Over én meter skiller største og minste P-plass

Helma Flolid (t.v.) og Anita Tofting tror begge at parkeringsplassen på Ikea er bredere enn det den egentlig er. - Jeg synes det er bra med plass her, men noen steder er det ganske smalt, sier Flolid til BA.

Helma Flolid (t.v.) og Anita Tofting tror begge at parkeringsplassen på Ikea er bredere enn det den egentlig er. - Jeg synes det er bra med plass her, men noen steder er det ganske smalt, sier Flolid til BA. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Hvor brede er egentlig parkeringsplassene? Og stemmer det at det er smalere noen steder? BA har sjekket, og resultatene viser at det er store forskjeller.

DEL

Se interaktivt kart i bunnen av saken.

– Jeg tipper denne parkeringsplassen er tre meter bred, sier Helma Flolid skråsikkert.

Vi står i parkeringshuset til det nye Ikea-bygget i Åsane.

Venninnen mener det er 2,5 meter mellom de hvite stipene, og da må selvfølgelig BAs målebånd frem.

– 2,40!? Jeg vant, jubler Anita Tofting og slipper den ene enden av målebåndet slik at det surrer tilbake i den gule hylsen i en voldsom fart.

Ifølge forsikringsselskapene kolliderer vi stadig oftere når vi rygger, og handleturer får skylden. Bilister BA snakket med mener utviklingen må skyldes at p-plassene er vel smale flere steder.

3,3 METER

BA har derfor målt parkeringsplassene på en rekke kjøpesentre i byen.

Resultatet viser at det er forskjell fra p-hus til p-hus. Det som kanskje er mest overraskende er at det er betydelig forskjell fra p-plass til p-plass på den samme rekken. Du gjør dermed lurt i å gjøre slik som Helma Flolid på Ikea.

– Å, nei, jeg parkerer ikke hvor som helst. Jeg velger luke med omhu. Er det for tett, kan det bli bulker, sier hun.

Flere steder BA målte, blant annet på Vestkanten, var det stor forskjell på hvor brede plassene var.

På Vestkanten målte vi først tre plasser som var mellom 2,3 og 2,4 meter. På enden av den samme rekken var det en plass som var hele 3,3 meter.

SMALEST I BYGARASJEN

Den smaleste p-plassen BA målte var i Bygarasjen. Denne bare 1,96 meter bred.

En Opel Corsa sto parkert på denne plassen da BA var ute for å måle. Opelen hadde rett over ti centimeter til overs på hver side av hjulene.

Til sammenligning ville en Audi Q5, som er nesten 1,9 meter bred, bare hatt tre ørsmå centimeter til rådighet på hver side av hjulene hvis den sto parkert i den samme luken.

VESTKANTEN OG LAGUNEN PÅ TOPP

For å sammenligne de ulike P-husene, har BA regnet gjennomsnittsbredde.

Vestkanten, Oasen og Laguneparken er testens vinnere. Plassene på Vestkanten fikk et gjennomsnitt på 2,6 meter, og Oasen fikk 2,4 meter.

Det nye p-huset i Laguneparken har en gjennomsnittsbredde på over 2,39 meter.

Dårligst i klassen blir Åsane Storsenter, Bygarasjen og Sletten senter.

Bygarasjen ender på sisteplass med en gjennomsnittsbredde på rett over 2,1 meter.

TO METER FORSKJELL

Hvor stor plass man har til rådighet mellom parkeringsrekkene kan også spille en stor rolle. BA har målt avstanden mellom to tilfeldig valgte parkeringsrekker i hvert p-hus.

I p-huset på Åsane Storsenter er det nesten syv meter mellom rekkene. På Bystasjonen er det bare fem.

Det er verdt å merke seg at parkeringsrekkene i Bygarasjen er skråstilt.

Det gjør at det er behov for mindre plass når man skal manøvrere seg inn og ut.

BARNESETE

Linda Røed på Åsane Storsenter sier at hun ofte irriterer seg over trange parkeringsplasser når hun er på handletur.

– Jeg valgte denne parkeringsplassen i dag fordi det var ledig ved siden av. Dersom noen hadde parkert der mens jeg var inne, ville det blitt vanskelig å få Elias på plass i barnesetet. Det blir ofte trangt, derfor velger jeg de litt større familieplassene på Ikea og Lagunen, sier hun.

Det er også familieparkeringsplasser i p-huset på Åsane Storsenter, men Linda Røed sier at hun likevel sjelden parkerer der fordi det blir langt å gå.

– Har du noen gang bulket på parkeringsplassen?

– Nei. Ikke ennå.

Tilbake på Ikea lukker Helma Flolid Fiatens bagasjedør med et smell, og peker på en rød bil som står parkert med det ene fremhjulet godt plantet på midtstripen.

– Folk må lære seg å parkere. Når de setter fra seg bilen på stripen er det i hvert fall ikke plass!

I det interaktive kartet kan du se bilder og lese om de ulike p-husene. Leser du BA på mobiltelefon? Trykk her for å se kartet.

Artikkeltags