Gullhåpet lever for Anders Mol og Christian Sørum i sandvolleyball-EM. I kvartfinalen slo de russerne Konstantin Semenov/Ilja Lesjukov etter startvansker.

Tre sett måtte til for å avgjøre lørdagens storkamp i Wien. Der ble Mol og Sørum tidlig utspilt, men de norske OL-heltene viste helt andre takter mot slutten av første sett og resten av kvartfinalen.

Duoen gikk videre til semifinalen med sifrene 18-21, 21-18, 15–8. Siste sett ble en ren parademarsj. Søndag spiller de om sitt fjerde strake EM-gull, og det skjer én uke etter at Mol og Sørum ble olympiske mestere i Tokyo.

EM-kvartfinalen startet ikke lovende for nordmennene. De var aldri i ledelsen i første sett, og på det meste var de bakpå med syv poeng. Semenov/Lesjukov ledet 18–11 og så ut til å cruise inn første stikk, men endte opp med «bare» å vinne med tre poeng.

På reservetanken

Før kampen sa tidligere proffspiller Iver Horrem til NTB at Norges stjernespillere merker hardkjøret. Det kan forklare problemene i åpningssettet.

– De har på en måte fått en reaksjon etter OL-gullet, det blinker rødt på reservetanken. Det har vært press og et voldsomt trenings- og reiseregime gjennom mange år, sa Horrem, som er markedssjef i Norges Volleyballforbund.

I sett to hadde Mol og Sørum kontroll så å si hele veien, og det ble enda enklere i det tredje og avgjørende settet. Det ble en knusende 13-3-ledelse et tydelig bilde på.

Også i OL-kvartfinalen måtte Semenov og Lesjukov gi tapt for de norske verdensenerne. Der røk de ut i strake sett.

Kan toppe alene

I semifinalen blir det nederlandsk motstand i form av Alexander Brouwer og Robert Meeuwsen. Mol/Sørum slo dem ut i OLs åttedelsfinale for to uker siden.

Skulle det bli norsk finaletriumf i Wien, vil det gi Norges sjette EM-gull for herrer. Ingen nasjoner er i dag oppe i et slikt antall. Tyskland har i likhet med Norge fem titler.

Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide ble europamestere allerede i det andre mesterskapet i 1994, mens Vegard Høidalen og Jørre Kjemperud vant i 1997.

– Vi var veldig tidlig ute og fikk kompetansen. Vi fikk kulturen for å bli best, det har hjulpet alle andre, forklarer Horrem på NTBs spørsmål om hvorfor Norge hevder seg så bra i en verdensidrett som sandvolleyball.