Gå til sidens hovedinnhold

De beste skole-appene

Artikkelen er over 9 år gammel

Med disse appene kan du studere smartere.

[Teknofil.no] Skoleåret 2012/2013 er så vidt i gang både for store og små. For de fleste er skoletiden fylt med utfordringer og hindere som enten må løses eller overkommes. De som lykkes best på skolen eller universitetet er de som er godt organisert og klarer å jobbe strukturert, som motiverer seg selv og som bruker alle tilgjengelige virkemidler for å nå målene sine.

Mobiltelefonen, og eventuelt et nettbrett, kan være til god hjelp for deg som vil ha orden i skolesakene. Her gir vi deg noen app-tips som vil være til hjelp når friminuttet er over.


Barne- og ungdomsskole

Barnevakten.no og flere andre eksperter anbefaler at barn bør være minst 10 år gamle før de får sin egen mobiltelefon, med mindre det ligger spesielle hensyn til grunn. Likevel er det nok mange barn som får lov til å låne foreldrenes mobil en gang i blant, og så lenge det skjer under oppsyn burde det ikke være noe i veien med det.

For barneskolebarn, og særlig de yngste, kan det være aktuelt med apper som trener på språk og matematikk. Slike apper kan man gjerne bruke hjemme, og flere av dem fungerer også bedre på et nettbrett på grunn av større skjerm.

Les også: Dette er de essensielle Android-appene

yasp! eller Time-Table

En timeplan på mobilen kan være nyttig for de litt større barneskolebarna som bruker egen mobil, og ikke minst de som går på ungdomsskolen. yasp! er en av flere gode timeplan-apper til Android, mens Time-Table er en av de bedre til iPhone. Du kan selvsagt bruke Google Kalender eller telefonens innebygde kalender også, men disse appene gir deg en veldig fin oversikt.

Last ned yasp! gratis (Android) eller kjøp Time-Table for 7 kroner (iOS)


Smart Tools

Den smarte appen Smart Tools kan være kjekk å ha enten du går på ungdomskolen eller er ferdig utdannet. Her får du nemlig flere forskjellige måleinstrumenter til mobilen din, slik at du kan måle blant annet lengde, høyde, bredde, vinkel og decibel, samt at du får kompass og lommelykt og mye annet med på kjøpet.

Gratisversjoner fra samme utvikler med begrensede funksjoner finnes, men fullversjonen av Smart Tools til Android er absolutt verdt de 35 kronene den koster.

Smart Tools til Android.


DragonBox+

Dette spillet gjør det enkelt og morsomt å lære algebra. Til å begynne med består likningene av symboler, noe som gjør det lettere å forstå de grunnleggende prinsippene. Allerede testet på norske (og franske) skolebarn av utvikler, med gode tilbakemeldinger.

Kjøp DragonBox+ til Android (40 kroner) eller iOS (42 kroner)

Finnes også i en versjon til rundt 20 kroner med færre oppgaver og tilpasninger.

Les også: Her er de essensielle iPhone-appene


Tricks of Science

Norske Andreas Wahl viser deg hvordan du utfører spennende kjemi-triks i appen Tricks of Science til iPhone og iPad. Forklart med tekst, bilder og video er det mye å lære om kjemi her.

Kjøp Tricks of Science for 14 kroner (iOS)

Tricks of Science.


Wikipedia-apper

Selv om du ikke nødvendigvis bør oppgi det brukergenererte oppslagsverket Wikipedia som kilde i skolestilen din, fungerer det veldig bra til å sjekke raske fakta. Den offisielle Wikipedia-appen er absolutt brukbar, men...

...vi foretrekker heller Wikipanion til iOS og Wapedia til Android (begge gratis).

Øvrige: Child Mode (Android), TimeSpread (gratis timeplan, iOS), School Timetable (Windows Phone), Mathemagics (iOS), iStudiez Pro (7 kroner, iOS)

NESTE SIDE: Videregående skole og høyskole/universitet


Videregående skole og høyskole/universitet

Både på videregående skole og høyskole eller universitet har du flere studieretninger å velge mellom, men det finnes likevel en del apper som kan passe for nesten alle. Orden og system blir svært viktig når du begynner på videregående skole, og da kan smartmobilen være et nyttig verktøy.

Se for deg apper som lar deg skrive ned alle målene dine for semesteret, legge inn varsler for prøver, ta notater eller hjelper deg med å pugge. Slike apper er det mange av. I tillegg har du god tilgang på digitalt læremateriale av høy kvalitet via mobilen eller nettbrettet.


Evernote

Hvis du ikke kjenner til Evernote fra før, er det på høy tid å bli det. Dette er et notatprogram som fungerer på både PC, nettbrett og mobil, og synkroniseres slik at du kan fortsette der du slapp når du bytter enhet. Dette bør du bruke til å ta notater, skrive ned vanlige gjøremål og litt større mål, samt lagre diktafonopptak og bilder. Det finnes flere gode alternativer til Evernote, men denne er utvilsomt mest populær.

Last ned Evernote til Android, iOS eller Windows Phone (gratis)

Les også: Essensielle apper til Windows Phone


iTunes U

Apple har satset tungt på tilrettelegging for utdanning, noe iTunes U er det tydeligste eksempelet på. Her kan du laste ned forelesninger og annet læremateriale fra mange anerkjente universiteter – dog hovedsaklig amerikanske. NTNU i Trondheim er imidlertid representert i iTunes U, og deres forelesninger og foredrag er på norsk. Appen fungerer kanskje aller best på en iPad, men du kan fint bruke iPhone-en din også.

Last ned iTunes U gratis (iOS)

iTunes-U.


Khan Academy-apper

Non-profitorganisasjonen Khan Acadamy tilbyr gratis, digital undervisning, og har blant annet fått millionstøtte fra Google for å videreutvikle tjenesten sin. Med forklarende videoer kan du tilegne deg kunnskap om alt fra matte og fysikk til historiske epoker og finans. Ettersom alt foregår på engelsk, og ikke minst fordi mye av materialet er avansert, vil denne tjenesten passe best for norske elever på videregående skole eller studenter.

Det finnes ingen offisielle Khan Academy-apper, men du kan for eksempel bruke Khan Archiver til iPad og iPhone (gratis) eller den noe enklere appen Khan Academy Player til Android. Til Windows Phone kan du laste ned gratisappen Khan Academy. Nettsiden www.khanacademy.org fungerer også bra på mobiler med større skjerm, eller særlig nettbrett.


Hurtigleser

For å pugge fakta eller trene på å holde foredrag kan iPhone-appen Hurtigleser være til god hjelp. Her kopierer du inn teksten du vil pugge og velger hastighet, og deretter kommer ett og ett ord opp på skjermen. Du kan også velge en tekst fra Wikipedia hvis du bare vil trene på å lese fortere. Last ned Hurtigleser til iPhone (gratis)

Vi har ikke funnet et like godt alternativ til Android, men Speed Reader kan prøves.


Dropbox – eller annen skytjeneste

Med Dropbox kan du lagre bilder, videoer og dokumenter "i skyen" slik at du har dem tilgjengelig hvor som helst – på mobilen, nettbrettet og PC-en. Her kan du for eksempel ta backup av alt skolearbeid. Du kan selvsagt bruke iCloud (iOS) eller SkyDrive (Windows Phone) eller andre skytjenester, men Dropbox er kanskje et lite hakk bedre og fungerer på alle plattformer.

Last ned Dropbox gratis til Android, iOS eller Windows Phone (uoffisiell app)

Dropbox.

Øvrige:

Day One - Journal (35 kroner, iOS), , Formelsamlingen (gratis, iOS /Android), Documents To Go (iOS - 119 kroner /Android - 89 kroner), Microsoft Academic Search (Windows Phone), Flashcard Machine (Android - 17 kroner)

Undervisningsinstitusjoner, fordelsprogrammer etc.:

BI Mobile (gratis, iOS/Android), Sonans (gratis, iOS/Android), Itslearning pluss (Android), CampusGuiden NTNU (iOS/Android), Student Bergen (iOS - 14 kroner/Android - 17 kroner), StudentAppen (iOS), Studentkortet (iOS/Android), Fronter (iOS/Android).