(Siste)

Mens de argeste gullrivalene måtte forholde seg rolig, kunne Petter Solberg med WRC-regelverket i hånd teste gruslagte newzealandske veier tidligere denne uka. Mange mente det gir spydebergingen en solid fordel foran helgens kjøring, men det vil ikke Solbergs teamsjef Ken Rees være med på.

– Vi kjørte faktisk ikke så veldig mange kilometer, men det var riktignok på en vei som var ganske representativ for de forholdene som vi møter her nede. Testen handlet uansett mer om å bekrefte at Petter var fornøyd med oppsettet – enn å prøve nye ting, sier han til wrc.com – og tilføyer:

– Jeg tror ikke dette blir noen stor fordel for oss.

Klart regelverk

Bakgrunnen for at Petter Solberg kunne tillate seg å teste veiene på New Zealand, er følgende bestemmelse i WRC-regelverket:

Fabrikksteamene i VM har ikke anledning til å bedrive testkjøring utenfor Europa, mens det for privatførerne ikke foreligger slike begrensninger.

Dermed er Solberg den eneste av toppførerne i VM som har kunnet teste veiene i området rundt Auckland før starten går fredag morgen.

Shakedown på asfalt

Det hører også med til historien at shakedown i New Zealand – den offisielle testkjøringen foran hver VM-runde – kjøres på asfalt. Dermed blir det heller ikke noen mulighet til å kjenne på grusunderlaget for regjerende verdensmester Sebastien Loeb og de øvrige fabrikkskjørerne.

– Det er riktig, men fabrikksteamene har kjørt mange flere testkilometer i Europa enn oss forut for New Zealand, sier teamsjef Rees.

– Det er faktisk ganske lett å finne veier i Europa som likner på dem vi møter her, så jeg tror ikke de er på hæla i det hele tatt, tilføyer han.

– Vil åpne med seier

Med tre strake pallplasser i bagasjen er det uansett en meget selvsikker Petter Solberg som står på startstrek i Auckland.

– For oss handler dette om å gjøre det beste ut av det vi har, og Petter er definitivt selvsikker etter testen, sier teamsjefen.

Den eneste ulempen for Solberg er at han – i kraft av å være nummer to i VM-sammendraget – er andremann på veien under første dag av Rally New Zealand fredag. Det betyr at han trolig vil bli plaget med mye løsgrus, hvilket kan gi utslag på tidene.

God følelse

Storebror Henning, som ligger mer beskjedent plassert i kampen om VM-tittelen, kan fort dra fordel av det samme. Og østfoldingen vil slå tilbake etter alt trøbbelet i Tyrkia sist.

– Jeg har en god følelse, og vi skal gjøre vårt beste løp på lenge her nede, sier han – og varsler full gass fra første meter.

– Vi åpnet veldig bra i Tyrkia, og var helt i toppen på første mellomtid på første etappe. Men så smalt det. Her skal vi også være med helt fra start. Målet er å vinne første fartsetappe!

Det skal kjøres totalt 21 fartsetapper på til sammen 396,5 km på New Zealand. Det er den lengste distansen som er kjørt i et VM-løp siden Rally Tyskland i august i 2004. (ANB)