Gå til sidens hovedinnhold

Kjent biltyv fikk vrakpant, men saken ble henlagt

Artikkelen er over 7 år gammel

Politiet vet hvem som stjal og fikk vrakpant for Karl Eivind Pedersens bil. – I mine øyne betaler staten tyven for å stjele, mener eieren.

– Å henlegge denne saken er som å si at her er det fritt frem, man blir jo ikke straffet likevel. Hvilke signaler sender dette til unge kriminelle, når det tydeligvis er greit å livnære seg ved å stjele biler, spør Pedersen.

SPOLERT FERIE

Tidligere i år parkerte han sin gamle stasjonsvogn i et industriområde på Gaupås. Bilen skulle rustes opp før sommerens planlagte biltur til Danmark. Istedenfor ble bilen stjålet.

– Etter en ringerunde kunne Tollvesenet fortelle meg at bilen var levert til vraking hos Norscrap West AS. Jeg fikk også navnet på mannen som hadde gjort det, forteller Pedersen.

Med alle oppklarende opplysninger gikk han til politiet for å anmelde forholdet.

IKKE FØRSTE GANG

– Politiet sa det var snakk om en kjenning, og i samtale med lokalfolk fikk jeg høre om lignende hendelser utført av samme person, sier Pedersen.

Rett før fellesferien mottok han brev fra politiet hvor de formidlet at saken var henlagt grunnet manglende kapasitet.

– Uforståelig! Er det på grunn av ferietid? De fikk jo en ferdig oppklart sak servert på sølvfat. Når dette ikke får noen konsekvenser for gjerningsmannen, blir det som at staten har kjøpt tyvegods, sier en oppgitt Pedersen.

PRINSIPPSAK

Fordi Pedersen hadde avskiltet bilen for anledningen er det ingen forsikring som dekker tyveriet. Pedersen hadde investert flere tusen kroner i nye deler til bilen.

– For meg handler det mer om prinsippet enn om pengene. Det er frustrerende at tyven slipper unna med dette, mener han.

Familien Pedersen måtte avlyse bilferien, mens biltyven sitter igjen med vrakpant på 2500 kroner.

MÅ IKKE STÅ SOM EIER

Til tross for at Pedersen står som eier av den stjålne stasjonsvognen, kunne hvem som helst levere den til vraking.

– Det er visstnok bare å vise legitimasjon, slik at de vet hvem som skal ha overført vrakpanten. Det er jo helt sprøtt! I teorien betyr jo det at man bare kan dra på tokt for å stjele biler og få penger for det, mener Pedersen.

Da den gamle stasjonsvognen hans ble stjålet, leverte biltyven den til Norscrap West AS for vraking.

BA ringer daglig leder, Geir Olav Bøe for å høre hvilke rutiner de har på slikt.

INGEN REGLER

– Hvis noen leverer inn en bil, må de legitimere seg. Det er den eneste rutinen vi har. Vedkommende trenger ikke stå som eier av bilen, forteller Bøe.

– Hvorfor ikke?

– Vel, dersom det hadde vært en regel, hadde det gjort det vanskelig å gjennomføre vraking av en bil. Mange dumpede biler blir funnet i skauen. De kan ikke bare stå der for alltid. Er bilen stjålet, må den som leverer den stå ansvarlig for at han er en tyv.

MÅ PRIORITERE VOLD

– Jeg kan bekrefte at saken er henlagt på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet, men dersom du skal ha mer informasjon, må du vente til en av dem som har jobbet med saken kommer tilbake fra ferie, sier politiførstebetjent Marit Hanson ved Bergen Nord politidistrikt til BA.

Når politiet får for mange saker på bordet, skal de prioritere etter Riksadvokatens rundskriv. I dette står det at oppklaringsprosenten i voldssaker er for lav, og at saksbehandlingstiden er for høy.

Fristen for saksbehandlingstid i alvorlige voldssaker er 90 dager, og det er også en frist på seks uker som skal overholdes for saker som gjelder personer under 18 år.

Drap og andre alvorlige forbrytelser som vold- og seksualforbrytelser skal prioriteres. Det skal også alvorlige narkotikaforbrytelser eller trafikklovbrudd, alvorlige rasistiske handlinger og alvorlig økonomisk, internasjonal og organisert kriminalitet. Dersom det er knapphet på ressurser, skal disse sakstypene altså gis forrang.

Samtidig står det at prioriteringen av dette ikke skal gå ut over kvaliteten og rettssikkerheten på andre områder.

«Svake resultater ved oppklaring av vinningsforbrytelser — som er den forbrytelse folk flest rammes av — vil over tid svekke befolkningens tillit til politiet og den alminnelige trygghetsfølelse i samfunnet,» advarer riksadvokaten også i det samme rundskrivet fra 2012.

MANGE KRAV

Lokallagsleder Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund ønsker ikke å kommentere den konkrete biltyverisaken fra Åsane.

Han sier likevel på generelt grunnlag at politiet må prioritere knallhardt for å møte forventninger fra riksadvokaten, departementet og ledelsen.

– Samtidig er det ingen som sier hva som skal nedprioriteres. Vi er altfor få ansatte i politiet til å gjøre alle oppgavene som er pålagt oss, og det gjør at politiet må prioritere knallhardt.

Kommentarer til denne saken