Ivar Hjellestad har jobbet som meteorolog i over 30 år, men sluttet nylig i jobben.

– Jeg har jobbet altfor lenge, sier han lattermildt, men medgir at han fortsatt tar en og annen strøvakt hos Vervarslinga på Vestlandet. Nylig, under en av disse vaktene, fant han ut at han ville få greie på hvem som egentlig har mest grunn til å klage på været; vestlendingene, østlendingene eller nordlendingene.

– Det er jo litt artig. Alle klager på været, så jeg tenkte det kunne være greit å se hvor dårlig det egentlig hadde vært.

81 dager uten nedbør

Han gikk derfor gjennom antallet nedbørsdager de siste 350 dagene i Bergen, Oslo og Tromsø, og yr.no kunne i dag presentere resultatet av undersøkelsen.

Dét kan neppe komme som noen stor overraskelse på bergenserne.

For mens Oslo og Tromsø hadde henholdsvis 167 og 147 dager med 0,0 mm nedbør, var tallet i Bergen beskjedne 81 dager.

Og der antallet dager med bare litt fuktighet i luften (0,1 mm eller mindre nedbør) var 183 og 147 i Tigerstaden og Nordens Paris, var tallet i regnbyen bare 94 dager.

Bergen hadde nemlig hele 231 dager med mer enn 1 mm nedbør, og dermed klart foran Oslo og Tromsø med 132 og 147 dager.

Det burde dermed være hevet over enhver tvil at bergensere er dem som med mest belegg kan klage på vær og vind.

– Det viser jo egentlig at fint vær på Vestlandet er unntaket, og at regelen er omtrent slikt vær som vi har hatt i det siste, kanskje litt bedre, konstaterer han.

– Vi tåler dårlig vær

Men om bergenserne klager mest, er ikke Hjellestad sikker på.

– Jeg tror kanskje det er noen andre. Vestlendingene er vant med å ha det sånn, slik at vi tåler en del dårlig vær. Vi får være diplomatiske, si at bergenserne ikke klager mer enn det er grunn til, og la de andre være, resonnerer eks-meteorologen, som selv er på ferie.

– Drar du da selv til bedre vær?

– Nei, der jeg er nå, er det like gale som hjemme. Men jeg har lært meg å ta det vi får. Det er ikke annet å gjøre.