Det mener Knut Yrvin, prosjektleder i stiftelsen Skolelinux, som tilrettelegger operativsystemet Linux til bruk i den norske skolen.

Linux er et gratis alternativ til Microsoft Windows, som har bortimot monopol på PC-markedet.

– Den nye åndsverkloven er en gavepakke verd mange milliarder til Microsoft og amerikansk programvareindustri, sier Yrvin til Dagsavisen.

MILLIONER Å SPARE

Onsdag møter Knut Yrvin på Stortingets åpne høring for å framføre Skolelinux kritikk mot den nye åndsverkloven - også kalt MP3-loven. Et tjuetall organisasjoner innen musikk, film og data skal legge fram sine synspunkter på den omdiskuterte loven.

– Loven vil beskytte Microsofts medieavspillere, og forby oss å utvikle egne medieavspillere for digitale læremidler. I praksis vil det ekskludere Skolelinux fra markedet, mener Yrvin.

Skolelinux brukes på 200 skoler over hele landet.

VELGER MICROSOFT

– Stadig mer av undervisningen forutsetter bruk av data. For ti år siden var det ikke mange som ville ha trodd at skoleelever skulle få bruk for internett til eksamen. Men i høst så vi at eksamen i datafag ble distribuert på internett. For å gjennomføre denne eksamenen, var det nødvendig å bruke programvare fra Microsoft, sier Yrvin.

Forbudet mot å omgå kopisperrer gjelder ikke bare CD-er, som mye av debatten rundt loven har handlet om. Forbudet omfatter også kopisperrer på lydfiler, videofiler og annet innhold – såkalte Digital Rights Management-systemer.

– Blir den nye åndsverkloven vedtatt, vil det bli umulig for Skolelinux å tilby et alternativ til Microsofts medieavspillere. Og kan ikke Skolelinux tilby en lovlig medieavspiller, vil kundene velge Microsoft Windows, som kommer med innebygd medieavspiller, sier Yrvin.

– Loven er ikke bare et tilbakeslag, det vil innebære et markedsforbud for Skolelinux. Utdanningsdepartementet krever at Skolelinux skal konkurrere i markedet på å tilby gunstige løsninger for data i skolen, på lik linje med Microsoft og Apple. På den andre siden innfører Kulturdepartementet lover som forutsetter et kundeforhold til disse produsentene, påpeker Yrvin, som mener dette er en gavepakke til amerikansk programvareindustri, på bekostning av norske konkurrenter.

– Dette på et felt hvor vi allerede har et handelsunderskudd på 23 milliarder kroner årlig. Microsoft og Apple bruker kopisperre-teknologi for å holde konkurrenter ute av markedet. Dette får konsekvenser for skolemarkedet. Bare i Oslo kunne man spart 25 millioner i året. Disse pengene kunne vi brukt til flere lærerstillinger, i stedet for å bruke dem på programmer fra Microsoft, mener Yrvin.