Gå til sidens hovedinnhold

Brannbloggen: Sesongevaluering 2016

Artikkelen er over 4 år gammel

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Sølv!!!

Serieevaluering: Karakter 5 minus i parantes, på en skala fra 1 til 6. Kanskje litt streng karaktergivning etter en slik overraskelsessesong, for hvis vi ser på hvor vi spilte i fjor og hvor lite man forventet av Brann før sesongen, så har vi jo prestert nesten til en sekser. På den annen side tok vi sølv med en relativt lav poengsum (den laveste for et sølvlag siden 2011), få scoringer og ikke akkurat et vell av sjanser. Og jeg må ha litt å gå på i skalaen til den sesongen vi vinner serien med klar margin og festfotball hver helg... Det er jo bare noen få år til...

Det ble altså sølv og vår beste serieplassering på ni år, ett år etter at vi ble nummer to på nivå to - og altså i teorien Norges nummer atten. Som jeg skrev etter S08-kampen: Det bykset er det største mellom nivå to og en i Norge siden vi selv tok et enda større byks i 1961/62-sesongen. En imponerende prestasjon! (Riktignok har det i det fleste år vært umulig å gå fra nr. 18 til medalje på ett år, fordi man da ikke har kunnet rykket opp som nr. 18 - men det bryr vi oss ikke med). 

Og det var ikke slik at vi denne gang kjøpte oss et vinnerlag foran 2016-sesongen. Før seriestart var vi tippet i nedrykksstriden av de fleste. «Alle» hadde RBK, Molde, Godset og Odd på topp fire. Vi endte likevel tre poeng foran Odd, ni poeng foran Molde, og ti poeng foran Godset. Et tips om dette hadde blitt møtt med hånlatter i mars. 2016 var året der ekspertene tok feil om mye; både angående presidentvalg i USA, Brexit-folkeavstemning i UK, ligamesteren i England…. og sølvvinneren i Tippeligaen!

Lars Arne Nilsen har gjort en formidabel jobb siden han for mindre enn halvannet år siden overtok et Brann-lag som på den tiden var nummer 25 i Norge. Nå er vi nummer to etter en sterk comeback-sesong i Eliteserien. Ja, vi tok faktisk ett poeng mer i eliteserien i år, enn i 1.divisjon i fjor. Og vi slapp inn åtte færre mål i år!

Men det er fremdeles mye som kan forbedres. Nå skal man selvsagt ta kampstatistikker med en klype salt, da de ikke er noen eksakt vitenskap og ikke nødvendigvis forteller den hele og fulle sannhet om kampbildet. Men en viss indikasjon kan slikt gi, og derfor vil jeg gi dere et innblikk i VGs sjansestatsitikk og Flashscore.nu sin statistikk over ballbesittelse, avslutninger og avslutninger på mål, og sammenligne med våre egne tall fra forferdelige 2014 som endte med kvalikplass og etter hvert også nedrykk:

* Sjanser for: 2014; 5,6 pr kamp. 2016; 4,4 pr kamp

* Sjanser mot: 2014;  5,2 pr kamp. 2016; 4,1 pr kamp

* Avslutninger for: 2014; 15,1 pr kamp. 2016; 10,1 pr kamp

* Avslutninger mot: 2014; 13,8 pr kamp. 2016: 9,5 pr kamp

* Avslutninger på mål for: 2014: 4,6 pr kamp. 2016; 4,3 pr kamp

* Avslutninger på mål mot: 2014: 4,8 pr kamp. 2016; 3,5 pr kamp.

* Ballinnehav: 2014; 50,3 %. 2016; 48,5 %.

(PS! Totaltallene som pr i dag står på vg.no er bare for halve sesongen. Jeg har her regnet ut for hele)

Hvis sjansestatstikken avgjorde kampene: 2014; vi ville tatt 48 poeng. 2016; vi ville tatt 50 poeng.

Hvis avslutningsstatistikken avgjorde kampene: 2014; vi ville tatt 48 poeng. 2016; vi ville tatt 47 poeng.

Hvis statistikken over antall avslutninger på mål avgjorde kampene: 2014; vi ville tatt 37 poeng. 2016; vi ville tatt 54 poeng.

Hvis ballinnehavet avgjorde kampene: 2014; vi ville tatt 46 poeng. 2016; vi ville tatt 36 poeng.

Her ser vi at vi faktisk skapte klart færre sjanser og fikk langt færre avslutninger pr kamp i år enn i nedrykkssesongen. Også ballinnehavet og antall avslutninger på mål har gått ned fra 2014 for vår del. Likevel scoret vi ett mål mer enn den gang  - noe som altså betyr at vi har blitt mye mer effektive til tross for at vi scoret veldig få mål til sølvlag å være. Faktisk hadde vi den laveste scoringsraten pr kamp en sølvvinner har hatt siden 1987!

Defensivt har det imidlertid blitt mye bedre siden den ulykksalige 2014-sesongen: Vi får klart færre sjanser imot, vi får langt færre avslutninger imot, og vi får klart færre avslutninger på mål imot. Det er jo først og fremst nettopp det defensive som har gjort at vi oppnådde det vi gjorde i år, og vi klarte også å halvere antallet baklengs fra 2014 til i år. Her har det vært gjort en solid ryddejobb!

Vi ser også at hvis det var VGs sjansestatistikk som hypotetisk sett avgjorde kampene i de to nevnte årene, ville vi faktisk bare tatt to poeng mer i år enn i 2014. Akkurat det er jo ganske spesielt... Enda mer oppsiktsvekkende er det at vi ville tatt ett poeng mer i 2014 enn i 2016 hvis det var avslutningsstatistikken som avgjorde kampene disse sesongene. Vi ville også tatt ti flere poeng i forfjor enn i år hvis det var ballinnehavet som avgjorde. Men på den annen side ville vi tatt sytten poeng mer i år enn i forfjor hvis det var avslutninger på mål som avgjorde.

Hva tyder så disse tallene på? Jo at vi har forbedret oss voldsomt når det kommer til offensiv effektivitet. Vi skaper mindre enn i forfjor, men scorer likevel like mye. Eller «mye og mye», Fru Blom... Tross alt hadde vi som nevnt det laveste scoringssnittet et sølvlag har hatt siden MFK i 1987. Men vi har også forbedret oss radikalt defensivt. Det er en helt annen trygghet nå. 

Vi har vært utrolig flinke til å avgjøre jevne kamper i vår favør. Vi har blitt dyktigere i de avgjørende situasjonene, vi spiller med en helt annen selvtillit og trygghet nå, det defensive har det blitt skikk på, og laget hadde i 2016 god moral, god innsats og kjempet sammen som et lag. Vi hadde i år en sterk lederskikkelse i Vadim Demidov, spillerne er antagelig bedre trent nå, vi har en trener som kjenner norsk fotball og som er opptatt av treningskultur, og så har vi nok sikkert også hatt litt mer flaks og marginer med oss enn da det gikk mye i vår disfavør for to år siden. Så kan man selvsagt diskutere i det vide og brede om man har marginer med seg fordi man er god, fordi man har selvtillit, eller fordi man har flaks. Det er vel en blanding av alle tre.

Defensivt hadde vi vårt nest laveste baklengssnitt siden dagens seriesystem startet i 1961/62 - kun slått av 1970-sesongen. På hjemmebane hadde vi dessuten det laveste baklengssnittet noen på øverste nivå i Norge hadde hatt siden 1989!

Underholdningsverdien har vært omdiskutert. I de fleste kamper har det ikke akkurat vært noe voldsomt offensivt og sprudlende lag vi har sett. For undertegnede er poengene alltid det viktigste, men som jeg har sagt en del ganger før; også jeg vil helst ha et offensivt anlagt Brann - og på sikt må vi underholde mer for å trigge en større interesse hos det bergenske publikum. Men det får komme etter hvert. Når vi har vært i den skyggedalen vi har vært de siste årene, bør man ikke være for kresen på underholdningsverdien. Dessuten handler det jo selvsagt også om å ha de rette spillerne til det.

Cupevaluering: Karakter 1 pluss på en skala fra 1 til 6.

Vi røk altså på straffer mot Førde som endte sist og tok 19 poeng på 26 kamper i 2.divisjon avdeling 3. Det er vel en prestasjon helt ned mot 2.runde-tapet mot 3.divisjonslaget Fyllingen i 2010. Det som gjorde det ekstra surt i år, var at dette var vår første førsterunde-exit siden 1939. Ingen andre klubber i Norge var i nærheten av noe sånt. Vi har jo ikke alt for mange positive norgesrekorder i denne klubben, og da er det surt når vi mister de få vi har. Spesielt etter å ha brukt 77 år på å bygge den...  (Her skal det sies at vi riktignok har den _historiske_ rekorden ennå en god stund før noen kan ta den igjen, men vi har altså ikke lenger den _løpende_ rekorden i antall år uten 1.runde-exit frem frem til i dag).

Når det gjelder kampen mot Førde, så var vi absolutt best spillemessig og sjansemessig, og vi hadde marginer imot. Selv om også sunnfjordingene hadde noen kjempesjanser til å avgjøre det hele før det ble straffesparkkonkurranse av det. Det som er sørgelig, er at vi stilte et meget svekket lag. Ikke bare på banen, men også på innbytterbenken. Man kan selvsagt si at også det laget vi stilte med _burde_ slått et 2.divisjonslag - og at vi ut fra sjanser og spill også _skulle_ klart det. At det hele var litt uflaks og marginer imot. Og det var det. Men vi vet fra både vår egen og andre tippeligalags nyere historie at 2.divisjonslag på ingen måte er lett match - selv ikke når elitelaget stiller vesentlig mindre redusert enn det Brann gjorde mot Førde. Så ja; jeg mener Lars Arne Nilsen undervurderte motstanderen - selv om han ikke vil innrømme det.

Jeg gir karakteren 1+. Grunnen til at jeg ikke gir en ren ener, er at vi tross alt ikke røk ut etter ordinært spill, at vi var det overlegne laget i spill og sjanser, og at det i det minste ikke var et 3.divisjonslag vi røk for - slik det var i 2010.

Totalevaluering: 4 pluss på en skala fra 1 til 6.

Tabeller

Sluttabellen:

Flest poeng: RBK med 69. 

Færrest poeng: Start med 16.

Brann: nr. 2 med 54.

Flest scoringer: RBK med 65

Færrest scoringer:Start med 23

Brann: åttende best med 42. Selv LSK som endte på 12.plass scoret flere (45).

Færrest baklengs: RBK med 25.

Flest baklengs: Start med 59.

Brann: nest best med 27. 

Best målforskjell: RBK med +40

Dårligst målforskjell: Start med -36.

Brann: nest best med +15. Seks mål bedre enn Odd som ble nr. 3 på dette.

Flest seire: RBK med 21.

Færrest seire: Start med 2.

Brann: nest best med 16.

Færrest tap; RBK med 3.

Flest tap: Start med 18.

Brann: nest best sammen med FKH; 8 tap.

Hjemmetabellen:

Flest hjemmepoeng: RBK med 42

Færrest hjemmepoeng: Start med 10

Brann: nest best med 36. Godset ble nr. 3 med 32.

Flest hjemmescoringer: RBK med 42

Færrest hjemmescoringer: Start og Stabæk med 15

Brann: tredelt 6.plass med 24 scoringer.

Færrest hjemmebaklengs: Brann med 6. Nest færrest: S08 med 10.

Flest hjemmebaklengs: Start med 34

Best hjemmemålforskjell: RBK med +31

Dårligst hjemmemålforskjell: Start med -19

Brann: nest best med +18. Godset tredje best med +15.

Flest hjemmeseire: RBK med 14

Færrest hjemmeseire: Start med 2

Brann: nest best med 11.

Færrest hjemmetap: RBK, Brann, Godset og FKH med 1.

Flest hjemmetap: Start og Stabæk med 9.

Bortetabellen:

Flest bortepoeng: RBK med 27

Færrest bortepoeng: Start med 6

Brann: delt sjetteplass med 18.

Flest bortemål: RBK med 23

Færrest bortemål: Start med 8

Brann: åttende best med 18 mål. Selv Stabæk på kvalik scoret flere (20).

Færrest bortebaklengs: RBK med 14

Flest bortebaklengs: AaFK med 30

Brann: femte best med 21. 

Best bortemålforskjell: RBK med +9

Dårligst bortemålforskjell: Start med -17

Brann: fjerde best med -3

Flest borteseiere: RBK, Odd og Viking med 7.

Færrest borteseire: Start med 0

Brann: firedelt femteplass med 5

Færrest bortetap: RBK med 2

Flest bortetap: Glimt, Godset og Start med 9.

Brann: tredelt åttendeplass med 7.

Vårtabellen:

Flest vårpoeng: RBK med 36

Færrest vårpoeng: Start med 6

Brann: delt fjerdeplass med 26 poeng (Brann foran Viking på målforskjell)

Flest vårscoringer: RBK med 30

Færrest vårscoringer: Start med 10

Brann: tredelt 13.plass med 15 mål. Kun Start scoret færre.

Færrest vårbaklengs: RBK med 9

Flest vårbaklengs: Start med 31

Brann: tredje best med 12

Best vårmålforskjell: RBK med +21

Dårligst vårmålforskjell: Start med -21

Brann: delt 5.plass med +3

Flest vårseire: RBK med 11

Færrest vårseire: Start med 0

Brann: delt 4.plass med 8.

Færrest vårtap: RBK med 1

Flest vårtap: Stabæk og VIF med 10.

Brann: firedelt 6.plass med 5.

Høsttabellen:

Flest høstpoeng: RBK med 33

Færrest høstpoeng: Start med 10

Brann: tredje best med 28 poeng. AaFK ble nr. 2 med 30.

Flest høstscoringer: RBK med 35

Færrest høstscoringer: Start med 13

Brann: tredje best med 27.

Færrest høstbaklengs: Brann og VIF med 15.

Flest høstbaklengs: Start med 28

Best høstmålforskjell: RBK med +19

Dårligst høstmålforskjell: Start med -15

Brann: nest best med +12

Flest høstseire: RBK med 10

Færrest høstseire: Start med 2

Brann: tredje best med 8

Færrest høsttap: RBK og VIF med 2.

Flest høsttap: Start med 9

Brann: delt 3.plass med 3.

Sesongens utvikling:

Det som har skilt Brann fra de andre topplagene i år, er at vi ikke har hatt noen langvarige svake perioder. Både Odd, Molde og Haugesund har hatt sekvenser med svak poengfangst. Odd fikk f.eks. bare to seire på elleve kamper tidlig i høstsesongen. Molde var inne i en periode med ett poeng (hjemme mot superjumbo Start) på seks kamper midt i sesongen. Haugesund fikk kun én seier på de åtte siste kampene, og det var hjemme mot nedrykkslaget Glimt. Godset, som var tippet topp fire av de fleste og lå på bronseplass etter sytten runder, falt helt igjennom i en periode med kun fem poeng (fem uavgjorte) på elleve kamper. Brann har derimot prestert relativt jevnt gjennom hele sesongen, selv om også vi hadde en kortere svak periode med kun to poeng over fire kamper. 

Forventningene var som nevnt ikke all verden før sesongen, men vi klarte å hente inn igjen 0-2 på Marienlyst i serieåpningen. Da tenkte vi at vi kanskje ikke var så dårlige som fryktet. Siden ble det 0-0 hjemme mot en annen av medaljekandidatene, Odd. Så fikk vi årets første seier med 2-1 i Ålesund i John Arne Riises hjemkomst. Vi fulgte opp med hjemmeseier mot Glimt som på den tiden var serieleder, men så kom det pinlige cuptapet i Førde - før det forventede tapet på Lerkendal. Så slo vi tilbake med en sen overtidsseier i Stavanger, som var et godt eksempel på hvordan vi har avgjort jevne kamper denne sesongen. Så fulgte en merkelig periode der vi vant alle hjemmekampene uten å slippe inn mål, mens vi tapte alle bortekampene uten å score mål. 

Årets beste periode kom i juli og august da vi slo VIF 4-1 på Stadion, fikk 1-1 på Nadderud, før vi slo til med en imponerende 6-0-seier over AaFK, knallsterke 3-1 i Skien og 1-0 over Godset. Så kom et par nedturer med bl.a. overtidstap mot VIF på Ullevål etter å ha ledet, og et sent tap i Haugesund etter å ha ledet 2-0. Mot slutten reiste vi oss igjen med seier i Bodø, med seier hjemme mot TIL, et sjeldent poeng på Fosshaugane, før nedturen kom mot nedrykkskandidat Lillestrøm på Stadion. 

Men vi reiste oss nok en gang med seier hjemme over Molde og borte mot Start. Begge ganger etter å ha lagt under, og i sistnevnte kamp ble medalje og europacup sikret. Og til slutt avsluttet vi det hele med hjemmeseier over S08 som sikret sølvet. 

Publikum:

Brann fikk 12380 i snitt i år. Det er vårt 16. høyeste i historien, men vårt høyeste siden 13012 i 2011. Noe skuffende tilskuersnitt med tanke på at vi trakk 11991 i snitt i nedrykkssesongen og 10124 i 1.divisjon.  Den beste stemningen på hjemmebane syns jeg var på kampen mot Rosenborg, men også på avslutningen av den siste kampen da sølvet ble sikret, var det bra. 

På bortebane var vi i snitt 453 registrerte Brann-supportere. Det er det høyeste snittet vi har hatt siden jeg begynte å registrere tallene i 2010. Den gamle «rekorden» vår var 429 fra 2011. I nedrykksåret 2014 var snittet vårt 332. I fjor i 1.divisjon var det imponerende 382. Den beste stemningen på bortebane i år syns jeg vi skapte i første omgang i Haugesund. Også i Drammen, i Sogndal, i Skien og på Ullevål var det veldig bra.

Årets høydepunkt: Den mest overbevisende seieren var vel 3-1 borte over medaljerival Odd. Den gøyeste kampen var nok 6-0-seieren over AaFK som ble en sjelden målorgie for et ikke altfor offensivt underholdende lag denne sesongen. For øvrig var det stort å være i Kristiansand da vi sikret vår første medalje på ni år og fortsatt pole position til sølv. Og så fikk vi en festlig avslutning på sesongen med sølv i siste serierunde på Stadion.

Årets nedtur: Cup-exiten i Førde var forferdelig. I serien var det sure overtidstapet mot VIF på Ullevål - etter å ha ledet, en solid nedtur. Det samme var også det sene tapet mot FKH i Haugesund - der etter å ha ledet med to mål.

Årets spiller: Det står mellom Bismar Acosta, Piotr Leciejewski og Vadim Demidov, noe som vel godt indikerer hvor på banen vi har vært best denne sesongen. Jeg lander imidlertid på Demidov. Han var kanskje den aller viktigste spilleren vi hadde i år. Ikke bare pga kvalitetene på banen, men også for lederskikkelsen han er.

Årets spiller-overraskelse: Mange tvilte vel på Daniel Braaten, men han overrasket positivt.

Årets spiller-skuffelse: Mads Hvilsom hadde jeg litt forventninger til pga det han fikk til i Hobro for et par år siden, men han skuffet totalt. Torgeir Børven var også en skuffelse.

Årets scoring: Jeg tror jeg vil gå for Fredrik Haugens scoring i Kristiansand.

Årets sesong vs tidligere sesonger:

 • Poengfangsten var i år den sjette beste vi har hatt på øverste nivå, og den høyeste siden 2007.
 • Hjemme fikk vi vårt fjerde beste poengsnitt, og det beste siden 2007.
 • Borte fikk vi vårt 18. beste poengsnitt, og det beste siden 2011.
 • Hele 30 toppseriesesonger har vi scoret flere mål pr kamp. Senest i 2013, og også bl.a. i 1983 da vi rykket ned.
 • 28 toppseriesesonger har vi scoret flere mål pr hjemmekamp. Senest i 2013.
 • 23 toppseriesesonger har vi scoret flere mål pr bortekamp. Senest i 2014.
 • Kun én sesong tidligere (1970) har vi sluppet inn færre mål pr kamp på øverste nivå.
 • Aldri tidligere har vi sluppet inn så få mål pr hjemmekamp.
 • Kun fem sesonger har vi sluppet inn færre mål pr bortekamp. Senest i 1997.

Hjemme vs borte:

Mest hjemmeavhengige lag: 

 • Godset tok 72,7 % av poengene på hjemmebane
 • Godset scoret 68,2 % av målene på hjemmebane
 • Brann slapp inn kun 22,2 % av baklengsmålene på hjemmebane
 • Godset hadde 26 mål bedre målforskjell hjemme enn borte

Minst hjemmeavhengige lag:

 • Viking tok 44,2 % av poengene på hjemmebane
 • Stabæk scoret 42,9 % av målene på hjemmebane
 • Sogndal slapp inn 51,4 % baklengsmålene på hjemmebane
 • Viking hadde samme -1 i målforskjell både hjemme og borte

Brann tok 66,7 % av poengene, fikk 57,1 % av scoringene og 22,2 % av baklengsmålene sine på hjemmebane. Målforskjellen var 21 mål bedre hjemme enn borte.

Vår vs høst:

Størst nedtur i høstsesongen:

 • Godset tok 65,9 % av poengene i vårsesongen
 • Godset scoret 65,9 % av målene i vårsesongen
 • Odd fikk 28,6 % av baklengsmålene i vårsesongen
 • Godset fikk 16 mål dårligere målforskjell på høsten enn våren

Størst opptur i høstsesongen:

 • AaFK fikk 28,6 % av poengene i vårsesongen
 • Brann fikk 35,7 % av scoringene i vårsesongen
 • VIF fikk 61,5 % av baklengsmålene i vårsesongen
 • VIF fikk 20 mål bedre målforskjell på høsten enn våren

Brann tok 48,1 % av poengene, fikk 35,7 % av scoringene og 44,4 % av baklengsmålene i vårsesongen. Målforskjellen var 9 mål bedre på høsten enn på våren

Tilskuersnitt, Skandinavia 2016:

Klubber i Skandinavia med mer enn 10000 i snitt i 2016: (2015/16-sesongen for Danmark)

Hammarby 22885

Malmö 17841

RBK   17585

AIK 16431

FCK 16191

Djurgården 13393

Brøndby 12782

Brann 12380

IFK Göteborg 11786

Norrköping 10449

For øvrig; Brann fikk Fotball-Europas 192. høyeste tilskuersnitt hvis vi ser på tallene for 2015/16 der man spiller høst/vår og 2016 her hvor vi spiller om sommeren. Av de 191 klubbene som hadde et høyere snitt, var 136 på sitt lands øverste nivå, 47 på nivå to, syv på nivå tre og ett på nivå fire.

Andrelaget:

Brann 2 vant 3.divisjon avdeling 7 med syv poengs margin til Sotra. Totalt fikk vi 19 seire, to uavgjorte og tre tap. Målforskjell: 62-24. Dessverre var det ingen opprykk fra divisjonen i år.

Juniorlaget:

G19-laget røk ut med 0-1 hjemme for Haugesund i NMs 4.runde.

G16-laget røk ut med 2-3 hjemme for Viking i NMs 1.runde.

---

STATISTIKKBOLKEN:

Hvis du driter i statistikk, er du sikkert mett allerede - og trenger så definitivt ikke scrolle videre. Er du interessert i statistikk, bør du finne deg en pc. På mobil funker de dårlig.

Spillerstatistikk

Tallene indikerer spilte minutter. Tall i parantes er antall scoringer.

OBS: Tabellen fungerer dessverre ikke på mobil.

  Acos Barm Braa Børv Demi Grøn Hata Haug Horw Huse Hvil Joha
Gods b 90 90 61   90     89   89 (1) 90  
Odd h 90 80 71   90     90   83 90 10
Aale b 90   90   90     90   82 57 72 (1)
Glim h 90   90   90     75   67   15
Ros b 90 11 90   90     90   64 26  
Vik b 90 90 65     90   25 (1)   17    
Sog h 90 (1) 90 90   64 26   45 (1)     90  
Tro b 90   90   90     90   45 70  
Star h 90 90 58   90     89   18 90  
Lille b 90 90 90   90     85   28 62  
Stab h   87 90   90 90   90   68 16 3
Mol b   90 90   90 90     90 14 27 63
Hau h   90 90   90 90   45   45    
S08 b   90       90   90   16   11
VIF h 90 90 (1) 77   90         22 (1)   13
Stab b 90 90 57   90   90 14   33    
Aale h 90 (1) 90 90   65 25   90   45 (1)    
Odd b 90 82 90   90 (1)     90 (2)   27    
Gods h 90 90 90     90   70   21   20
VIF b 90 45 (1) 62   90     45        
Ros h 90 88     90     90   25   2
Hau b   90 (1)   90 90 90   86 90 7    
Vik h 90   54 90   90   90   36   75
Glim b 90 73 (2) 90   90     90 90      
Tro h   90   28 90 90   83   14    
Sog b 31   90   90 55            
Lille h   90 45 12 90 90   90   45    
Mol h   90 90   90 90   82   1    
Star b   63 90   90 90   90 (1)   45 (1)    
S08 h   81     90     90   70    
                         
Totalt 1741 2050 1990 220 2289 1186 90 2093 270 1027 618 284
Kamp 20 25 25 4 26 15 1 27 3 26 10 10
Startet 20 24 25 2 26 12 1 23 3 9 7 3
Mål 2 5 0 0 1 0 0 5 0 4 0 1
Gule 5 5 5 0 7 3 0 6 0 0 1 2
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Kara Kris Lars Leci Nils Nouri Orlo Pett Rola Skaa Skål Sten Vega  
1 90 1 90 90 90 29 (1)             Gods b
7 90   90 90 90         19     Odd h
8 (1) 90   90 90 90         33   18 Aale b
  90 13 90 90 90 90 (1)       23   77 Glim h
11 90   90 90 90 79           79 Ros b
  90   90 90 90 90     32 73   58 Vik b
11 90   90 90 90 79     45       Sog h
20 90 45 90 90 90 45       45     Tro b
32 90 1 90 90 90         72 (1)     Star h
21 90 5 90 90 90         69     Lille b
  90   90 90 (1) 90 74       22     Stab h
10 90     90 90 80     76       Mol b
9 90   90 90 90 81     45 45 (1)     Hau h
11 90   90 90 90 79     79 74   90 S08 b
  90   90 90 90 62     90 28 (1)   68 VIF h
33 (1)     90 90 90 57     90     76 Stab b
16 (2) 90   90 90 (1) 90 74           45 Aale h
  90   90 90 90 67     8 23   63 Odd b
13 90   90   90 77     90     69 (1) Gods h
11 90   90 90 (1) 90 79     90 28   90 VIF b
19 90   90 90 90 71 (1)   65   90     Ros h
11 90     90 90 79     4 83 (1)     Hau b
11     90   90 79   90 90   15   Vik h
5 90     90 90 85 (1)   71 17     19 Glim b
7 90   90 90 90 62   90       76 (1) Tro h
45 90   90 90 90 35   90 90     45 Sog b
78 (1) 90   90 90 90     16       74 Lille h
14 90   90 90 90       8 89 (2)   76 Mol h
  90   90 90 90 45     27 45   45 Star b
90 90   90 90 90 78 (1)   90 (1)   12 9 20 S08 h
                           
494 2520 65 2430 2520 2700 1676 0 512 881 873 24 1088 Totalt
24 28 5 27 28 30 24 0 7 16 18 2 18 Kamp
2 28 0 27 28 30 22 0 6 9 8 0 15 Startet
5 0 0 0 3 0 5 0 1 0 6 0 2 Mål
3 3 0 2 5 0 0 0 0 1 4 0 4 Gule
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 gule
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Dir. rød

Maratontabeller

Her viser vi prestasjonene for de beste lagene i ulike perioder

Maratontabellen 1948/49 - 2016:
    Kamper   S U T   Mål   Bakl.   Poeng
1 Rosenborg 1222   659 294 269   2518 - 1443   2271
2 Viking 1405   599 379 427   2228 - 1844   2176
3 Lillestrøm 1173   511 303 359   1974 - 1543   1836
4 Brann 1257   497 284 476   2025 - 1984   1775
5 Vålerengen 1194   466 288 440   1884 - 1768   1686
                         
Maratontabellen hjemme 1948/49 - 2016:
    Kamper   S U T   Mål   Bakl.   Poeng
1 Rosenborg 611   399 118 94   1452 - 630   1315
2 Viking 703   371 189 143   1295 - 757   1302
3 Lillestrøm 587   316 141 130   1150 - 636   1089
4 Brann 628   316 140 172   1154 - 788   1088
5 Vålerengen 597   274 152 171   1089 - 788   974
                         
Maratontabellen borte 1948/49 - 2016:
    Kamper   S U T   Mål   Bakl.   Poeng
1 Rosenborg 611   260 176 175   1066 - 813   956
2 Viking 702   228 190 284   933 - 1087   874
3 Lillestrøm 586   195 162 229   824 - 907   747
4 Vålerengen 597   192 136 269   795 - 980   712
5 Brann 629   181 144 304   871 - 1196   687
                         
Maratontabellen 1961/62 (første sesong med èn toppdivisjon) - 2016:
    Kamper   S U T   Mål   Bakl.   Poeng
1 Rosenborg 1208   653 290 265   2490 - 1415   2249
2 Viking 1222   522 325 375   1918 - 1594   1891
3 Lillestrøm 1044   450 282 312   1702 - 1302   1632
4 Brann 1130   455 262 413   1823 - 1716   1627
5 Vålerengen 1064   411 257 396   1653 - 1558   1490
                         
Maratontabellen hjemme 1961/62 (første sesong med èn toppdivisjon) - 2016:
1 Rosenborg 604   396 116 92   1436 - 614   1304
2 Viking 611   330 158 123   1123 - 638   1148
3 Brann 565   290 129 146   1040 - 674   999
4 Lillestrøm 522   274 130 118   991 - 553   952
5 Vålerengen 532   240 140 152   941 - 690   860
                         
Maratontabellen borte 1961/62 (første sesong med èn toppdivisjon) - 2016:
    Kamper   S U T   Mål   Bakl.   Poeng
1 Rosenborg 604   257 174 173   1054 - 801   945
2 Viking 611   192 167 252   795 - 956   743
3 Lillestrøm 522   176 152 194   711 - 749   680
4 Vålerengen 532   171 117 244   712 - 868   630
5 Brann 565   165 133 267   783 - 1042   628
                         
Maratontabellen 2000-tallet:
    Kamper   S U T   Mål   Bakl.   Poeng
1 Rosenborg 474   277 113 84   991 - 523   944
2 Molde 448   202 104 142   750 - 615   710
3 Viking 474   190 137 147   700 - 616   707
4 Lillestrøm 474   177 142 155   741 - 657   673
5 Odd 448   186 109 153   695 - 639   667
6 Brann 444   187 91 166   755 - 695   652
                         
                         
Maratontabellen hjemme 2000-tallet:
    Kamper   S U T   Mål   Bakl.   Poeng
1 Rosenborg 237   158 46 33   548 - 231   520
2 Viking 237   119 67 51   411 - 264   424
3 Molde 224   121 50 53   445 - 262   413
4 Brann 222   123 44 55   437 - 274   413
5 Lillestrøm 237   113 69 55   431 - 274   408
                         
Maratontabellen borte 2000-tallet:
    Kamper   S U T   Mål   Bakl.   Poeng
1 Rosenborg 237   119 67 51   443 - 292   424
2 Molde 224   81 54 89   305 - 353   297
3 Viking 237   71 70 96   289 - 352   283
4 Odd 224   71 56 97   278 - 352   269
5 Vålerengen 224   73 49 102   308 - 361   268
6 Lillestrøm 237   64 73 100   310 - 383   265
7 Stabæk 209   69 52 88   309 - 346   259
8 Brann 222   64 47 111   318 - 421   239
                         
Maratontabellen siste ti sesonger:
    Kamper   S U T   Mål   Bakl.   Poeng
1 Rosenborg 292   169 74 49   585 - 309   581
2 Molde 266   132 63 71   467 - 327   459
3 Strømsgodset 292   131 62 99   489 - 427   455
4 Viking 292   116 81 95   417 - 381   429
5 Vålerengen 292   120 60 112   455 - 417   420
6 Odd 266   115 66 85   418 - 362   411
7 Aalesund 292   108 65 119   408 - 448   389
8 Lillestrøm 292   97 92 103   439 - 433   383
9 Brann 262   107 56 99   431 - 400   377
10 Stabæk 262   108 52 102   411 - 396   376
                         
Maratontabellen hjemme siste ti sesonger:
    Kamper   S U T   Mål   Bakl.   Poeng
1 Rosenborg 146   100 31 15   333 - 134   331
2 Strømsgodset 146   95 28 23   302 - 169   313
3 Molde 133   79 28 26   278 - 144   265
4 Viking 146   75 40 31   246 - 157   265
5 Brann 131   74 28 29   247 - 147   250
                         
Maratontabellen borte siste ti sesonger:
    Kamper   S U T   Mål   Bakl.   Poeng
1 Rosenborg 146   69 43 34   252 - 175   250
2 Molde 133   53 35 45   189 - 183   194
3 Odd 133   47 35 51   182 - 204   176
4 Vålerengen 146   50 25 71   203 - 247   175
5 Viking 146   41 41 64   171 - 224   164
6 Stabæk 131   43 33 55   189 - 220   162
7 Lillestrøm 146   33 47 66   179 - 248   146
8 Aalesund 146   39 27 80   161 - 271   144
9 Strømsgodset 146   36 34 76   187 - 258   142
10 Brann 131   33 28 70   184 - 253   127

Tilskuersnitt

Her viser vi best besøkte klubbene i ulike perioder .

Tilskuersnitt fra 1948/49 til 2016:
Nr Lag Kamper Max snitt Min snitt Snitt
1 Rosenborg 611 19903 5213 12256
2 Brann 628 17225 5531 11121
3 Aalesund 172 10618 6370 8806
4 Vålerenga 594 15658 2546 8369
5 Viking 702 15842 3044 8363
           
           
Tilskuersnitt fra 1961/62 til 2016:
Nr Lag Kamper Max snitt Min snitt Snitt
1 Rosenborg 604 19903 5213 12319
2 Brann 565 17225 7684 11573
3 Viking 611 15842 4339 8928
4 Aalesund 172 10618 6370 8806
5 Vålerenga 532 15658 2546 8577
           
           
Tilskuersnitt 2000-tallet:
Nr Lag Kamper Max snitt Min snitt Snitt
1 Rosenborg 237 19903 11944 16127
2 Brann 222 17225 11007 13540
3 Vålerenga 224 15658 7630 11432
4 Viking 237 15842 6659 10812
5 Fredrikstad 110 11798 7110 9407
           
           
Tilskuersnitt siste 10 sesonger:
Nr Lag Kamper Max snitt Min snitt Snitt
1 Rosenborg 146 19903 13394 16488
2 Brann 131 17225 11305 13770
3 Viking 146 15842 8813 11423
4 Vålerenga 146 13837 9074 11338
5 Fredrikstad 71 11798 7110 9879

Branns prestasjoner historisk

BRANNS POENG OG MÅLFORSKJELL, SNITT PR KAMP 
Sesong Nr. Poeng Målfors. totalt Poeng hjemme Målfors. hjemme Poeng borte Målfors. borte
1961/62 1 2,23 3,13-1,47 2,53 3,27-1,07 1,93 3,00-1,87
1963 1 1,89 2,56-1,50 2,44 3,22-1,44 1,33 1,89-1,56
1964 9 0,83 0,94-1,78 1,33 1,78-1,89 0,33 0,11-1,67
1965 Nivå 2            
1966 Nivå 2            
1967 Nivå 2            
1968 5 1,5 1,72-1,78 1,56 1,56-1,56 1,44 1,89-2,00
1969 6 1,33 1,11-1,44 2 1,56-1,00 0,67 0,67-1,89
1970 4 1,78 1,00-0,61 2 1,00-0,67 1,56 1,00-0,56
1971 9 0,78 0,78-1,72 1 0,89-1,33 0,56 0,67-2,11
1972 8 1,23 1,00-1,04 1,45 1,09-0,55 1 0,91-1,55
1973 5 1,45 1,41-1,23 1,82 1,64-0,64 1,09 1,18-1,82
1974 4 1,64 1,64-0,91 1,55 1,45-1,00 1,73 1,82-0,82
1975 2 1,68 1,64-1,23 1,45 1,27-1,00 1,91 2,00-1,45
1976 3 1,77 1,73-1,32 2,09 1,73-1,00 1,45 1,73-1,64
1977 6 1,36 1,82-1,59 1,73 2,09-1,09 1 1,55-2,09
1978 5 1,64 2,36-1,91 2,27 3,00-1,00 1 1,73-2,82
1979 12 0,59 0,82-1,82 1,09 1,00-1,45 0,09 0,64-2,18
1980 Nivå 2            
1981 10 1 1,18-1,82 1,36 1,64-1,18 0,64 0,73-2,45
1982 Nivå 2            
1983 10 1,23 1,41-1,45 1,73 1,73-0,73 0,73 1,09-2,18
1984 Nivå 2            
1985 11 1,23 1,18-1,55 1,45 1,36-1,09 1 1,00-2,00
1986 Nivå 2            
1987 8 1,23 1,14-1,27 1,64 1,36-0,91 0,82 0,91-1,64
1988 9 1,14 0,73-1,36 1,55 0,82-1,18 0,73 0,64-1,55
1989 7 1,36 1,27-1,41 2 1,45-0,73 0,73 1,09-2,09
1990 4 1,77 1,55-1,14 1,91 1,91-0,91 1,64 1,18-1,36
1991 10 1,18 1,00-1,14 0,91 0,91-1,09 1,45 1,09-1,18
1992 7 1,09 1,18-1,36 1,55 1,36-0,91 0,64 1,00-1,82
1993 7 1,18 1,41-1,73 1,36 1,36-1,91 1 1,45-1,55
1994 6 1,41 1,73-2,09 1,91 2,18-1,27 0,91 1,27-2,91
1995 10 1,23 1,54-1,92 1,85 1,92-1,77 0,62 1,15-2,08
1996 4 1,62 2,46-1,92 1,85 2,92-1,31 1,38 2,00-2,54
1997 2 1,92 2,27-1,42 1,92 2,54-1,85 1,92 2,00-1,00
1998 6 1,35 1,69-1,50 1,62 1,77-1,08 1,08 1,62-1,92
1999 3 1,88 1,73-1,54 1,69 1,69-1,46 2,08 1,77-1,62
2000 2 1,81 2,04-1,54 1,92 1,69-0,85 1,69 2,38-2,23
2001 7 1,58 2,42-1,85 1,85 2,54-1,62 1,31 2,31-2,08
2002 12 1,04 1,35-2,00 0,77 1,69-2,15 1,31 1,00-1,85
2003 6 1,42 1,73-1,81 1,69 2,31-1,77 1,15 1,15-1,85
2004 3 1,54 1,77-1,54 2 2,15-1,38 1,08 1,38-1,69
2005 6 1,42 1,65-1,23 2,08 2,23-0,85 0,77 1,08-1,62
2006 2 1,77 1,50-1,38 2,23 2,00-1,15 1,31 1,00-1,62
2007 1 2,08 2,27-1,50 2,69 2,85-1,08 1,46 1,69-1,92
2008 8 1,27 1,38-1,38 1,69 1,92-1,23 0,85 0,85-1,54
2009 5 1,47 1,70-1,63 1,87 2,00-1,40 1,07 1,40-1,87
2010 13 1,13 1,60-1,67 1,47 1,93-1,53 0,8 1,27-1,80
2011 4 1,6 1,70-1,63 2 1,40-1,00 1,2 2,00-2,27
2012 6 1,4 1,90-1,67 2,07 2,40-1,33 0,73 1,40-2,00
2013 8 1,3 1,53-1,53 2,2 1,93-0,73 0,4 1,13-2,33
2014 14 0,97 1,37-1,80 0,87 1,07-1,40 1,07 1,67-2,20
2015 Nivå 2            
2016 2 1,8 1,40-0,90 2,4 1,60-0,40 1,2 1,20-1,40

Tabeller fra sesongen 2016:

TOTALT:   Spilt   V U T           Diff.   Poeng
1 Rosenborg 30   21 6 3   65 - 25   40   69
2 Brann 30   16 6 8   42 - 27   15   54
3 Odd 30   15 6 9   44 - 35   9   51
4 Haugesund 30   12 10 8   47 - 43   4   46
5 Molde 30   13 6 11   48 - 42   6   45
6 Sarpsborg 08 30   12 9 9   35 - 37   -2   45
7 Strømsgodset 30   12 8 10   44 - 40   4   44
8 Viking 30   12 7 11   33 - 35   -2   43
9 Aalesund 30   12 6 12   46 - 51   -5   42
10 Vålerenga 30   10 8 12   41 - 39   2   38
11 Sogndal 30   8 12 10   33 - 37   -4   36
12 Lillestrøm 30   8 10 12   45 - 50   -5   34
13 Tromsø 30   9 7 14   36 - 46   -10   34
14 Stabæk 30   8 7 15   35 - 42   -7   31
15 Bodø/Glimt 30   8 6 16   36 - 45   -9   30
16 Start 30   2 10 18   23 - 59   -36   16
                             
                             
HJEMME:   Spilt   V U T           Diff.   Poeng
1 Rosenborg 15   14 0 1   42 - 11   31   42
2 Brann 15   11 3 1   24 - 6   18   36
3 Strømsgodset 15   9 5 1   30 - 15   15   32
4 Haugesund 15   8 6 1   31 - 18   13   30
5 Molde 15   8 4 3   29 - 16   13   28
6 Odd 15   8 3 4   24 - 16   8   27
7 Sarpsborg 08 15   7 5 3   18 - 10   8   26
8 Aalesund 15   6 5 4   27 - 21   6   23
9 Tromsø 15   6 3 6   20 - 20   0   21
10 Vålerenga 15   5 5 5   20 - 14   6   20
11 Lillestrøm 15   5 4 6   24 - 22   2   19
12 Sogndal 15   4 7 4   20 - 19   1   19
13 Viking 15   5 4 6   16 - 17   -1   19
14 Bodø/Glimt 15   5 3 7   19 - 22   -3   18
15 Stabæk 15   5 1 9   15 - 18   -3   16
16 Start 15   2 4 9   15 - 34   -19   10
                             
                             
BORTE:   Spilt   V U T           Diff.   Poeng
1 Rosenborg 15   7 6 2   23 - 14   9   27
2 Odd 15   7 3 5   20 - 19   1   24
3 Viking 15   7 3 5   17 - 18   -1   24
4 Sarpsborg 08 15   5 4 6   17 - 27   -10   19
5 Aalesund 15   6 1 8   19 - 30   -11   19
6 Brann 15   5 3 7   18 - 21   -3   18
7 Vålerenga 15   5 3 7   21 - 25   -4   18
8 Sogndal 15   4 5 6   13 - 18   -5   17
9 Molde 15   5 2 8   19 - 26   -7   17
10 Haugesund 15   4 4 7   16 - 25   -9   16
11 Stabæk 15   3 6 6   20 - 24   -4   15
12 Lillestrøm 15   3 6 6   21 - 28   -7   15
13 Tromsø 15   3 4 8   16 - 26   -10   13
14 Bodø/Glimt 15   3 3 9   17 - 23   -6   12
15 Strømsgodset 15   3 3 9   14 - 25   -11   12
16 Start 15   0 6 9   8 - 25   -17   6
                             
                             
VÅREN:   Spilt   V U T           Diff.   Poeng
1 Rosenborg 15   11 3 1   30 - 9   21   36
2 Odd 15   10 3 2   22 - 10   12   33
3 Strømsgodset 15   9 2 4   29 - 19   10   29
4 Brann 15   8 2 5   15 - 12   3   26
5 Viking 15   8 2 5   15 - 13   2   26
6 Haugesund 15   7 4 4   27 - 21   6   25
7 Molde 15   7 3 5   28 - 25   3   24
8 Sarpsborg 08 15   6 4 5   17 - 20   -3   22
9 Sogndal 15   5 6 4   17 - 16   1   21
10 Lillestrøm 15   4 5 6   25 - 25   0   17
11 Tromsø 15   4 5 6   16 - 23   -7   17
12 Bodø/Glimt 15   4 3 8   17 - 20   -3   15
13 Stabæk 15   4 1 10   16 - 23   -7   13
14 Aalesund 15   3 3 9   18 - 26   -8   12
15 Vålerenga 15   3 2 10   15 - 24   -9   11
16 Start 15   0 6 9   10 - 31   -21   6
                             
                             
HØSTEN:   Spilt   V U T           Diff.   Poeng
1 Rosenborg 15   10 3 2   35 - 16   19   33
2 Aalesund 15   9 3 3   28 - 25   3   30
3 Brann 15   8 4 3   27 - 15   12   28
4 Vålerenga 15   7 6 2   26 - 15   11   27
5 Sarpsborg 08 15   6 5 4   18 - 17   1   23
6 Molde 15   6 3 6   20 - 17   3   21
7 Haugesund 15   5 6 4   20 - 22   -2   21
8 Stabæk 15   4 6 5   19 - 19   0   18
9 Odd 15   5 3 7   22 - 25   -3   18
10 Tromsø 15   5 2 8   20 - 23   -3   17
11 Viking 15   4 5 6   18 - 22   -4   17
12 Lillestrøm 15   4 5 6   20 - 25   -5   17
13 Sogndal 15   3 6 6   16 - 21   -5   15
14 Bodø/Glimt 15   4 3 8   19 - 25   -6   15
15 Strømsgodset 15   3 6 6   15 - 21   -6   15
16 Start 15   2 4 9   13 - 28   -15   10