Gå til sidens hovedinnhold

Mannaen er død

Artikkelen er over 2 år gammel

Vi visste han var syk, men ikke syk. Vår gode venn Magne Sverre Bjørkhaug ble funnet død i sitt hjem tirsdag 11. desember. Han ble 69 år gammel.

Mannaen var en sammensatt mann som ofte ble sett på turer tuslende alene og stadig mer sakte rundt i byen. Alltid i hvit skjorte og svart bukse. Han kjente mange, men få kjente ham godt.

Vi, vennene hans i kvisslaget BA Old Stars, visste imidlertid at han var en å stole på, en å regne med. Du kunne stille klokken etter Mannaen. Han var ordentlig i alt han foretok seg.

Selv om han var reservert og tilbakeholden, kunne han være både frekk og bitende. Men det milde og smilende blikket røpet gang på gang at det meste var sagt med humor og varme – tross alt.

For Mannaen var en omsorgsfull kar. Han var alltid ekte opptatt av hvordan det gikk med oss, og hvordan det gikk med avkommet, for de av oss som har slikt. Dessuten var han raus.

Mannaen var svært belest, et åpent leksikon, som det ble sagt, selv om han holdt seg til «analoge» medier, som TV, bøker og aviser – og avskydde mobiltelefon.

Ingen kunne kartomriss som ham. Spurte du ham om blomster og fugler, eller om konger, kriger og presidenter – Mannaen hadde svaret.

Han elsket klassisk musikk og kunne briljere med komponister og arrangører. Når det gjaldt ny popmusikk, derimot, avleverte han gjerne et standardsvar: Lady Gaga! Han traff på en av ti.

Idrettsinteressen hans var velkjent. Få kunne verdensrekorder – eller fjerdeplasser – som ham. Fotballinteressen veide likevel tyngst, selv om han foraktet profesjonaliseringen, ikke minst i sitt eget favorittlag, Manchester United.

Mannaen var klar på hvor han sto. Hans store hjerte var på venstresiden. Han kunne være raskt ute med skarpe og treffende kommentarer til autoriteter og høyrepartier. Han heiet på dem som gjorde sin plikt og krevde sin rett, arbeidsfolk og «underdogs».

Mannaen var oppvokst på Follese på Askøy. Han hadde en periode som sjømann i utenriksfart, men utdannet seg senere til typograf, og var stolt medarbeider først i BA, så i mange år på Blindeforbundets trykkeri i Bergen.

Vi skjønte han var dårlig da han ikke lenger orket å komme på kvisskveldene våre. Den siste kvissen med Mannaen hadde vi på telefon for fire uker siden. Han var glad og fornøyd over å være med på laget, som han igjen reddet fra nederlag.

Han var ikke den som overøste oss med klager over egen sykdom. Utad var han lei, men fremsto som optimistisk og fandenivoldsk på tross av hyppige besøk på sykehuset.

Men til slutt ballet det for mye på seg. Sykdommen akselererte, og Mannaen ble stadig dårligere. Til slutt ble det for mye.

Vi har mistet en god venn og kamerat vi aldri vil glemme, og lyser fred over minnet hans.

Dag Bjørndal, på vegne av BA Old Stars.

PS! Magne Sverre Bjørkhaug skal begraves fra Strusshamn kirke 21. desember kl. 10.30.

Kommentarer til denne saken