Gå til sidens hovedinnhold

Mens andre avlyste, valgte Else Sophie og Jørgen å gifte seg: – Bryllupet ble mer personlig

For flere som hadde tenkt å gifte seg i 2020, ble det ikke noe bryllup. For Else Sophie og Jørgen (25) ble historien en annen.

Med de stadig varierende koronarestriksjonene gjennom 2020, var det ikke akkurat tilrettelagt for kjærestepar å gi sitt ja foran alle sine nære og kjære.

Bergen kirkelige fellesråd forteller til BA at 116 valgte å utsette eller avlyse bryllupet sitt hos kirkene i Bergen i fjor, mens 190 valgte å gjennomføre det til tross for smittevern og én-meteren.

25-åringene Else Sophie Gjelsten Skeidsvoll og Jørgen Borhaug Gjelsten var blant dem som giftet seg. Det gjorde de i Årstad kirke.

– Mye usikkerhet

For det unge ekteparet var det egentlig ikke aktuelt å utsette selve vielsen, blant annet fordi de likte datoen så godt – 1. august 2020.

– Vi så etter en dato som så fin ut, i tillegg til at det skulle være en lørdag. Da falt vi på 1. august 2020, som gjorde at vi også fikk god tid til å planlegge og spare, forteller Else Sophie.

Hun og Jørgen ble forlovet i mai 2018.

Alt av planlegging var imidlertid forgjeves, for koronapandemien kom og gjorde det umulig å gjennomføre et bryllup med 100 gjester, som Else Sophie og forloveden egentlig skulle ha.

– Vi innså vel rundt mai/juni at det ikke kom til å gå. Da bestemte vi oss for å kun ha vielse og feiring med nærmeste familie, og så ta en stor fest senere, sier 25-åringen, og legger til:

– Det var lenge usikkert hvordan bryllupet kom til å bli, og hvem som kunne komme. Vi var også bekymret på grunn av besteforeldre og smitterisikoen, og at noen kunne være syke uten at de visste det.

Men med 25 gjester og godt smittevern i både kirke og i lokale, ble bryllupet vel gjennomført.

Les også

Annerledes-bryllupet

Færre forventninger

Mens det i kirken ble avlyst rundt 40 prosent av alle vielsene, har ikke bystyrekontoret og rådhuset hatt i nærheten av like stort frafall. Her ble totalt 444 vielser gjennomført, mens 17 ble avlyst.

Det opplyser Heidi Johannessen, førstekonsulent ved bystyrets kontor.

– Stort sett har folk vært positive til restriksjonene, og tatt det med godt humør. De forstår at sånn er det, og situasjonen har vært og er veldig lite forutsigbar, sier Johannessen.

Hun forteller også at flere av de vordende ekteparene har satt pris på koronaen i sammenheng med bryllupet.

– Mange synes det har vært veldig greit med korona, for da har de kunnet gjøre bryllupet så lite som de vil, uten forventninger om store selskap.

Mange fine taler

Bryllupet til 25-åringene ble riktignok ikke helt som planlagt, men Else Sophie ser også flere fordeler ved at vielsen og feiringen ble som den ble.

– Det var jo selvfølgelig litt vemodig, men jeg synes også vi løste det fint ut fra omstendighetene. Vi ville ikke at dagen bare skulle gå forbi uten at vi gjorde noe, så da valgte vi å kjøre på. Og så er det jo fint at jeg får brukt brudekjolen to ganger, påpeker bruden og forteller at den skal dras frem igjen når de omsider får ha den ordentlige bryllupsfesten.

Noe annet som var fint med at det kun var nærmeste familie til stede, var at både vielsen og middagen etterpå ble mer intim, forteller hun.

– Under middagen ble det mange taler, sikkert flere enn det hadde vært hvis gjestelisten var fulltallig. Man kunne dele mer og være mer personlig, siden alle kjente hverandre godt. Det tok jo litt tid, men det var veldig koselig.

Når den store festen med både venner og familie skal skje, er foreløpig usikkert. Men Else Sophie er i hvert fall klar på en ting:

– Vi vil ha en fest uten restriksjoner, så da må vi kanskje vente litt. Vi vil jo klemme gjestene våre og danse sammen. Å ha 100 gjester samtidig som man må opprette én-meteren, blir et trasig dansegulv, sier hun og ler.

Les også

Dro fra Nederland til Norge for eventyrbryllup

Kommentarer til denne saken