Nytt varselskilt for CD-sperrer

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

De siste CDene fra Shakira og Celine Dion er ubrukelige i CD-spilleren på datamaskinen. Nå skal plateselskapene varsle bedre om slike utgivelser.

DEL
Plateselskapene BMG og Sony har det siste året testet ulike tekniske låsesystemer som gjør det vanskeligere å kopiere musikk digitalt, blant annet til internett.

Kopisperrene kan imidlertid også begrense ordinær og lovlig bruk, som i enkelte tilfeller avspilling på audioutstyret i vanlige datamaskiner.

Dette er blitt et problem, blant annet fordi mange velger en multimedie-PC i stedet for et tradisjonelt stereoanlegg, eksempelvis på jobben.

Plateselskapenes sammenslutning IFPI introduserer derfor et nytt symbol som skal varsle forbrukere om at CDer med dette merket kan lage trøbbel for eieren om den benyttes i andre sammenhenger enn på et stereoanlegg.

- Kopibeskyttelse er et logisk tiltak mot massekopiering og digitalt pirateri. Den nye logoen vil være til praktisk hjelp for plateselskaper og forhandlere som skal informere forbrukere om CDer som bærer en eller annen form for kopibeskyttelse, sier administrerende direktør i IFPI, Jay Berman.

SAKSØKTE PLATESELSKAP
Varslingsordningen er i første omgang frivillig, ifølge meldingen fra IFPI. Det betyr at plateselskapene foreløpig ikke forplikter seg til å merke CDer med ulike låsesystemer med dette symbolet. Det spørs imidlertid hvor lenge forbrukere og eksperter aksepterer CDer som plutselig ikke virker.

I USA vant Karen DeLise tidligere i år frem med sitt krav overfor utgiveren av en CD med Charley Pride. Hun greide nemlig ikke kopiere musikken til en mp3-spiller og saksøkte plategiganten Vivendi Universal. Slik kopiering til eget bruk er nemlig lovlig.

Selv om selskapet inngikk forlik med DeLise utenfor rettssalen, tolker rettighetsorganisasjonen Elektronisk Forpost Norge utfallet av saken som en liten seier.

- Forliket tyder på at plateselskapene foreløpig ikke vil ta denne kampen i rettssalen, sa president for organisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN), Bjørn Remseth, til nyhetsbyrået Origo i mars.

SALGET KAN GÅ I LÅS
I USA får DeLise tilbake pengene hun har brukt på CDen og søksmålet, samt at plateselskapet har forpliktet seg til å merke CD-utgivelser med kopisperre bedre. I Norge har Sony for øvrig merket Shakiras album med kopisperre-varsel. Ulike pressgrupper mener kopisperren krenker rettigheter forbrukerne har hatt i flere tiår.

- De forsøker så godt de kan å innskrenke forbrukernes rettigheter og ha full kontroll fra musikken kommer fra artistenes munn til lytternes øre, mener Remseth.

Musikkindustrien risikerer at mange brukergrupper vil boikotte utgivelsene dersom plateselskapene ikke lenger vil utgi CDer som kan brukes i flere formater, mener forbrukerorganisasjoner i USA etter forliket.

Musikkindustrien har i flere år hevdet at illegal kopiering av digitale musikkfiler hemmer platesalget, selv om mange eksperter tviler på om de siste årenes nedgang i CD-salget lar seg forklare så lett.

Enkelte analytikere hevder blant annet at CD-salget på nittitallet var kunstig høyt fordi mange oppgraderte platesamlingen fra vinyl til CD.

Artikkeltags