Gå til sidens hovedinnhold

Tradisjonell uansvarlighet

Artikkelen er over 6 år gammel

Også i år har russestyret i Bergen valgt å ha med russeknuten som går ut på å drikke en kasse med øl på 12 timer for gutter og 24 timer for jenter.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Knuten er regelrett livsfarlig, og jeg er utrolig skuffet over hvordan russestyret ikke klarer å ta det lederansvaret de er valgt for å ta.

Hvordan kan de ha samvittighet til å publiserer en knute som i all hovedsak rammer dem som trenger det minst?

Å være russ handler om å slippe seg løs. Men det handler også om å ta ansvar og ta vare på hverandre. Her mener jeg at hovedstyret har et særlig ansvar som de ikke har forstått realiteten av.

Er du valgt til å sitte i et styre som har ansvar for en vill feiring for flere tusen ungdommer som ønsker å slippe seg løs så mye de kan, bør det være selvforklarende at det ikke er å ta ansvar å oppfordre folk til et dødelig inntak av alkohol.

En promille på over 3 kan være dødelig i seg selv (i tillegg til all annen risiko man utsetter seg for på veien dit, for eksempel når det gjelder ulykker).

Blant annet kan pustesenteret i hjernen lammes. En gutt på 70 kilo som forsøker seg på denne russeknuten vil få en promille på rundt 4 om han fordeler drikkingen jevnt utover.

En jente på 60 kilo vil få enda høyere promille, selv med frist på et døgn.

De kan gjerne si at en knute er valgfri og på eget ansvar. De har også klart å få med at den «er helsefarlig», en underdrivelse som er livsfarlig.

De som klarer å passe på seg selv, skjønner at denne knuten er ufornuftig og dropper nok å ta den. Likevel må styret da ha glemt det enorme drikkepresset som ligger bak russetiden.

Hva med dem som ikke klarer å stå i mot dette enorme drikkepresset? Hva med alle som ikke tør å si nei?

Hva med dem som ikke vet at en promille på nærmere 4 er dødelig? Kankje hovedstyret i Bergen syns det er gøy å prøve å få folk på pumping?

Det er de som allerede har størst risiko og høyest forbruk som går for disse knutene.

Ved å videreføre disse knutene har styret gitt sin tillatelse til å gjøre russetiden vanskeligere og farligere for dem som allerede har det tøffest.

Jeg tror ikke at hovedstyret i Bergen syns det er gøy å få folk på pumping. Jeg tror at årsaken til at denne knuten fremdeles eksisterer skyldes at de selv er utsatt for et tradisjonspress.

«I tillegg så er mange knuter tradisjon, vi har derfor valgt å ikke fjerne disse,» svarte de da jeg spurte dem spesifikt om denne knuten. Styret skylder dermed på tradisjon som unnskylding for å oppfordre ungdommer til et farlig høyt alkoholinntak. Dette illustrerer hvordan de tar vare på den tradisjonelle uansvarligheten russefeiringen dessverre har vært preget av i mange år.

Er det godt nok å si at «VI ivaretok traidisjonene» den dagen en russ dør av å drikke for mye? Å si fra seg en strålende mulighet til å legge til rette for en heftig russefeiring med mer glede og færre problemer, på grunn av tradisjon, er ikke god ledelse.

Politiet gjør en fantastisk forebyggende innsats, og vi har heldigvis ikke mange alvorlige skader i russetiden sett i forhold til hvor mye som blir drukket.

Det vil jeg ikke takke hovedstyret for! Det er synd at selv et styre som ble valgt midt oppe i en sak der det var sterkt fokus på rusproblemer, klarer å ha samvittighet til å jobbe mot denne gode forebyggingen.

Jeg håper at styret nå griper sjansen til å gjøre russetiden til noe bedre og stå i mot dette tradisjonspresset slik at vi ikke har et styre som oppfordrer til selvmordsforsøk. Det er nå de har sjansen til å snu dette! Vær gode ledere!

Kommentarer til denne saken