(Siste)

Spydebergingen kommer fra to strake pallplasser i Mexico og Jordan - og fredag posisjonerte han seg godt med tanke på å bestige podiet for tredje VM-runde på rad.

Etter åtte kjørte etapper er Solberg nummer fire sammenlagt etter meget stødig kjøring gjennom hele dagen. Spydebergingen noterte tre etappeseirer - og har ikke mer enn 18,9 sekunder fram til ledende Sebastian Ogier.

Franskmannen leder 2,9 sekunder foran Dani Sordo, mens Mikko Hirvonen er snaue ti sekunder bak på tredjeplass. Det betyr at regjerende verdensmester Sebastien Loeb i øyeblikket er bak Petter Solberg - nærmere bestemt sju sekunder.

Taktisk spill

Kanskje vil det vise seg at posisjonen til nettopp Solberg og Loeb er helt ideell etter første dag. I de siste VM-rundene har det nemlig vist å være en klar fordel å ikke lede etter fredagens kjøring. Lederen kjører først på veien på dag to - og det har hatt sine ulemper.

Kanskje vil dag to - på det meget tøffe underlaget i Tyrkia - gi samme type utslag.

Petter Solberg har da også ymtet frampå at han kunne komme til å kjøre taktisk – for å slippe å kjøre først på veien lørdag. Samtidig kan ikke eventuelle taktiske vrier gjennomføres like åpenlyst denne gangen som tidligere.

Fredag opplyste nemlig VM-arrangøren at bilene i Tyrkia følges med argusøyne for å avdekke eventuelle taktiske manøvre. Dersom noen blir avslørt, venter det straff.

Ifølge wrc.com skal de store VM-teamene ha blitt enige om å legge alle taktiske disposisjoner til side.

Solberg-mareritt

Henning Solberg traff på sin side en stein og stoppet allerede på den første av fredagens etapper. Rally Tyrkia er kjent for sine meget røffe veier, med mange steiner. Det har felt en rekke sjåfører gjennom rallyets historie, og fredag var det altså Henning Solbergs tur.

Omtrent to kilometer før mål på den 15 kilometer lange åpningsetappen utenfor Istanbul, var det stopp. Da hadde han kjørt glitrende innledningsvis. På mellomtiden snaut halvveis var han best av samtlige.

– Han hadde sensasjonell fart, men traff en stein og brakk styrearmen, forklarte Fords teamsjef Malcolm Wilson til wrc.com.

Solberg fortsetter rallyet lørdag, men har da pådratt seg så mye tidsstraff at han er sjanseløs i kampen om pallplassene. (ANB)