137 bilder er lagt ut på ei Facebook-gruppe opprettet av 12-åringer. Hver av de 137 bildene representerer en deltaker i kåringen «Norges fineste 00'er», og på et vis stemmes den «fineste» jenta fram. Dette er ifølge slettmeg.no ingen ny trend. Lokale barn er både deltakere og avgir stemmer i konkurransen.

– Dette er et fenomen som har vært hele 2012, og vi har meldt fra til Facebook flere ganger, sier Christian D. Meyer i slettmeg.no i Gjøvik til oa.no.

KLASSISK KONSEPT

Ifølge Meyer er konseptet med kåringer et nokså klassisk fenomen for denne aldersgruppen.

– 12-åringer har gjerne et stort markeringsbehov og tilbakemeldingsbehov. Hver gang de legger ut et bilde popper det opp meldinger som «søta» og liknende, men dette går de lei i 16-årsalderen og da begynner de å bruke sosiale medier mer fornuftig, sier Meyer.

Samtidig påpeker han at det heldigvis er nokså uskyldige portretter som legges ut på disse sidene.

MELDER PÅ VENINNER

Flere av bildene som er lagt inn på Facebook-gruppa er lagt inn av venninner av den som er avbildet.

Om man ikke ønsker å delta i konkurransen, og er påmeldt mot sin egen vilje vil Meyer anbefale å si ifra om det. Meyer viser til åndsverklovens paragraf 45C som tilsier at den som har tatt bildet har copyright, mens den som er avbildet i portretter har eierskapet til bildet. Likevel er dette vanskelig å håndheve i tilfeller som dette, da Facebook ikke omfattes av norsk lov fordi serveren er plassert i utlandet.

Om man ikke tør å si fra til venninna kan man henvende seg til slettmeg.no.

– Vi bistår i slike saker, sier Meyer, og legger til at slettmeg.no mottar 500–600 henvendelser i måneden, hvordan 28 prosent av dem er Facebook-relaterte.

– FACEBOOK ER SERIØSE

Som nevnt har slettmeg.no allerede meldt fra til Facebook om flere slike grupper, og det sosiale nettstedet tar henvendelsene alvorlig.

– Facebook er en seriøs aktør og har en veldig ryddig policy. Så er det jo også slik at man i USA må være 13 år for å være medlem av sosiale nettsteder, og da sletter de det med en gang vi rapporterer, forklarer Meyer.

Slettmeg.no har lagt ut en «bruksanvisning» for hvordan man sikrer at informasjon på eksempelvis Facebook ikke når ut til uvedkommende.

– Det lønner seg å gå gjennom kontoinnstillingene, sier Meyer.

Sosiale nettsteder kan benyttes av personer som har uærlige hensikter, og om man har åpen profil kan uvedkommende finne informasjon som bør være skjult.

– Det er også en grunn til å være restriktiv. Har man en åpen profil kan det være enkelt å finne ut hvilken vei unge jenter går hjem fra skolen for eksempel, påpeker Meyer.

Slettmeg.no er rådgivning for den som føler seg krenket på nett og er en del av Norsk senter for informasjonssikring som holder til i Gjøvik.