– 17-åringer bør kjøre alene

Trygg Trafikk-direktør Kari Sandberg ønsker at 17-åringer skal få kjøre bil alene.

Trygg Trafikk-direktør Kari Sandberg ønsker at 17-åringer skal få kjøre bil alene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

For å redusere antall trafikkulykker ønsker Trygg Trafikk at ungdom skal få kjøre bil alene fra de er 17,5 år.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Forslaget til Trygg Trafikk vil gi ungdom mer erfaring bak rattet, noe som ifølge beregninger fra Transportøkonomisk institutt (TØI) vil kunne redusere antall ungdomsulykker.

– I dag får ikke ungdommer nok erfaring bak rattet før de slippes ut på veien med ferskt førerkort. Vi foreslår en gradvis utvidelse av førerretten der 17-åringene kan kjøre alene, med visse restriksjoner, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk i en pressemelding.

Ifølge TØI er manglende tekniske ferdigheter og forståelse av samspillet i trafikken en årsak til mange av disse ulykkene.

Trygg Trafikk foreslår et prøveprosjekt i en begrenset del av landet, der ungdommene som deltar vil kunne kjøre bil fra de er 17,5 år, med noen restriksjoner.

Ungdommene må først ha gjennomført minimum 100 timer dokumentert eller selvrapportert øvelseskjøring, og de må ha teoretiske og praktiske kunnskaper som tilsvarer dagens førerprøve.

I tillegg får de forbud mot kjøring om natten mellom klokka 23 og 06, og forbud mot å ha passasjerer under 25 år i bilen.

De siste fem årene har 241 bilførere i alderen 18 og 19 år omkommet eller blitt hardt skadde på veiene.

– Et prøveprosjekt vil kunne gi oss svar på om dette er et effektivt tiltak for å redusere ungdomsulykkene, sier Sandberg. (ANB-NTB)

Artikkeltags