året etter ble det seriegull og en ny toppscorertittel. Legendestatusen i Brann var sikret for alltid.

Nå skal 35-åringen igjen vende nesen hjemover til norsk fotball. Alt tyder på at spissen blir løst fra kontrakten med franske Monaco, der han knapt har fått tillit det siste året. Men han skal ikke «hem». I stedet går ferden trolig til Romerike, Åråsen og LSK.

Det kan bli en tungt å svelge for Brann-fans å se Helstad komme til Stadion i gul drakt i høstsesongen.

Dette skjer uten at Brann har løftet en finger for å være med i jakten. Han får ikke en tredje gang i den røde drakten som har gitt både spilleren selv og bergenserne så mange gode stunder. Hvorfor i all verden har ikke Brann gjort noe fremstøt?

Hovedgrunnen heter Erik Huseklepp. Selv om alle sitter på gjerdet og venter på hva som skal skje med England-proffen, er det en dårlig skjult hemmelighet at både Rune Skarsfjord og resten av Stadion-folket har en drøm om å få Huseklepp i Brann-drakt i løpet av sommeren. Det krever penger.

Klubben må trolig ha hjelp om det skal bli noen overgang denne sommeren. Den hjelpen kommer fra Hardball. Akkurat nå har ikke Brann en eneste krone å bruke på spillerkjøp. Verken til overgangssummer eller på lønnsbudsjettet.

Det hjelper ikke at lånespiller Oumar Niasse forsvinner i sommer. Det kan bli tøft nok å gå på «tiggerjakt» for å få Huseklepp hjem. Det ville være umulig å hente begge. Helstad skal også ha sin lønn. Da må man prioritere både den det ville være lettest å selge til investorer, og den man aller helst vil ha. Den spilleren er Erik Huseklepp. Uten tvil.

Lysluggen fra Sandsli er yngre enn odelsgutten fra Hedmark. Huseklepp har spilt mer fotball enn sin tidligere lagkamerat i Brann den siste tiden. Om Huseklepp kommer hjem til Bergen, er det med flere år i sikte enn Helstad. Sistemann nærmer seg slutten av karrieren.

Spørsmålet om han har det samme rykket, som gjorde ham til toppscorer, har nok også dukket opp når Brann har vurdert den gamle målgarantisten.

Riktignok finnes det eksempler på eldre spillere som er kommet tilbake fra spill i utlandet og gjort det bra, som da Jostein Flo kom til Strømsgodset i 1997 som 32-åring. Men det finnes flere eksempler på det motsatte, som lillebror Tore André som kom like gammel til VIF fra Siena 2005.

Så spørs det om Helstad i det hele tatt ville tilbake til Brann. Fallhøyden hadde vært stor, men jeg tror likevel han hadde vurdert det svært seriøst om et tilbud kom på bordet. Samtidig har 35-åringen sterke bånd til Østlandet, og har sagt til meg mange ganger at han nok kommer til å flytte dit når karrieren er over.

Den tyngstveiende grunnen er at datteren hans bor der.

Vi er glade i gamle helter i Brann og i Bergen. Noen av dem er unge nok til å komme tilbake.

Andre skal vi kanskje huske for det de gjorde, og gi dem en skikkelig velkomst når de kommer tilbake til Stadion med feil lag.

Artikkeltags