5. desember er det premiere på den norske Netflix-serien «Hjem til jul». Ida Elise Broch spiller den single sykepleieren Johanne. Hun befinner seg plutselig i en situasjon der hun må finne seg kjæreste på 24 dager, som hun må presentere for familien når hun kommer hjem til jul.

Dermed får hun hjelp av venninnen Jørgunn, spilt av Gabrielle Leithaug, til å sortere mulige kjæresteemner:

Mange nisser

Oddgeir Thune spiller «den romantiske legen», og Kingsford Siayor «den trofaste vennen», mens Ole Christoffer Ertvaag er «den intellektuelle». Mads Sjøgård Pettersen er «den sporty» – mens Bjørn Skagestad spiller «sugar daddy». Eksen er det Stian Blipp som gestalter.

– Det er mange nisser der ute, og da snakker vi ikke julenisser, sier «Hjem til jul»-regissør Per-Olav Sørensen, som mener menn må tåle slike karakteristikker, «for vi gjør mye rart».

Romantisk komedie

Nå slår Sørensen et slag for romantiske komedier. For det er akkurat dét «Hjem til jul» er.

– Det lages fryktelig mange julefilmer for barn, og parodier à la «Blodfjell», men lite av romantisk juleunderholdning for voksne. Det har vi importert voldsomt mye av fra USA og Storbritannia, men jeg tror vi er nødt for å dikte også våre egne slike historier.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sørensen påpeker at en vellykket romantisk komedie ikke er av det letteste å lage.

– Det må være varmt, sårt, romantisk, morsomt og – ikke minst: Gjenkjennelig.

Annet talent

Mens Broch er skolert skuespiller, ble artisten Gabrielle plukket ut fra sekken som regissør Sørensen kaller «annet talent».

– Hun er et naturtalent og helt rå, med masse bra instinkter og en fysisk humor, sier Broch.

Selv sier Gabrielle at skuespillerdrømmen var der, side om side med musikken, helt fra hun var liten.

– Morsom karakter

– Musikken seiret, sånn ble det, og det føltes riktig. Derfor er det fint plutselig å kunne gjøre lidenskap nummer to, sier Gabrielle, som ble oppringt og bedt om å stille på audition. Der imponerte hun med å ta formatet raskt, fortalte regissøren til NTB.

– Jeg tror rollen min ble skrevet etter at jeg var der. Jørgunn er en morsom karakter, kreativ, intuitiv og uforutsigbar, og den som får Johanne ut av komfortsonen, sier Gabrielle, som røper at selv om hun vanligvis «spiser mørkt drama til morgen, middag, kveld» og er hakket mørkere enn Jørgunn, har de én ting til felles:

– Jeg liker jul ekstremt godt!