" /> " /> Gå til sidens hovedinnhold

Glem iPad og Tab – her er kongen

Laptop, nettbrett og spillmaskin i ett!

KONKLUSJON

+ Lynrask
+ Knallgod skjerm
+ Fantastisk spillmaskin
+ Lang batteritid
+ God på video
+ Bra kamera
+ Full kontorpakke
+ Supert tastatur
+ Alt du trenger av innganger
+ Støtter "alt" tilbehør


- Proprietær ladeløsning
- Ingen 3G-versjon
- Litt usikker på byggekvaliteten


Transformer Prime er det mest fleksible nettbrettet på markedet i dag. Det skifter uanstrengt ham fra nettbrett til en bærbar PC med kjempelang batterilevetid eller en kraftig spillkonsoll.

Etter én uke med Asus Transformer Prime kan vi konkludere med at dette er et produkt som lever opp til alle forventningene våre – og litt til.

Nettbrettet har en skjerm på omtrent ti tommer, altså tilsvarende Apples iPad 2 og Galaxy Tab 10.1. Skjermen er en av de beste vi har sett i noe nettbrett. Bildekvaliteten er super og lysstyrken er helt ekstrem. Det skulle tilsi at den fungerer veldig bra utendørs, uten at vi har hatt sjans til å få testet den i ekte sollys i disse vintertider.

BØRSTET ALUMINIUM

Nettbrettet og hele tastaturdelen er pakket inn i børstet aluminium. I løpet av testperioden la vi merke til at dekselet hadde blitt litt skjevt rundt tilkoblingene. Det påvirket ikke bruken av Transformer Prime, men det gjør oss likevel litt usikre på byggekvaliteten.

Både selve nettbrettet og tastaturet som følger med er svært slanke enheter. Nettbrettet er faktisk det tynneste vi har sett så langt, med sine 8,3 millimeter på sokkelesten.


NESTEN LAPTOP

Det følger med en egen tastaturkrybbe for Transformer Prime, slik at nettbrettet i en håndvending kan bli til en superlett bærbar PC. Tastaturet har nordiske tegn og er veldig godt å skrive på. Du klikker det av og på nettbrettet med en knapp


OVERLEGEN BATTERITID

Tastaturet gjør det ikke bare mye enklere å skrive, det skjuler seg også en batteripakke inni. Med tastaturet påmontert skal Transformer Prime derfor kunne gi deg hele atten timer batteritid. Vi har ikke målt dette, men vi har brukt det tungt i to arbeidsdager uten å gå tom for batteri.

Uten tastaturet er batterilevetiden oppgitt til tolv timer, noe som stemmer bra med våre erfaringer.

Tastaturet gir deg også flere tilkoblinger – en USB-kontakt for å koble til tilbehør som mus og kamera, og en inngang for vanlig SD-kort. Transformer Prime har dessuten inngang for minnekort av typen MicroSD på selve nettbrettet.

Det fysiske fulltastaturet gjør Transformer Prime til et reelt alternativ når du skal redigere dokumenter og jobbe. Derfor er det betryggende at du får med fullverdig kontorprogramvare.


KOMPLETT KONTOR

Her går regneark, dokumenter og presentasjoner lett unna, og du kan åpne og redigere vanlige Office-dokumenter. For andre typer bruk følger notatprogrammet Supernote med. Det lar deg skrible notater og skisser rett på skjermen, ta bilder og skrive med tastaturet. Det forenkler hverdagen i klasserommet eller i møter.

Vanlig nettsurfing og e-postlesing er oppgaver som nettbrett tradisjonelt fikser med stil. Det gjør også dette nettbrettet.

Transformer Prime er enkelt sagt nesten et komplett kontor på egen hånd. Bruker du en bærbar PC mest til tekstredigering, e-post og surfing kan du helt fint erstatte den med Transformer Prime.


BÆRBAR SPILLKONSOLL

Asus' nyeste nettbrett er likevel mye mer enn et kontor på farten. Den er også en medieboks og en spillkonsoll.

Inni Transformer Prime sitter nemlig den nyeste teknologien fra skjermkortprodusenten Nvidia. Her er det krefter i massevis til å drive avanserte spill og tung videoavspilling.

Noen av spillene som dette nettbrettet kan kjøre er beint frem imponerende. Transformer Prime kan også kobles rett til store skjermer med HDMI-kabel, og på toppen av det hele kan du koble til PlayStation- og Xbox-kontrollene dine når du skal spille spill. Vi snakker altså her om en fullverdig bærbar spillkonsoll.

Selve nettbrettet har ikke så god støtte for ulike filmformater, men det er kraftig nok til å spille nesten hva det skal være med en avspiller fra Android Market.

Også musikk gjør Transformer Prime godt. Her får du en svært god og brukervennlig musikkspiller parret med særdeles god lyd.

TIL SLUTT

Vi har egentlig bare to høner å plukke med Asus. Den ene er at Transformer Prime ikke kan gi deg mobilt internett via 3G. Foreløpig er det ikke annonsert noen versjon med innebygget 3G, selv om Asus har antydet at det kan komme.

Den andre er at Apples App Store fortsatt har et bedre og rikere utvalg av apper for nettbrett. Det kan imidlertid forandre seg det nest året. Med et økende fokus på store skjermer i Android Market, og Nvidias egen Tegra Zone som viser deg veien til de råeste spillene, har Transformer Prime langt på vei imøtegått det handicappet og vi har valgt å ikke trekke for det.

Transformer Prime er enkelt og greit det råeste nettbrettet som fins i dag. Frem til Transformer Prime var det Apple iPad 2 og Samsung Galaxy Tab 10.1 som delte tronen mellom seg. Nå er det én konge.

FOR DEG SOM MÅ HA 3G

Er du helt avhengig av 3G-tilkobling i nettbrettet ditt kan likevel Samsungs Galaxy Tab 10.1 eller Apples iPad 2 være alternativ til Transformer Prime – men dette er langt mindre allsidige nettbrett.

Du må nemlig gi avkall på en del av batteritiden, den voldsomme kraften i Tegra 3 og mange av inngangene. Tastatur må du dessuten kjøpe utenom for de andre nettbrettene, og siden disse som regel fungerer via Bluetooth mister du batteritid på å bruke dem.

Terningkast: 6

Les hele testen av Asus Transformer Prime på Amobil.no