– Det er bekymringsfullt for borgerlig side at mennesker i sentrale posisjoner ikke synes å utøve klokt og godt lederskap, sier Venstres førstekandidat Erlend Horn.

Horn er oppgitt. Han sitter på sidelinjen og beskuer nok en kaotisk sak i byrådet i Bergen.

Mandag gikk Frps finansbyråd Liv Røssland av.

Hun mente seg dolket i ryggen i tomteselskapssaken av Høyres gruppeleder Dag Skansen, og fikk ikke støtte av byrådsleder Martin Smith-Sivertsen.

Slitasje

– Hva er grunnen til at det er så mye bråk i byrådet i Bergen?

– En del handler nok om slitasje, en del handler nok om at ikke alle er helt varme i trøyen. Det er vanskelig å sitte på utsiden og si eksakt hva som har skjedd, men åpenbart er det en del dårlig håndverk.

– Med «ikke varm i trøyen», sikter du da til byrådsleder Martin Smith-Sivertsen?

– Jeg håper at Martin nå tar ansvar og får ro rundt det som skjer i byrådet, svarer Horn til det.

En betraktning mange i KrF og Venstre gjør seg er at når byrådspartiene Høyre og Frp roter, så rammes også de som ønsker å samarbeide med dem.

I KrF er de sjeleglade, bokstavelig talt, for at de ikke signerte noen intensjonsavtale med Høyre og Frp om borgerlig samarbeid, slik Erlend Horn og Venstre gjorde for et par uker siden.

BA vet at det nå er stor frustrasjon med hvordan byrådet opptrer.

– Men for oss er det politikken som er viktigst, ikke personene som skal utøve den, sier Horn om et eventuelt borgerlig samarbeid fra høsten av.

Han påpeker at et borgerlig samarbeid avhenger av et mandat fra velgerne.

Skansen fikk skylden

KrF forlot byrådet i fjor sommer på grunn av rotet med bybanesaken. Også den gang fikk Høyres gruppeleder Dag Skansen store deler av skylden. Han ble anklaget for å ha ført sin egen daværende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen bak lyset, i tillegg til KrF.

Horn understreker at han aldri har hatt samarbeidsproblemer med den omstridte gruppelederen.

I dag har de fire herrene i byrådet en gjennomsnittsalder på 55 år. Samtidig har bare én av dem har lang politisk erfaring fra byrådet, nemlig Henning Warloe.

– Venstre må inn i et nytt byråd etter valget for å bidra med friskt blod og kloke hoder, sier Horn.

Smith-Sivertsen virker ikke særlig preget av kritikken han får av Horn, og sier at «det er naturlig at det i perioder vil være litt turbulens rundt et byråd».

– Men jeg er glad Venstre ser hva som er det viktige her, nemlig politikken og visjonene vi sammen kan få gjennomført i Bergen de neste fire årene.

KrF tar ikke lett på det

KrFs førstekandidat Dag Inge Ulstein tar ikke så lett på det. For noen uker siden mente han veldig sterkt at det ikke var riktig av KrF å inngå en intensjonsavtale med de borgerlige partiene.

– Jeg ville ikke binde oss i noen retning. Den oppfatningen er ikke blitt svekket i løpet av de siste dagene, sier Ulstein.

Han påpeker at et dobbeltspill fra Høyre var sterkt medvirkende til at KrF trakk seg ut av byrådet i fjor sommer. Nå er det påstander om det samme fra Liv Røssland sin side.

– Tillit er fundamentet for alt samarbeid. Det gjør ingenting at vi politikere mister tillit hos velgerne når vi fortjener det. Men nå gjør vi oss selv til narr i for stor grad. Dette trenger ikke Bergen, sier Ulstein.

– Er du egentlig overrasket over utviklingen i byrådet?

– Det er leit at det blir slik. Det står respekt av det Liv Røssland har gjort, hun har lagt kjepphester til side og gjort viktige grep. Men det blir bare spekulering fra min side om det kunne gått annerledes.

– Tror du den siste skandalen svekker sjansene for at KrF søker mot borgerlig side etter valget?

– Altså: Vi har en kjempejobb å gjøre skal vi gjenreise tilliten til politikken i Bergen. Vi tåler ikke flere slike saker. Nå møter jeg folk som bare vitser om jobben vi politikere skal gjøre. Det er ikke stas, og flere kjenner på den følelsen. Det er ugreit, og det må skje noen endringer. Slik jeg oppfatter det er byen lei av rot, og det gjelder oss alle sammen.