Tirsdag la regjeringen og SV frem deres fremforhandlede statsbudsjett for 2023. Mens det var mange hull i vestlandsprosjekt da kun Ap og Sp la frem sitt forslag i oktober, har SV nå vært med på å sørge for mer penger til landsdelen. Dette er noen av de største vestlandsseirene:
Bergen-Voss-prosjektet
K5-prosjektet om oppgradering av strekningen Bergen-Voss, for både bane og vei, var sporløst borte fra regjeringens forslag til budsjett i oktober.
Nå er det derimot tilbake på 2023-budsjettet, med 200 millioner kroner og byggestart i 2024.
– All ære til Lysbakken for jobben med å få prosjektet tilbake i budsjettet. Jeg tror hele regionen kan takke ham for det. Nå kan vi endelig bli kvitt dødsveien, eller i hvert fall starten på den, og folk kan følge seg trygge både i bil og tog, sier leder i K5 Alliansen, Atle Kvamme.
– Med 200 millioner kan prosjektet med vei og bane til Voss nå fortsette som det burde, og planen for å komme i gang med Arna-Stanghelle kan holdes. Alle som har engasjert seg og protestert fortjener en takk, de har gitt oss god drahjelp. Enigheten viser at det nytter, sier SV-leder Audun Lysbakken selv.
Griegakademiet og Havforskningsinstituttet
Lysbakken meddeler at to viktige byggeprosjekter i Bergen blir videreført.
BA har tidligere omtalt tilstanden i det gamle bygget til Griegakademiet, hvor studentene klager over smerter i ørene, svimmelhet og kvalme.
– Etter å ha ventet i årevis på nytt bygg for Bergens musikkstudenter var det en stor skuffelse at nytt bygg for Griegakademiet ble foreslått skrinlagt tidligere i høst. Dette er nå reversert, slik at prosjektet består, sier Lysbakken.
UiB-rektor Margareth Hagen gleder seg over nyheten.
– Det blir nybygg for Griegakademiet. Det har Stortinget sørget for! I kveld er jeg glad på vegne av kommende studenter og ansatte som en gang vil få gode undervisningslokaler, uten fare for helseplager og dårlige arbeidsforhold, sier Hagen i en pressemelding.

Skolen deres er i elendig forfatning: – Vi blir syke av å øve her
Også samlokaliseringsprosjektet til havforskningen har fått nye og positive signaler:
– Det vakte sterke reaksjoner at Havforskningens samlokaliseringsprosjekt i Dokken ble foreslått stoppet. Det er et viktig prosjekt for havlandet Norge, og for fagmiljøene på Vestlandet. Med dagens enighet kan arbeidet med prosjektet fortsette, forteller Lysbakken.
Havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø er lettet.
– Vi er selvsagt glade og lettet over at planene for nybygget, som vi tross alt har jobbet med lenge, ikke blir satt på vent. Det er spesielt gode nyheter for tålmodige ansatte i de gamle sjøbodene. Dette vil bidra sterkt til å holde oppe motivasjonen framover, sier Kvamstø til BA.
KODE og Det Vestnorske Teater
Mens KODE får ytterligere 10 millioner kroner, er det satt av 3,5 til Det Vestnorske Teateret.
Lysbakken kaller KODE «en institusjon av nasjonal betydning og en av de viktigste kulturbærerne i Norge».
– Jeg er fornøyd med å ha løftet de med ytterligere 10 millioner i år, for andre år på rad. Vi kan ikke bare finansiere nasjonal kultur i Oslo, det er på tide å se verdien også på vestsiden av fjellet, sier han.
I 2022 ga fylket 1,5 millioner i økt pengestøtte til Det Vestnorske Teateret.

Teateret åpner ny scene: Har ikke råd til å bruke den
Samtidig sa fylkesordføreren til BT at han forventet at staten også økte støtten i statsbudsjettet for 2023. Det Vestnorske Teateret hadde også den forventningen. De søkte om 3,5 millioner kroner og gikk i gang med å bygge ny scene, uten hell. Nå har hellet snudd.
– Som SV foreslo, kommer det nå ekstra 3,5 millioner til Det Vestnorske Teateret. Det er viktig for nynorskens plass i det offentlige, og for kulturlivet både i Bergen og på Vestlandet. SV har lovet å være en stemme for nynorsken på Stortinget, og jeg er glad for at vi klarer å levere det. Også Teater Vestland i Førde får bevilgning i budsjettavtalen, sier Lysbakken.
Har sprettet champagnen
Teatersjef ved Det Vestnorske Teateret Solrun Toft Iversen har akkurat sprettet champagnen når BA ringer.
– Det er ikke hverdagskost, sier hun med glede i stemmen.
– Jeg er veldig glad. Men kjenner også at jeg er overveldende lettet. Jeg tror ikke jeg har visst hvor bekymret jeg har vært før i dag, sier Toft Iversen.
Hun forteller at hun har brukt mye energi for å holde oppe håpet for teateret.
– Jeg har vært veldig bekymret for at vi skulle bli stående fast på den siste biten av finansieringen av de nye scenen vår. Jeg hadde ikke trodd at det skulle gå, så jeg er ordentlig og oppriktig overrasket, sier teatersjefen.
Den nye scenen som de nå er sikret midler til å drive, er enormt viktig for teateret, påpeker Toft Iversen.
– Det betyr at vi nå er et voksent teater. Vi har kjempet for å vokse og nå har vi to scener og frihet til å kunne produsere på begge.