Etter et rufsete gruppespill viste de norske verdensenerne hva de er gode for i første utslagsrunde av OL-turneringen i sandvolleyball. Da ble de nederlandske vinnerne fra verdensserie-runden i Ostrava slått komfortabelt i strake sett.

I kvartfinalen ventet den russiske duoen Semenov/Lesjukov, som slo Mol og Sørum i gruppespillet. Men da det gjaldt som mest skulle de norske håpene få sin revansje. Norge vant kampen i strake sett 21-17, 21-19, og er klare for semifinale.

Der venter Martins Plavins/Edgar Tocs fra Latvia.

– De (Mol/Sørum) er kalde i hodet selv om de havner bak. Mange blir stresset når de kommer i slike situasjoner, men grunnen til at vi har vunnet mange turneringer er fordi de klarer å være kalde i hodet og beholde roen, sier trener Kåre Mol til NTB, som henviser til da russerne ledet 19–18 i andre sett.

Sterkt førstesett

Mol og Sørum har spilt alle sine fire kamper i Tokyo klokken 22 på kvelden, i svalere temperatur og i flomlys. I kvartfinalen var det klokken 9 lokal tid med over 30 grader og en sol som vekslet med å vise seg frem mellom skyene. Kampen gikk trolig før den norske duoen har stått opp flere dager tidligere i OL. Det så likevel ut til at begge løste det fint.

Etter å ha delt broderlig på poengene innledningsvis i første sett, så ikke de norske guttene seg tilbake. På stillingen 5–5 tilkjempet de seg en firepoengsluke som de aldri ga fra seg. Russerne fikk presset den ned i to poeng, men nærmere kom de ikke. Det første settet fra norsk og Anders Mol fikk æren av å smashe inn 21-17, via den russiske blokken.

Nervepirrende

Andre sett var hakket mer nervepirrende. Lagene fulgte hverandre tett hele veien. Først på 14–14 klarte den norske duoen å rive til seg en topoengsluke da de spratt opp i 16–14. Men russerne slo tilbake, og tok ledelsen i settet for første gang da de snudde til 17–16.

I varmen virket det imidlertid som at russerne var mest kjørt. Kampen ble utlignet da Konstantin Semenov ikke klarte å presse smashen sin innenfor linjene. De to neste poengene tok Norge og Christian Sørum. Da endte også det andre settet med norsk seier, 21–19.

Far og trener Kåre Mol forteller at han tidlig så svakhetstegn hos Semenov, og skulle gjerne sett at de norske utnyttet det bedre.

– Jeg tror vi hadde vunnet med mer om vi hadde spilt oftere på ham fra starten av. Han er litt lat i utgangspunktet, og i denne varmen kunne vi ha trøttet ham litt mer. Du ser jo, det er han som gjør feilene på slutten, sier Mol senior.

Norge er uansett klare for semifinale. Den spilles torsdag, mens medaljekampene finner sted i Tokyo på lørdag.