Gå til sidens hovedinnhold

Så mange gamle
mobiler har vi

Artikkelen er over 8 år gammel

En av fem vestlendinger har minst fire gamle mobiler liggende i skuffen.

Det viser en ny undersøkelse Norstat har gjennomført for Telenor.

Nå skal lokale idrettslag samle inn de kasserte mobiltelefonene.

Vi skaffer oss nemlig langt flere telefoner enn vi leverer til gjenvinning.

– Det hoper seg opp i roteskuffene. Så nå vil idrettslag over hele landet samle inn telefonene du ikke trenger. Over 90 prosent av en gammel telefon kan brukes i ny produksjon, sier administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge i en pressemelding.

I disse dager starter en omfattende innsamling av gamle mobiler. 550 idrettslag landet over er med, og dugnaden er et samarbeid mellom Telenor og Norges Idrettsforbund. Lagene får 35 kroner for hver telefon de samler inn.

7,8 MILLIONER TELEFONER

Potensialet for å tjene gode penger er stort. For bare i Hordaland finnes det nærmere 800 000 kasserte mobiler i skuffer og skap.

53 prosent av vestlendingene (Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal) har to eller flere gamle mobiltelefoner liggende, viser spørreundersøkelsen.

Nesten en av fem har fire telefoner eller flere.

Til sammen blir det litt over to millioner ekstra mobiltelefoner bare på Vestlandet. I hele Norge ligger omlag 7,8 millioner mobiltelefoner og støver ned.

I fjor ble det solgt 2,2 millioner mobiltelefoner i Norge. Det er en nedgang på to prosent fra året før. Smarttelefonene står nå for hele 86 prosent av mobilsalget.

– Folk beholder gjerne smarttelefoner noe lenger, men vi tror det er behov for denne kampanjen i mange år fremover. Nordmenn er opptatt av miljøet, og det akkumulerte antallet gamle mobiler er stort, sier Berit Svendsen i pressemeldingen.

TJENER MILLIONER

Årets aksjon er den tredje i rekken. De to første årene samlet idrettslagene inn til sammen over 350 000 gamle mobiltelefoner. Det ga dem 12,4 millioner kroner til klubbkassene.

– Dette er penger som gjør godt i klubbkassene rundt om kring i landet. I tillegg er det en dugnad med tydelig miljøprofil. Det skaper ekstra engasjement hos innsamlerne, sier idrettspresident Børre Rognlien i Norges idrettsforbund i pressemeldingen.

Aksjonen er en del av Telenor-programmet «brukt mobil nye muligheter’» og er i ferd med å bli kjent i befolkningen.

Fire av ti sier de kjenner til den, og ni av ti sier de er klar for å gi fra seg en kassert telefon til aksjonen, ifølge Norstat-undersøkelsen.

Gjenbrukt

Ifølge Telenor samles telefonene inn i spesialposer som gjør at de ikke kan tas ut når de først er lagt oppi.

Telefonene blir sendt til Telenors returpartner Regenersis Inc. i Storbritannia.

Brukbare telefoner restasureres for videresalg, men resten blir resirkluert. Alle data blir slettet, og eventuelle medfølgende SIM- eller minnekort blir destruert, forsikrer Telenor i pressemeldingen.