2.536 km på én tank

Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink kom enda lenger enn beregnet - og presset forbruket til Mondeoen under 0,28 liter/mil.

Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink kom enda lenger enn beregnet - og presset forbruket til Mondeoen under 0,28 liter/mil. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Knut og Henrik startet i Helsinki – endte på Skedsmo.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

[Broom.no] De startet fra Helsinki i Finland klokken fem lørdag morgen med et klart mål: Å kjøre minst 2.467.7 kilometer på én tank diesel. Det tilsvarer et gjennomsnittsforbruk på 0,284 liter/mil – i en helt standard Ford Mondeo med 1,6-liters dieselmotor.

Du har kunnet følge rekordforsøket til Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink på broom.no gjennom hele helgen.

Kom enda lenger

Nå er det over. Kl 03.19 natt til mandag tikket beskjeden inn: Dieseltanken var helt tom og Mondeoen hadde stoppet. Men ikke i Oslo. Nei Knut og Henrik kom lenger enn de selv hadde våget å håpe på.

0,27 liter/mil

Ferden endte nemlig på Skedsmovollen, etter 2.536,4 kilometer. Det tilsvarer et gjennomsnittsforbruk på ganske utrolige 0,2796483.

Da Henrik og Knut planla turen, lød gjeldende verdensrekord på 2.456,7 kilometer på én tank. Den rekorden ble for øvrig satt med en bil som har sju liter større drivstofftank enn Mondeoen de bruker.

Med god margin

Rekorden ville bli slått inne i en E6-tunnel i Østfold. Det klarte de – med god margin. Ferden fortsatte nemlig et godt stykke nordover.

– Da vi kom til Tusenfryd, måtte vi velge trasé videre. Vi tok hensyn til været og medvinden, og valgte å kjøre mot Oslo og så videre nordover på E6. Og vi kom altså helt til Skedsmovollen før det var definitivt stopp på turen, forteller Henrik.

Og dermed kom altså de to nesten åtte mil lenger enn rekorden de la ut for å slå!

Alt klaffet

Etter at han har fått sovet noen timer, er det en strålende fornøyd Henrik vi har på tråden igjen.

– Jeg føler at vi fikk det optimale ut av dette. Alt klaffet, været kunne ikke vært bedre og jeg tror også vi to i bilen gjennomførte dette så bra som overhodet mulig ut fra våre forutsetninger. Det har vært en tøff og krevende tur, ingen tvil om det. To netter på rad i bilen tar på, mer enn vi kanskje trodde på forhånd.

– Men sannelig har det også vært litt av en opplevelse. Vi klarte målet vårt og vi kom lenger enn vi hadde våget å håpe på. Det gir en god følelse!

Politiet på plass

– Spesiell følelse da bilen til slutt stoppet?

– Ja, klart det var. Akkurat der og da er det naturligvis lett å tenke at vi kunne kommet enda lenger. Men for all del – vi var strålende fornøyde. Det tok heller ikke lang tid før politiet var på plass og kunne stemple dokumentene.

– Vi ringte jo første politikammer da vi kjørte inn i Norge, for å være på den sikre siden. Men vi måtte gjennom noen politikamre til før det var over. De var velvilligheten selv, alle sammen!

Kjøre på nattevakt

– Og nå skal dere puste ut noen dager?

– Å, nei da. Vi har jo helt vanlige jobber, og Knut er så vidt jeg vet på plass allerede. Jeg skal på nattevakt i kveld, jobber på Avinor på Gardermoen. Så da skal jeg sette meg i bilen igjen, he he. Heldigvis er det en kort tur!

Flere turer?

– Det er kanskje litt tidlig å spørre, men er det nye turer på gang?

– Det er ikke så godt å si akkurat nå. Vi er veldig slitne begge to og drar nok ikke av gårde med det aller første igjen! Men samtidig ... Jeg pleier å si at livsglede ikke er en stasjon man kommer til, men en måte å reise på. Vi har hatt det utrolig morsomt sammen og har realisert en stor drøm – sammen.

Så hvem vet, hvis det begynner å krible igjen ... Men aller først: Nå skal jeg sove!

PS: Like før Henrik og Knut la ut på turen, kom nyheten om at amerikanske John og Helen Taylor hadde slettet den tidligere rekorden, og kjørt 2.617 kilometer på én tank med en VW Passat. De kjørte imidlertid ikke i ett, men delte opp reisen i tre, og de kjørte kun på dagtid. Deres snittforbruk endte for øvrig på 0,28 liter/mil. (ANB)

Artikkeltags